Предсједник РС

Цвијановић: Лавров се састао са званичницима из Српске па потом отишао на протоколарне обавезе у Сарајеву

„ВЕЛИКОМ ГАЛАМОМ О ИКОНИ БИ ДА НАПРАВЕ ПРОТИВТЕЖУ СКАНДАЛУ ЧИЈИ СУ АКТЕРИ КОМШИЋ И ЏАФЕРОВИЋ“
  • Ово је мала, неуглађена, несређена и неважна земља, и жао ми је што морам то рећи за БиХ. То ме нервира, али ја гледам у Српску и желим да она буде та која извршава своје обавезе, функционише, напредује, развија се и постаје боља
  • Политичко Сарајево свјесно жели да омаловажи посјету Лаврова, али ФБиХ није свјесна колико пута је Русија помогла не само Српској, већ и цијелој БиХФБиХ зависи од руског гаса, који су и у ратном периоду добијали по повољним цијенама, упркос ранијим дуговањима
  • „Никакву штету они нису нанијели Лаврову, већ себи и БиХ, коју толико воле да бране на међународном плану. То више говори о БиХ, него о било коме другоме

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да се некоректним проблематизовањем иконе, коју је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, настоји скренути пажња са скандала који су изазвали чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, одбијајући да се у Сарајеву састану са Лавровом.

Цвијановићева је рекла да се, у том смислу, великом галамом покушава пронаћи противтежа поменутом скандалу, те да се користи ситуација након посјете Лаврова, док су одређени људи /Милорад Додик/ били у изолацији и имају здравствене проблеме усљед заразе вирусом корона.

Она је истакла да су политичко Сарајево, федерални медији и опозиција у Српској спремно и заједнички кренули са причом о наводно украденој украјинској вјерској реликвији, али да до сада није виђено да је услиједила одређена акција са друге стране.

Мислим да се ту неуспјешно покушава бацити мрља на посјету дипломате великог формата Сергеја Лаврова Источном Сарајеву и Српској, што је велика ствар. Суштина је да се састао са званичницима из Српске и након тога отишао обавити протоколарне обавезе у оквиру посјете федералном Сарајеву. Штета је што то одређени људи нису препознали као прилику да са Лавровом причају о битним стварима, већ су показали недораслост ситуацији и апсолутно непоштовање према Русији и извргли руглу БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Она је констатовала да политичко Сарајево свјесно жели да омаловажи тај догађај, али да ФБиХ није свјесна колико пута је Русија помогла не само Српској, већ и цијелој БиХ, додавши да се без било каквог основа говори о негативном руском утицају у БиХ.

Цвијановићева је подсјетила да ФБиХ зависи од руског гаса, који су и у ратном периоду добијали по повољним цијенама, упркос ранијим дуговањима.

Она је за Радио Републике Српске изјавила да је Русија била више него коректна према БиХ, подсјетивши да је и клириншки дуг платила у новцу.

Русија је имала низ веома фер и пријатељских потеза према цијелој БиХ“, навела је Цвијановићева.

Истакла је да у БиХ и на овим просторима постоје утицаји многих свјетских сила, те да у том смислу не стоје оптужбе о малигном утицају Русије, како настоје нагласити поједини представници међународне заједнице и политичко Сарајево:

Ово је мала, неуглађена, несређена и неважна земља, и жао ми је што морам то рећи за БиХ. То ме нервира, али ја гледам у Српску и желим да она буде та која извршава своје обавезе, функционише, напредује, развија се и постаје боља. Наравно, грешке се праве. То је људски, али важно је да будете свјесни тих грешака и да их отклањате, као што ми радимо“, истакла је Цвијановићева.

Констатовала је да поступак чланова Предсједништва БиХ Шефика Џеферовића и Жељка Комшића да се не састану са Лавровом треба посматрати као БиХ питање“:

Има неких који кажу да их је на тај потез неко насавјетовао, да је то производ домаће лудости, неразумијевања ствари и непознавања нормалне комуникације и понашања у дипломатском протоколу. Али, никакву штету они нису нанијели Лаврову, већ себи и БиХ, коју толико воле да бране на међународном плану. То више говори о БиХ, него о било коме другоме“, оцијенила је Цвијановићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар