Предсједник РС

Цвијановић: Представници америчке пословне заједнице доћи ће ускоро у Српску ради инвестирања

НАГЛАСИЛА: „ПОТПУНО САМ СПРЕМНА ЗА УЛОГУ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ“
  • О својој вишедневној посјети САД: „Важно је да свако од нас разговара са истим саговорницима, те да им појаснимо одређене ствари. То је дио мисије коју имам и никада нисам отишла тамо да причам против Бошњака или бошњачке политике“
  • „Жалим што се често дешава супротно када су у питању наше колеге из бошњачке политике, које кад год оду негдје, на исте адресе на које сам ишла, увијек причају против Републике Српске, њених функционера“
  • О сусрету са Габријелом Ескобаром: „Он сматра да је високи представник једно од оруђа које међународни фактор има на располагању, док је мој став да нама не треба никакво оруђе те врсте, јер имамо своје домаће институције, које треба да раде свој посао“

ПОТПУНО сам спремна да будем члан Предсједништва БиХ из Српске уколико ми грађани дају повјерење, рекла је потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић и додала да јој није важно ко ће бити остали чланови јер сматра да сваки народ треба да бира свог представника.

„Ми смо представници својих политика и народа које представљамо и наравно да тамо долазимо да се кроз разговоре и договоре бавимо оним питањима који су добри за све“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да зна како функционишу ствари у Предсједништву БиХ и да је важно да Српска у Сарајеву има људе који хоће на одговоран начин да се баве свим питањима.

„То не значи да пред било ким треба да пузите, погињете главу, да се стидите да вам други нешто намеће, али ни да ви некоме нешто намећете. Ствари се могу рјешавати договорима и у Предсједништву и на осталим мјестима – уколико то сви желе. Нажалост, нисам примјетила да су до сада сви то жељели“, нагласила је за Цвијановићева, која је кандидат СНСД за српског члана Предсједништва БиХ.

Она је додала да постоји механизам заштите уколико буде прегласавања у Предсједништву БиХ, а то је да Народна скупштина Републике Српске буде посљедња инстанца која ће одлучити да ли нечега има или нема.

Цвијановићева је навела да су Српској потребни они политичари који су свјесни шта је важно, а то је очување Републике и заштита њених надлежности.

„Исто тако цијеним да и друга два народа разумију шта су њихови интереси и да ће се у складу са тим и понашати“, навела је Цвијановићева.

Она је констатовала да се ситуација у БиХ треба релаксирати на начин да се покаже функционалност и да нико никога не угрожава.

„Не мислим да треба ствари да се преносе на ниво БиХ. Сматрам да сваки ниво власти треба да достигне максимални ниво функционалности, а да тамо гдје нам је сервис, БиХ треба да одради тај посао а не да кочи ентитете и грађане“, истакла је Цвијановићева.

Посјета Вашингтону успјешна, изнесени јасни ставови Српске

Цвијановић је оцијенила је успјешном своју вишедневну посјету САД, те истакла да је то била добра прилика да са званичницима извршне и законодавне власти те земље разговара о реалном стању у БиХ, њеном европском путу, али и да изнесе јасне ставове Српске.

„То је била прилика и да се разговара о БиХ, региону, те како видимо излаз из проблематичних или ситуација које не иду свима на руку“, изјавила је Цвијановићева.

Она је за РТРС изразила задовољство јер су током њене посјете САД остварени и важни контакти са представницима пословне заједнице, те навела да очекује и да ће они у наредном периоду посјетити Српску са намјером да инвестирају.

Цвијановићева је напоменула да је у оквиру посјете САД разговарала и са представницима њиховог нецивилног друштва, као што су јеврејске организације.

„Са њима по правилу увијек имамо добру сарадњу, која има упориште у историјским догађајима и тешким временима трагичних страдања током Другог свјетског рата. То је свакако била основа и за добро и чврсто пријатељство, које подразумијева и одређено политичко разумијевање, које је на солидном нивоу, али и одређене инвестиције које су Израелци наумили“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла значај повезаности српског народа са Јеврејском заједницом, чему је допринијела и посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Израелу, као и да усвајање правно необавезујуће дефиниције антисемитизма на Додикову иницијативу.

Цвијановићева сматра је важно да се чују и ставови Српске, јер је БиХ вишенационална заједница, те да се честа појава унутрашње неразумијевање између различитих конститутивних народа.

„Важно је да свако од нас разговара са истим саговорницима, те да им појаснимо одређене ствари. То је дио мисије које имам и никада нисам отишла тамо да причам против Бошњака или бошњачке политике“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да јој је циљ да прича о појавама за које сматра да су опасне или оптерећујуће за народе у БиХ, као и о томе што сматра потенцијалним излазима из проблематичних ситуација.

„Жалим што се често дешава супротно када су у питању наше колеге из бошњачке политике, које кад год оду негдје, на исте адресе на које сам ишла, увијек причају против Републике Српске, њених функционера“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, саговорници са којима је разговарала у САД су били различитих ставова и схватања.

„Имате људи који имају своје увријежено и прилично стереотипно мишљење, али то не значи да не треба са њима да разговарате. А има и отворених људи, који веома разумију суштинске проблеме који су у вези са БиХ и они су увијек добри саговорници“, истакала је Цвијановићева и навела да се шире контакти са америчким званичницима.

Говорећи о састанку са специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, Цвијановићева је навела да је постигнута сагласност у вези са успостављањем „Отвореног Балкана“, те да то представља одличну иницијативу.

Међутим, додала је она, сагласност није постигнута у вези са улогом високог представника у БиХ.

„Ескобар сматра да је високи представник једно од оруђа које међународни фактор има на располагању, док је мој став да нама не треба никакво оруђе те врсте, јер имамо своје домаће институције, које треба да раде свој посао“, рекла је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар