Предсједник РС

Цвијановић: Програм реформи БиХ није никакав тајни документ о чланству у НАТО

„РЕГУЛИШЕ ИСКЉУЧИВО САРАДЊУ СА НАТО И НЕ ПРЕЈУДИЦИРА ЧЛАНСТВО У ТОМ САВЕЗУ“
  • Тај програм је био упућен и појединим људима који су били функционери у досадашњем Савјету министара и они су имали прилику да га прочитају. Према томе, то је само покушај опозиције да се око Програма реформи направи нека велика прича, галама и тензија
  • „Једина суштински важна ствар (у том документу) је да се задржи исти ангажман наших оружаних снага у активностима које НАТО спроводи заједно са партнерима у оквиру мировних мисија“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Програм реформи БиХ није никакав тајни документ о чланству у НАТО како тврди опозиција, те да је једина суштински важна ствар да се задржи исти ангажман овдашњих оружаних снага у активностима које Алијанса Спроводи заједно са партнерима у оквиру мировних мисија.

Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а, рекла је да постоји коалициони договор о томе када и под којим условима ће тај документ бити послат у Брисел, преноси РТРС.

– Тај програм је био упућен и појединим људима који су били функционери у досадашњем Савјету министара и они су имали прилику да га прочитају. Према томе, то је само покушај опозиције да се око Програма реформи направи нека велика прича, галама и тензија – рекла је Цвијановићева новинарима у Станарима коментаришући актуелну опозициону петицију која се потписује с циљем објаве Програма реформи БиХ.

Она је рекла да се Програм реформи односи искључиво на сарадњу са НАТО и не прејудицира никакво чланство у том војном савезу.

– Не подразумијева никакве посебне и другачије активности у односу на ствари које су до сада рађене. Када радите на реформи оружаних снага, то значи да јачате безбједносне капацитете, учествујете у мировним мисијама и читав низ активности које је до сада БиХ предузимала – рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је Програм реформи у сваком случају безазленији у односу на документе које је усвајала опозиција, међу којима су они који се односе на спољну политику БиХ.

– Ту је слагано да постоји широки консензус и опредијељење када је ријеч о активацији МАП-а и чланству у НАТО. Они су унијели у документе које су усвајали ствари које апсолутно не одражавају истину – рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да Програм реформи није проблематичан и да говори о системским реформама које се требају спровести у оквиру друштва.

Цвијановићева је рекла да су такви документи већ потписивани са бројним страним факторима, те да се у њима овдашњим властима спомињу и сугеришу реформе у разним сегментима.

– Једина суштински важна ствар је управо та да се задржи исти ангажман наших оружаних снага у активностима које НАТО спроводи заједно са партнерима у оквиру мировних мисија – рекла је Цвијановићева.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар