Предсједник РС

Цвијановић: Пријетње „минирањем“ школа и болница – дио су глобалне акције

СКУПШТИНА РС 6. ЈУНА О СИТУАЦИЈИ У СВИЈЕТУ И ЊЕНОМ ОДРАЗУ НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ
  • У Универзитетском клиничком центру Републике Српске јутрос је дојављено да је постављен експлозив, а исто се догодило и јуче у више од 400 основних и средњих школа у Српској, након чега је полиција установила да су дојаве биле лажне
  • Разни „летећи изасланици“ долазе у БиХ, проведу два-три дана, врте се по регији, саслушају некога и на крају коначну адресу нађу у Сарајеву гдје им се „неко добро искука како су криви Срби и Хрвати“: „Сматрам да је то бесмислено и обмањивање сваке институције која претендује да буде озбиљна, а вјерујем да су њемачке институције озбиљне те је онда неозбиљно да на такав начин доносе своје ставове“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да су пријетње о постављеним експлозивним направама у школским и здравственим установама дио глобалне акције, те да је важно пронаћи оне који пријетње упућују.

„Ударате на оне који су најосјетљивији, прво сте то урадили са дјецом и били су забринути родитељи, дјеца и наставно особље, а онда идете даље, па правите пометњу када је ријеч о пацијентима и здравственим радницима који предано раде“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је важно сваку ту пријетњу темељно провјерити, а онда и пронаћи оне који имају такве лоше намјере.

„Постоје разне врсте узнемиравања, хибридних ратова, свега нечега што се данас дешава у свијету који постаје више свијет дезинформација него информација, али мислим да јесте за сваку осуду и дајем подршку нашим институцијама да раде на расвјетљавању оваквих ствари“, рекла је Цвијановићева.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске јутрос је дојављено да је постављен експлозив, а исто се догодило и јуче у више од 400 основних и средњих школа у Српској, након чега је полиција установила да су дојаве биле лажне.

Цвијановић: Бундестаг треба да има избалансиран став о стању у БиХ

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да став њемачког Бундестага да су Срби и Хрвати криви за стање у БиХ показује бесмисленост, јер би, како је нагласила, свака озбиљна институцији у свијету требало да има избалансиран приступ и да узме у обзир све елементе који су важни да би могли оцјењивати неку ситуацију.

Цвијановићева каже да не зна зашто би се Бундестаг на тај начин бавио БиХ и заузимао било какве ставове.

„Довољно је што већ имамо разне полемике у оквиру институција ЕУ, па најбоље да то имамо још у свакој појединачној држави чланици која се, ево, бави туђим двориштем и проблемима, а мало кад прича о сопственим“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, било је великих неслагања и неки људи су заговарали да се и Бошњаци и бошњачка елита, која је сада на власти, стави „на тапет“, али су, по опробаном рецепту, разни лобисти спречавали одређене ствари.

„Не мислим да то помаже БиХ. Замислите да сједите у неком парламенту у некој држави и онда идентификујете и говорите ко је за шта крив, а да се при том нисте потрудили да овдје, када имате своје људе на терену, добијете адекватне извјештаје и да имате информације“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да „летећи изасланици“, који долазе у БиХ проведу два три дана, врте се по регији, саслушају некога и на крају коначну адресу нађу у Сарајеву гдје им се „неко добро искука како су криви Срби и Хрвати“.

„Сматрам да је то бесмислено и обмањивање сваке институције која претендује да буде озбиљна, а вјерујем да су њемачке институције озбиљне те је онда неозбиљно да на такав начин доносе своје ставове“, истакла је Цвијановићева.

Најавила је да ће присуствовати посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде разматрана информација о међународној политичкој и безбједносној ситуацији, те истакла да је то тема која привлачи пажњу грађана, али и републичких институција. Цвијановићева је истакла да је у БиХ у области спољне политике потпуни неред. “

У том нереду имате дјеловање одређених самозваних представника који су именовани вани и одлучују како желе да одлучују и не уважавају чињеницу да немате заузете ставове по бројним питањима, а не само о санкцијама према Русији“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци. Она је навела да постоје бројни ставови на унутрашњем плану који су недефинисани од оних који су надлежни за то.

„Па онда имате неке самозване стријелце или оне који раде по диктату Бисере Турковић и промовишу ставове који немају везе са реалношћу у БиХ. Живимо у потпуном нереду БиХ, која може да живи и опстане једино онда када заиста буде равноправна заједница равноправних народа, који у њој имају једнака права, без обзира на њихову бројност“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је у посљедње вријеме очигледан инвазивни приступ бошњачке политике. „У тој политици настоје на све могуће начине да окриве свакога и свако им је крив, само они нису.

Мислим да је то рецептура која води у суноврат, а не у неки бољитак. Не могу да вјерујем да могу на тај начин да конципирају своје ставове и да их промовишу путем својих представника у свијету и да обмањују тај свијет“, рекла је Цвијановићева. Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за понедјељак, 6. јуни, посебну скупштинску сједницу на којој би требало да буде разматрана информација о међународној политичкој и безбједносној ситуацији – мјесто и улога Републике Српске.

Сједница је сазвана на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. На сједницу су позвани предсједници парламентарних политичких партија и имаће могућност да се обрате на сједници у трајању до 10 минута.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар