Предсједник РС

Цвијановић: Остављање БиХ без стстуса кандидата је погрешно, дестимулативно, па и неозбиљно

УПОЗОРИЛА ДА ЋЕ КРЕНУТИ РАЗМИШЉАЊА ДА ЛИ ЈЕ ЕУ НЕШТО ПРАВЕДНО У ШТА ТРЕБА УЛАЗИТИ
  • Предсједник РС у Гацку: „Не можете БиХ поставити 14 супертешких услова, очекивати да се забиљежи напредак, а онда некоме другом само додијелите статус кандидата без било каквих испуњавања услова, очекујући да ће тај неко у годинама које долазе након тога то испуњавати“
  • „Додјељивати статус, а да рушите сав концепт претходних услова који су годинама били на снази, неправедно је и неодговарајуће и шаље негативну слику земљама западног Балкана“
  • „БиХ је стално негдје у запећку, али не само кривицом некога ко је требао да испуњава услове, него и кривицом оних који су задали такве услове да нас онемогуће да се крећемо у овој фази. Да су хтјели, могли су то подијелити у сет различитих услова, могли су нам помоћи да се крећемо. Очито нису јер је њихов циљ да се изврши реорганизација Устава, да постоји некакво другачије уређење, па да нас тек онда третирају“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је недодјељивање БиХ статуса кандидата за ЕУ погрешно и дестимулативно, па и неозбиљно имајући у виду да је статус добила Украјина без испуњавања било каквих услова, те нагласила да такав приступ више говори о томе каква је ЕУ.

„Не можете БиХ поставити 14 супертешких услова, очекивати да се забиљежи напредак, а онда некоме другом само додијелите статус кандидата без било каквих испуњавања услова, очекујући да ће тај неко у годинама које долазе након тога то испуњавати“, рекла је Цвијановићева новинарима у Гацку.

Она је нагласила да се даје нада Украјини, а тренутно нико не може предвидјети како ће у будућности ситуација у тој земљи изгледати, а не даје се земљама западног Балкана које годинама испуњавају услове из разних докумената.

Цвијановићева је нагласила да такав приступ више говори о томе каква је ЕУ, а не земље западног Балкана.

„Додјељивати статус, а да рушите сав концепт претходних услова који су годинама били на снази, неправедно је и неодговарајуће и шаље негативну слику земљама западног Балкана. Сматрам да ЕУ има погрешан приступ, мисле да ће овакве ствари дјеловати стимулативно на некога овдје, а у суштини дјелује дестимулативно. Мислим да ће то побудити размишљања да ли је то нешто праведно у шта требамо ући“, констатовала је Цвијановићева.

Она је поручила да увијек заговара процес европских интеграција, јер је то добро за грађане БиХ и за Европу, али да је очигледно да ЕУ у овој ситуацији не жели да види или спозна шта су реалности.

„Запутили су се неким својим путем и мислим да је то све контрапродуктивно. Велика је неправда да имате Сјеверну Македонију која неких 16-17 година има статус кандидата, а није добила датум да почне преговоре који ће опет трајати годинама и ЕУ би могла да управља сваким дијелом тог процеса“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, неправда је и за Србију која је најозбиљнија земља овог простора, од које много тога зависи у окружењу, али би могла и да значи огроман допринос европској заједници.

„БиХ је стално негдје у запећку, али не само кривицом некога ко је требао да испуњава услове, него и кривицом оних који су задали такве услове да нас онемогуће да се крећемо у овој фази. Да су хтјели, могли су то подијелити у сет различитих услова, могли су нам помоћи да се крећемо. Очито нису јер је њихов циљ да се изврши реорганизација Устава, да постоји некакво другачије уређење, па да нас тек онда третирају“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је захвалила државама које су заговарале додјељивање статуса кандидата земљама западног Балкана, те поручила да Република Српска треба да јача своје институције и да у сваком тренутку буде спремна да реагује на потребе својих грађана.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар