Предсједник РС

Цвијановић: Почели смо масовну вакцинацију – сада имамо довољно вакцина

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ ЋЕ ОВИХ ДАНА ПРИМИТИ ВАКЦИНУ КОЈУ ЈОЈ ЉЕКАРИ ПРЕПОРУЧЕ
  • Директор УКЦ РС Владо ЂАЈИЋ: Тренутно је у УКЦ смјештено 600 пацијената заражених вирусом корона, 400 користи кисеоничку подршку, а 70 подршку респиратора. Знамо шта радимо и сигурно је да ће сви пацијенти бити збринути, а имамо договор и са бањом Слатина
  • Директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине Александар РЕЏЕК: Имамо веома квалитетну сарадњу са  УКЦ. Наредни корак је почетак реализације програма кардиохирургије у УКЦ. То је велики искорак за здравствени систем Републике Српске, јер су до сада пацијенти из Српске упућивани на лијечење у друге центре, а услови у УКЦ су изузетни“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да републичке институције подржавају здравствени сектор у борби против вируса корона, будући да је терет на здравственим радницима.

„Тешко је вријеме и за здравствени сектор, али и економију. Задовољна сам ситуацијом у Универзитетском клиничком центру Републике Српске (УКЦ) јер је терет борбе против вируса корона на здравственим радницима“, рекла је новинарима Цвијановићева након састанка са руководством УКЦ-а које је предводио генерални директор Владо Ђајић.

Она је истакла да је здравствени сектор у стању да се реорганизује у складу са ситуацијом.

„Финасираћемо здравствени сектор, јер је то важно за пацијенте и здравствене раднике. Важно је да, упркос пандемији, нису заустављене планиране активности у здравственом сектору у Српској и зато овдје имамо уважене госте из Србије. Важно је да црпимо знања и искукство од врсних стручњака, што је додатна шанса за Републику“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, важно је да су и љекари из Србије оцијенили да је УКЦ квалитено опремљен, што је предуслов за извођење најкомплекснијих операција.

Она је изразила задовољство што је Српска показала способност да може да изгради овакав објекат.

„Он није једини, јер је широм Српске су изграђене нове, модерне болнице, што је била стратегија развоја. Захваљујем свима који су дали допринос да наше здравство изгледа боље, а задатак ће нам бити да везе са Србијом буду додатно ојачане”, рекла је Цвијановићева.

На питање када ће се вакцинисати, Цвијановићева је рекла да ће то бити у наредних неколико дана и позвала становнике Српске да приме вакцину.

„Изабраћу вакцину коју ми препоруче медицински радници, а вјерујем да су све добре. Почели смо процес масовне имунизације чиме показујемо капацитет Српске. Захвална сам Влади која је радила предано у набавци вакцина и сада имамо количине које могу задовољити потребе“, додала је Цвијановићева.

Ђајић је рекао да је тренутно у УКЦ-у смјештено 600 пацијената заражених вирусом корона, да их 400 користи кисеоничку подршку, а 70 подршку респиратора.

Он је поновио да УКЦ има план за пријем пацијената. „Знамо шта радимо и сигурно је да ће сви пацијенти бити збринути, а имамо договор и са бањом Слатина. Убацујемо резервне кревете, спремили смо додатне капацитете за смјештај пацијената“, додао је Ђајић.

Према његовим ријечима, љекари из УКЦ ће у наредном периоду информисати колеге из домова здравља о новим дијагностичким и терапијским смјерницама.

Ђајић је напоменуо да су створени услови за расписивање тендера за Формирање банке хуманог млијека, што је доказ развоја УКЦ-а.

Састанку су присуствовали директори домова здравља и представници Института за кардиоваскуларне болести Војводине.

Директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине, Александар Реџек, оцијенио је дугогодишњу сарадњу овог института и УКЦ-а као веома квалитетну, те навео да је наредни корак у тој сарадњи почетак реализације програма кардиохирургије у УКЦ.

То је велики искорак за здравствени систем Републике Српске, јер су до сада пацијенти из Српске упућивани на лијечење у друге центре, а услови у УКЦ су изузетни“, навео је Реџек.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар