Предсједник РС

Цвијановић: Мјере против епидемије дају резултате, сви треба да стану иза фонда подршке привреди

„ЦИЉ ЈЕ ДА НЕ БУДЕ ВЕЛИКОГ БРОЈ ОБОЉЕЛИХ, ПОГОТОВО НАГЛО И КРАТКО ВРИЈЕМЕ“
  • „Наша стратегија превентивних мјера промијенила се неколико пута зато што је то жива ствар. На почетку су сви добили налог да се тестирају лица са симптомима, или вас упућује на нешто да су то ти људи који су заражени, па онда ширите то, па обухватате неке друге, а сада смо већ прешли на масовније тестирање. То су ствари које мијењате од дана до дана, али ево на седмичној основи анализирате и гледате ефекте. Видјели сте око забране кретања ту смо пооштравали одређене ствари и увели забрану међуопштинског кретања за вријеме викенда“,
  • „Радник у јавном сектору који не разумије да његов посао и будућа плата зависи од тога како ће преживјети наши људи који раде у привреди, онда он мало шта разумије. Зашто он не би био солидаран и са једним дијелом своје плате помогао да преживи неко ко одржава цијели тај систем? Морамо развити свијест о томе

MЈЕРЕ које су предузете за превенцију епидемије вируса корона дају резултате, поручила је за Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске.

Циљ је, каже она да се задржи линеарни раст, да се не догоди експанзија, односно појава великог броја заражених и болесних у кратком временском року, којима је потребна здравствена њега.

Задовољна је савјесним и одговорним приступом већине грађана који прихватајући рестриктивне мјере као нови начин живота, помажу здравственим и републичким институцијама, али и себи и својим породицама.

„Наша стратегија превентивних мјера промијенила се неколико пута зато што је то жива ствар. На почетку су сви добили налог да се тестирају лица са симптомима, или вас упућује на нешто да су то ти људи који су заражени, па онда ширите то, па обухватате неке друге, а сада смо већ прешли на масовније тестирање. То су ствари које мијењате од дана до дана, али ево на седмичној основи анализирате и гледате ефекте. Видјели сте око забране кретања ту смо пооштравали одређене ствари и увели забрану међуопштинског кретања за вријеме викенда“, рекла је Цвијановић за АТВ.

Здравствени систем Српске спремно је дочекао епидемију вирусом корона јер су, поручује, припреме почеле на вријеме, прије него што се појавио први заражени. Свему је допринијела добра организација рада. У кратком временском року оспособљено је 400 нових кревета као што је случај у објекту бивше Хирургије у Бањалуци.

Предсједница је указала и на значај набавке покретне болнице са 500 кревета, коју је обезбиједила Влада Српске.

„У земљама које су у нашој перцепцији супер развијене, гдхе ствари функционишу савршено и свега има довољно на крају се покаже да, ипак, нема. Ако се буне медицинари у западним земљама да немају маске, рукавице и заштитна одијела, а упућени су да раде са зараженима онда је то алармантно. Онда видите да се овдје десило нешто што је и те савршене нешто пореметило и зато ми не можемо да будемо незадовољни овим што имамо „, истакла је Цвијановић.

Поред здравства, приоритет је, каже она, одржати систем стабилним у оквиру финансијске и економске ситуације. Фокус је на очувању радних мјеста и помоћи привредницима. Најавили смо формирање фонда за подршку привреди и неопходно је да грађани, привредници и радници сада покажу солидарност, поручује предсједница Српске.

„Радник у јавном сектору који не разумије да његов посао и будућа плата зависи од тога како ће преживјети наши људи који раде у привреди, онда он мало шта разумије. Зашто он не би био солидаран и са једним дијелом своје плате помогао да преживи неко ко одржава цијели тај систем? Морамо развити свијест о томе“, нагласила је Цвијановић.

Неопходно је да сви раде као тим. Приоритет је, каже Цвијановић, да социјални партнери сада буду заиста социјални партнери, јер сви имамо заједнички циљ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар