Предсједник РС

Цвијановић: Наш приоритет је очување аутономије коју Српској гарантује Устав БиХ

ПРЕДСЈЕДНИЦА РС УПОЗОРИЛА: БОШЊАЦИ ЖЕЛЕ ДА СЕ БиХ - ЦЕНТРАЛИЗУЈЕ
  • „По Уставу БиХ постоји висока аутономија Републике Српске и многи процеси се завршавају у Српској, а онда је неко то промијенио и рекао да се завршавају на нивоу БиХ, намећући одређене институције које тамо функционишу”
  • РТРС рекла: „Српска жели да ужива она права која су јој дата према Уставу и да координише своје активности са другим ентитетом, да би на нивоу заједничких институција могла да се спроводи нека политика која је добра за грађане Републике Српске и ФБиХ. Не видим шта је у томе лоше, осим што је лоше то што имамо оне који упорно покушавају да то централизују и да набаце неку снагу том нивоу власти БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је суштински приоритет Републике Српске очување њене високе аутономије коју има према Уставу БиХ и којом се не угрожава БиХ као заједница у којој функционише.

Предсједница Републике Српске је истакла да се у БиХ, слиједом неких врло погрешних корака, неразумијевања или намјерних грешака које су правили људи који припадају страном фактору, дошло у прилично збуњујућу ситуацију.

Она каже да по Уставу БиХ постоји висока аутономија Републике Српске и да се многи процеси завршавају у Српској, а “да је онда неко то промијенио и рекао да се завршавају на нивоу БиХ, намећући одређене институције које тамо функционишу”.

Цвијановић каже да је то изазвало одређену врсту конфузије и да је тако тешко функционисати.

Она је истакла да Република Српска жели да ужива она права која су јој дата према Уставу, да не ускраћује другоме та права, да координише своје активности са другим ентитетом, да би на нивоу заједничких институција могла да се спроводи нека политика која је добра за грађане Републике Српске и ФБиХ.

“Не видим шта је у томе лоше, осим што је лоше то што имамо оне који упорно покушавају да то централизују и да “набаце неку снагу” том нивоу власти БиХ, умјесто да јачају ентитете који се боре са стварним животом и проблемима својих грађана” – рекла је предсједница Цвијановић.

Она је рекла да је БиХ често била кочница у реализацији важних пројеката у реализацији дотока новца и у многим важним стварима показала се као непријатељски ниво власти према својим ентитетима и грађанима, што је недопустиво.

Цвијановић је истакла да представници Републике Српске желе да очувају надлежности Српске и да она буде добар партнер ФБиХ и нивоу БиХ, док Бошњаци желе да се БиХ централизује, рекла је Цвијановић за РТРС.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар