Предсједник РС

Цвијановић: Поносно славимо мир и слободу и наше право да будемо своји на своме

ДАН РС: СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БАЊАЛУЦИ, ДЕФИЛЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ОРКЕСТРА, ВАТРОМЕТ...
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: ту слободу и право Српској нико није поклонио и да „ми одлично знамо да захвалност за слободу коју уживамо не дугујемо неким страним војскама или државама, већ својим очевима, синовима, браћи, сународницима и суграђанима који су жељели да генерацијама које долазе оставе мир и живот на сопственом огњишту“
  • „Ни 25 година након успостављања мира, многи унутар и изван БиХ нису одустали од нетрпељивости или унитаризације. Умјесто порука мира и суживота, добили смо поруке мржње према Републици Српској, које су додатно затровале ионако контаминирану ситуацију у БиХ, али и ојачале нашу жељу да чувамо Републику Српску
  • Суочени смо са бројним апсурдима у БиХ, па тако они који се залажу за досљедно поштовање Дејтонског споразума редовно бивају оптужени за антидејтонско дјеловање. А о суживоту и толеранцији они који сатанизују свакога ко се не уклапа у њихове политичке амбиције и циљеве
  • Загледани смо у будућност у којој ћемо једни другима у БиХ и у нашој регији бити партнери, а не противници, али, то не зависи само од нас. Наши приоритети су и даље јачање стратешке сарадње и пријатељских веза са Руском Федерацијом, унапређење традиционално добрих односа са Кином, боље разумијевање и сарадња са САД и свим другим партнерима како на истоку, тако и на западу, који поштују уставну позицију Републике Српске

У БАЊАЛУЦИ је одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске.

Почела интонирањем химне „Моја Република“ и „Боже правде“, а одата је и захвалност свима који су уградили животе у Републику Српску.

Обиљежавање Дана Републике почело је Светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Услиједио је концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске са дефилеом на релацији Народно позориште РС– палата Републике – Трг Крајине.

Дефиле кроз град пратила је и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, као и грађани.

Прослава је завршена величанственим ватрометом  који је приредила РТРС испред своје зграде.

На академији је предсједница Српске рекла да се за Српску, 29 година након оснивања, са поносом може рећи да је модерна, демократска, политички и институтиционално стабилна заједница у којој сви живе слободно.

„Данас прослављамо 29. рођендан наше Републике. И мада смо сваки дан поносни на оно што имамо, 9. јануар је увијек посебан празник јер је то дан који нас окупља и спаја на посебан начин. Тако је и данас, иако ове године Дан Републике обиљежавамо у условима пандемије, уз епидемиолошке мјере и на понешто другачији начин“, рекла је Цвијановић, преноси РТРС.

Она је додала да то, ипак, не умањује значај овог дана, а радост с којом се овај празник обиљежава широм Републике Српске најбоље говори колико је он укоријењен у народу и колико је узалудан труд оних који га оспоравају.

„Због тога и ове године, од Херцеговине до Крајине, од Дрине до Уне, са високо подигнутим заставама, поносно славимо мир и слободу у којој живимо, као и наше право да будемо своји на своме“, поручила је предсједница.

Она је истакла да ту слободу и право Српској нико није поклонио и да „ми одлично знамо да захвалност за слободу коју уживамо не дугујемо неким страним војскама или државама, већ својим очевима, синовима, браћи, сународницима и суграђанима који су жељели да генерацијама које долазе оставе мир и живот на сопственом огњишту“.

Цвијановић је поручила да смо сви дужни да цијенимо ту жртву, да поштујемо страдале, да водимо рачуна о њиховим породицама и памтимо све оне који су били на висини задатка онда када је било најтеже.

„Због њих, али и због оних који ће тек доћи, наша обавеза је да чувамо Републику Српску, да је градимо и да је будућим генерацијама предамо још развијенију и стабилнију него што је данас“, истакла је она.

Предсједница Српске је нагласила да се, 29 година након оснивања, са поносом може рећи да је Република Српска модерна, демократска, политички и институционално стабилна заједница у којој сви живе слободно без обзира на вјерску, националну или било коју другу припадност.

Она је подсјетила да се Република Српска, као и цијели свијет, протеклих десет мјесеци бори са опасним непријатељем и рјешава изазове и проблеме које је проузроковала пандемија.

Навела је да су донесене одговарајуће мјере како би се спријечило неконтролисао ширење вируса корона, оспособљен здравствени сектор да би успјешније збрињавао и лијечио обољеле, интервенисано у привреду да би се заштитила радна мјеста, те да је очувана стабилност буџета и да су редовно извршаване финансијске обавезе, не смањујући ни лична примања, ни субвенције и подстицаје, нити социјална давања.

Предсједница је нагласила да је, у овако тешким временима, то био озбиљан подухват и за много веће и снажније него што је Република Српска.

„Иако знамо да ово није ни први, ни посљедњи изазов с којим се сусрећемо, не смијемо губити из вида да ова пандемија и даље свакодневно односи људске животе и да озбиљно угрожава, не само здравствени систем и економију, већ и начин живота на који смо навикли“, рекла је она и додала да је крајње важно да у наредном периоду очувамо дисциплину и одговорност, како бисмо што лакше изашли на крај са овом кризом.

Цвијановић је посебну захвалност исказала здравственим радницима, који улажу надљудске напоре како би сачували сваки људски живот и који се од почетка ове пандемије налазе на првој линији фронта.

Предсједница се, у обраћању поводом Дана Републике, дотакла и 25. годишњице Дејтонског мировног споразума која је обиљежена протекле године, наводећи да је споразум зауставио трагичне ратне сукобе, али и дефинисао уставноправни поредак и унутаршње уређење БиХ.

„О споразуму, његовим оствареним достигнућима, али и пропуштеним шансама и даље мислимо различито у оквиру БиХ и изван ње. Република Српска је у Дејтонски споразум унијела свој субјективитет и све неопходне елементе државности – територију, становништво и суверену власт у оквиру својих граница. Заузврат, добили смо мир и међународну верификацију Републике Српске као равноправног ентитета у оквиру БиХ са високим степеном аутономије. Оно што очекујемо и за шта се залажемо јесте да се ова правна, политичка и историјска чињеница у потпуности поштује и уважава“, истакла је Цвијановић.

Она је рекла да је ова годишњица још једном показала да ни 25 година након успостављања мира многи унутар и изван БиХ нису одустали од нетрпељивости или унитаризације.

„Умјесто порука мира и суживота, добили смо поруке мржње према Републици Српској, које су додатно затровале ионако контаминирану ситуацију у БиХ, али и ојачале нашу жељу да чувамо Републику Српску.

Суочени смо са бројним апсурдима у БиХ, па тако они који се залажу за досљедно поштовање Дејтонског споразума редовно бивају оптужени за антидејтонско дјеловање. О владавини права најгласније говоре они којима Устав БиХ представља мртво слово на папиру, а о суживоту и толеранцији они који сатанизују свакога ко се не уклапа у њихове политичке амбиције и циљеве“, рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила да Српска, без обзира на дестимулативно окружење, има свој пут који се зове стабилна, јака и развијена Република.

„Загледани смо у будућност у којој ћемо једни другима у БиХ и у нашој регији бити партнери, а не противници, и у којој ће сарадња и међусобно разумијевање замијенити свађе и конфликте. Али, то не зависи само од нас“, навела је она.

Предсједница Српске је истакла да је поносна на сарадњу са Србијом која је сваким даном све јача, конкретнија и садржајнија.

„Природно је што за наше људе та веза представља сигурност, гаранцију опстанка и очувања идентитета. Осим тога, она је приоритетно важна и за наш даљи привредни развој“, рекла је она.

Цвијановић је навела и да је Српска отворена за за сарадњу и са свим другим земљама у региону и шире.

„Желимо да ревитализујемо и наше односе са Црном Гором, са којом дијелимо не само границу, већ и снажне историјске, културне, духовне, па и личне и породичне везе. Боље разумијевање, боља привредна сарадња и инфраструктурна повезаност са сусједном Хрватском и осталим земљама Европске уније је такође у интересу и Републике Српске и БиХ“, рекла је она.

Предсједница је нагласила да је Република Српска опредијељена и за активно учешће у процесу европских интеграција, у оквиру којег ће задржати своје надлежности и уставну позицију, а истовремено проводити све реформе које су важне за укупни развој, поштујући правила координације.

„Наши приоритети су и даље јачање стратешке сарадње и пријатељских веза са Руском Федерацијом, унапређење традиционално добрих односа са Кином, боље разумијевање и сарадња са Сједињеним Америчким Државама, али и свим другим партнерима како на истоку, тако и на западу, који поштују уставну позицију Републике Српске и желе градити партнерске односе“, истакла је Цвијановић.

Предсједница је изразила увјерење да ће година која је пред, упркос свим изазовима и тешкоћама, бити успјешна.

„Тачно је да ниједна фаза на нашем развојном путу није била лака и једноставна, али је тачно и то да смо увијек успијевали да савладамо потешкоће – и политичке и економске природе. Нисмо увијек напредовали жељеном динамиком, али смо се увијек кретали, никада нисмо стајали и на то сам поносна“, рекла је Цвијановић.

Она је рекла и да је поносна на чврсту, нераскидиву везу институција и грађана који добро разумију да је Република Српска једина гаранција за развој, просперитет, али и опстанак на овом подручју. 

Цвијановић је истакла да, као што је важно да грађани вјерују институцијама, једнако је значајно да институције и њихови представници никада не изгубе контакт са својим грађанима и да у сваком тренутку могу препознати њихове потребе.

„Иако смо доста тога постигли, још је много посла пред нама. Паралелно са санирањем негативних ефеката пандемије и очувања здравственог сектора, не смијемо одустати од наших инфраструктурних и развојних пројеката. Морамо наставити да пружамо подршку нашој привреди, водећи рачуна о радницима који су због смањене привредне активности усљед пандемије остали без посла“, рекла је она.

Предсједница Српске је нагласила да брига о угроженим категоријама остаје један од приоритета институција, као и провођење националног програма демографске обнове, брига о породици и даље јачање институционалних веза са дијаспором.

„Као што то нисмо никада чинили, тако ни сада нећемо затварати очи пред изазовима, већ ћемо, заједно са нашим социјалним партнерима, активно радити на њиховом превазилажењу. Вјерујем у Републику Српску, у слободарску идеју која се налази у њеним темељима, у њену снагу која произилази из наше чврсте воље и љубави коју за њу гајимо, као што вјерујем и у њену мирну, стабилну и просперитетну будућност“, поручила је предсједница Српске.

Предсједница је на крају обраћања честитала грађанима Дан Републике, са жељом да сваки наредни 9. јануар Република Српска дочека боља, успјешнија и развијенија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар