Предсједник РС

Цвијановић: Политичко Сарајево специјални рат преноси на међународни терен

ОСВРНУЛА СЕ И НА ПИСАЊЕ „ГАРДИЈАНА“ ДА ЗВАНИЧНИЦИ ЕУ РАДЕ НА „ИСПРАВЉАЊУ“ ИНЦКОВОГ ЗАКОНА
  • О нашим сједницама одлучују институције РС, а не европски комесари. Међутим, овдје је ријеч о ширем нападачком концепту. И он је усмјерен на Мађарску, јер је та земља заузела објективан и непристрасан став према актуелној кризи у БиХ
  • Зато се и наглашава како је Вархељи близак (Виктору) Орбану, а забога, Орбан је рекао да ће ставити вето у случају да се предложе санкције за Додика, па је то довољно да се покрене ланац манипулације из сарајевске тровачнице. Ово је и у функцији спречавања Орбана да дође у најављену посјету БиХ
  • У деструктивном Сарајеву радо би бирали власти и у Републици Српској, и у земљама окружења, а сад видимо да би и смјењивали и именовали европске комесаре

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је на сцени најобичнија оркестрирана кампања гдје се, након хистерије у политичком Сарајеву, специјални рат преноси на међународни терен.

– Ко „вршља“ по записницима Делегације ЕУ и гледа шта у њима пише или не пише, то ме не интересује. О томе нека они брину. Али је рецептура за манипулацију и дизање тензија јасна. Ако је било гдје европски комесар Оливер Вархељи рекао да је Инцко покренуо ову кризу у БиХ, онда само могу рећи да он уопште није усамљен у тој тврдњи, јер смо такво мишљење чули од многих и европских и неевропских званичника – истакла је Цвијановићева замољена да прокоментарише писање „Гардијана“ да званичници ЕУ раде на „исправљању“ закона који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, након што су закључили да постоји ризик од изазивања поновног сукоба у региону.

Предсједник Српске је нагласила да сви они знају да је начин наметања тих законских измјена супротан европским и демократским принципима и да то значи да само фингирамо демократију у БиХ.

– Такође, и сви говоре да домаћи актери требају донијети неке сличне законске одредбе да би се избрисала још једна нелегална брљотина неког високог представника – рекла је Цвијановићева.

Тврдити како је било који европски комесар одобрио сједницу Народне скупштине Републике Српске, нагласила је Цвијановићева, обично је подметање и глупост.

– О нашим сједницама одлучују институције Републике Српске, а не европски комесари. Међутим, овдје је ријеч о једном ширем нападачком концепту. И он је усмјерен на Мађарску, јер је та земља заузела објективан и непристрасан став према актуелној кризи у БиХ. Чињеница да неко каже да не подржава санкције за Милорада Додика или Републику Српску је проблем и за политичко Сарајево и за њихове помагаче у континуираној акцији ширења лажи о стању у БиХ – указала је Цвијановићева.

Иначе, додала је она, у том деструктивном Сарајеву радо би бирали власти и у Републици Српској, и у земљама окружења, а сад видимо да би и смјењивали и именовали европске комесаре.

– Зато се ту и наглашава како је Вархељи близак (Виктору) Орбану, а забога, Орбан је рекао да ће ставити вето у случају да се предложе санкције за Додика, па је то довољно да се покрене ланац манипулације из сарајевске тровачнице. Ово је и у функцији спречавања Орбана да дође у најављену посјету БиХ – рекла је предсједник Српске.

Према њеним ријечима, ове остале тврдње које се односе на неко наводно распламсавање новог регионалног сукоба не треба посебно ни коменатрисати, јер је то већ опробани метод за привлачење међународне пажње.

– Пропустили су да примјете да регион прича о Отвореном Балкану и економском повезивању, а да само у Сарајеву причају о неком сукобу – закључила је предсједник Републике Српске.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар