Predsjednik RS

Cvijanović: Republika Srpska će povodom kredita MMF morati da se pravno zaštiti

PREDSJEDNIK RS OD SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA CENTRALNE BANKE BiH NE OČEKUJE NIŠTA POSEBNO
  • Srpska zbog nesređenih odnosa trpi štetu i mislim da moramo preduzimati određene pravne radnje i zaštititi sebe jer ne bismo ušli u pravljenje aranžmana da smo mislili da će iza toga biti ovakve špekulativne stvari, smicalice i prevarantska priča

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne očekuje ništa specijalno od sjednice Upravnog odbora Centralne banke BiH jer su svjesni da je do blokade pristupa sredstvima MMF-a od 330 miliona evra došlo zbog toga što ne postoji dogovor bošnjačkih i hrvatskih partija radi problema u okviru Federacije BiH (FBiH), odnosno dijeljenja novca između federalnog nivoa i kantona, te da Srpska treba naći načina da se pravno zaštiti.

„U suštini, to je težak politički nesporazum ili problem koji tamo postoji godinama i on se sada nažalost odrazio i na ovaj aranžman“, rekla je Cvijanovićeva sinoć novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da Republika Srpska zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu.

„Ovdje postoje neprincipijelne stvari – prva je da mjesec dana stoji novac koji je dodijeljen, a druga stvar jeste da mi moramo plaćati obaveze za taj novac, odnosno kamate za novac koji nismo povukli. Republika Srpska apsolutno zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu i mislim da moramo preduzimati određene pravne radnje i zaštititi sebe jer ne bismo ušli u pravljenje takvog aranžmana da smo mislili da će iza toga biti ovakve špekulativne stvari, smicalice i prevarantska priča“, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Republiku Srpsku ne interesuju nesređeni odnosi u okviru FBiH.

„Ako smo s nekim sjeli i dogovorili se, definisali i potpisali Pismo namjere, napravili sve što je vezano za taj aranžman, očekujemo da povučemo sredstva, inače ne bismo razgovarali i smatrali da imamo nekoga za partnera da se dogovaramo“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da u kratkom roku ne očekuje nikakve pomake i da smatra da se u pravnom smislu Republika Srpska mora zaštititi.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar