Предсједник РС

Цвијановић: Како Украјина која не испуњава никакве услове за ЕУ може бити испред З. Балкана?

НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ ТО НЕПРИНЦИПИЈЕЛНО И ДЕСТИМУЛАТИВНО ЗА БиХ
  • Рећи да (за БиХ) имате неке претходне услове и да не можете поново преговарати, а имате некога с ким уопште не морате преговарати, него да само аплицира – то тотално руши систем на којем све почива“

НАЈАВА која је дошла из европских институција руши до сада познате принципе и процедуре за придруживање ЕУ, рекла је предсједница Српске, Жељка Цвијановић, коментаришући предност коју Украјина добија у приступању ЕУ у односу на друге потенцијалне кандидате.

Ако неко ко не испуњава ништа од услова добије предност у односу на земље Западног Балкана, онда то показује непринципијелан однос и дестимулативно је за БиХ – рекла је Цвијановић.

Да постоји добра воља у ЕУ, тих 14 тачака које БиХ треба да испуни могу се подијелити у блокове по два до три у различитим фазама приступања, што је и до сада била пракса, каже предсједница Српске.

– Рећи да овдје имате неке претходне услове и не можете поново преговарати, а имате некога с ким уопште не морате преговарати, него да само аплицира, и ви кажете `ово је у реду, јер је политички моменат тако осјетљив, ми ћемо то урадити`, ја мислим да то тотално руши систем на којем почива све и један досадашњи процес у задњој ери, говорим о приступању ЕУ. Просто имамо неко ново вријеме и ја мислим да смо ми ту закинути – навела је Цвијановић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар