Предсједник РС

Цвијановић: Резолуција Бундестага је крајње малициозна и штетна по Српску и БиХ

„ПОГРЕШНА ЈЕ СПОЉНА ПОЛИТИКА БиХ КОЈА СЛУЖИ ПРЉАЊУ СРПСКЕ И ФАБРИКОВАЊУ ЛАЖИ О ЊОЈ“
  • Да је ова Народна скупштина одмах након резолуције Бундестага сјела, утврдила одређена питања, ставове, и послала то тамо члановима парламента, ја вам гарантујем да нико од њих то не би ни прочитао, а данас кад након овог засједања и ове расправе упутимо писмо, изнесемо наше ставове, онда ће се то посматрати са пуно више значаја и пуно више дужне пажње
  • Поражавајућа чињеница да је креатор нечега што је постало званична спољна политика Њемачке особа која је мање политичар Њемачке него што води свој продужени рат у оквиру БиХ. Стварна ситуација је та да имате бошњачку дијаспору која креира ставове или рјешења која треба да усваја званична спољна политика једне државе каква је Њемачка
  • Посебно је поражавајуће што на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске нема већине представника опозиције. Евидентно је одсуство опозиције са засједања Народне скупштине када год се расправља о важној теми

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла да је резолуција Бундестага о БиХ намјерно изгласана како би правила додатни неред у оквиру БиХ, а с јасним циљем да се фаворизује БиХ која није предвиђена Уставом и у којој ће постојати доминација једног народа док ће друга два народа бити у потпуности скрајнута.

Цвијановићева је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске нагласила да парламент Српске мора бити у континуитету чувар интереса Републике и реаговати адекватном већином на све оно што су најаве одређених лоших потеза.

Она је рекла да прича око агремана и њемачког амбасадора долази у други план и да се то створило као околност да се може расправљати о веома важном питању резолуције Бундестага о БиХ.

– Да је ова Народна скупштина одмах након резолуције Бундестага сјела, утврдила одређена питања, ставове, и послала то тамо члановима парламента, ја вам гарантујем да нико од њих то не би ни прочитао, а данас кад након овог засједања и ове расправе упутимо писмо, изнесемо наше ставове, онда ће се то посматрати са пуно више значаја и пуно више дужне пажње – навела је Цвијановићева током разматрања приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу одлуке о давању агремана њемачком амбасадору веома штетном по виталне интересе Српске.

Она је истакла да је понашање Њемачке непринципијелно.

– Крајње је непринципијелно да једна држава која почива апсолутно на принципу децентрализације држи слово било коме другом и објашњава како треба да буде уређење мимо оног устава који је једнако тако предвидио децентрализовану државу у којој сви имају своја права – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је поражавајућа чињеница то што је креатор нечега што је постала званична спољна политика Њемачке особа која је мање политичар Њемачке него што води свој продужени рат у оквиру БиХ.

– Стварна ситуација је та да имате бошњачку дијаспору која креира ставове или рјешења која треба да усваја званична спољна политика једне државе каква је Њемачка – рекла је Цвијановићева, додајући да је то непринципијелно јер уноси деструктивност и смањује шансе објективног приступа овом простору.

Она је рекла да је резолуција Бундестага повод данашње расправе у парламенту Српске и да је треба прогласити штетном по интересе Српске.

– Треба да је прогласимо крајње малициозном, штетном по интересе Републике Српске и коначно интересе цијеле БиХ јер БиХ коју данас имамо почива на нашем договору о децентрализованој земљи, а не о томе што ће неко донијети неку резолуцију и рећи послије тога да је у питању политички памфлет- додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је посебно поражавајуће то што на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске не учествује већина представника опозиције, напомињући да је парламент Српске мјесто гдје се требају укрстити политички аргументи.

Цвијановићева је рекла да је евидентно одсуство опозиције са засједања Народне скупштине када год се расправља о важној теми.

Она је истакла да тиме неће бити умањена јачина чињенице да је Народна скупштина Српске коначна инстанца у одлучивању онда када српски члан Предсједништва БиХ уложи одлуку коју је процијенио штетном за витални интерес Републике Српске.

Према њеним ријечима, суштинска ствар је са сједнице парламента Српске послати поруку и свим наредним покушајима насртаја на оно што су надлежности Републике Српске и конститутивност народа БиХ.

– Ако данас и кажемо да нема двије трећине за неку одлуку, сутра ће бити двије трећине. Према томе, мислим да саставни дио ове наше расправе данас, уз закључке које ћете донијети, свакако подразумијева да се обратимо онима који су донијели једну накарадну, проблематичну, крајне малициозну, тенденциозну, излобирану резолуцију која је штетна и за БиХ – истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да није од опозиције чула ни ријеч о томе да је штетно и погрешно оно што је наведено у резолуцији Бундестага о БиХ.

Цвијановићева је нагласила да је бесмислено рећи да ће данашња сједница парламента наштетити људима из Српске који живе и раде у Њемачкој, додајући да су и ти људи забринути за Републику Српску.

Она је истакла да је данашња скупштинска дискусија опомена и порука многим другим да се доведу у ред и почну да на БиХ гледају на начин који ће бити добронамјеран према свима који ту живе, а не да фаворизују једне.

– Ово што се сад дешава на сцени је фаворизовање једних на штету других и крајњи безобразлук у којем се тврди да треба реорганизовати неку земљу – оцијенила је Цвијановићева.

Поручила је да изабрани људи у Српској никада не смију одустати од институционалне снаге Републике.

– Не смије бити угрожена корелација која постоји на нивоу или између Предсједништва БиХ, српског члана Предсједништва и Народне скупштине. И неће се излизати као што су нам то говорили опозиционари. Напротив, биће све јача – рекла је Цвијановићева.

Поновила је да је Народна скупштина мјесто одлуке када је ријеч о интересима Српске, те навела да би вољела да са посебне сједнице буде послата порука свима са стране који се на безобразан, непринципијелан и недипломатски начин односе према ситуацији у БиХ.

– Погрешна је и спољна политика БиХ која служи да се „прља“ Српска и фабрикују лажи о њој. А погрешне су и оне политике према нама које долазе из бијелог свијета – рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске сматра да на посебној сједници, између осталог, треба усвојити адекватне закључке, те поручити да сваки пут када постоји и најмање угрожавање Српске треба покренути витални интерес и то расправити у Народној скупштини.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар