Предсједник РС

Цвијановић: Руско-кинеска иницијатива о ОХР чува образ међународној заједници

ОНИ КОЈИ СУ НАМЕТАЛИ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈУ – БЛОКИРАЛИ СУ ФУНКЦИОНИСАЊЕ БиХ
  • У Мркоњић Граду рекла: „Било би лијепо и добро кад би све то што су наумили Русија и Кина било оствариво и да се коначно ограничи, а потом искључи и изолује позиција високог представника као нечег непотребног држави
  • Изетбеговић је упоран реметилачки фактор јер затвара врата било каквом разговору и било каквој шанси за заједнички живот и заједничку будућност. Једини прави реметилачки фактор је та инвазивна политика која долази из Сарајева која жели да све друге преплави, да доминира и да прави државу која је по мјери једном народу… А на међународној сцени се мало ко бави Бакиром Изетбеговићем, углавном воле да причају о Додику и Републици Српској

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је руска иницијатива да се у Савјету безбједности УН гласа о Нацрту резолуције која предвиђа укидање ОХР-а спасоносно рјешење за међународну заједницу да сачува образ с обзиром да је у цијелом региону, а посебно у БиХ правила многе грешке.

– Имала је неједнак приступ и третман, те прилично субјективан однос према ономе што је БиХ. Очекивали смо више толеранције, правде, праведности када је ријеч о потребама конститутивних народа, што је, нажалост, изостало – рекла је Цвијановић новинарима током посјете Мркоњић Граду.

Она је навела да су многи тежили централизацији БиХ, умјесто да дају шансу децентрализованој земљи с циљем да она постигне добре резултате.

– На тај начин су нас заблокирали – додала је Цвијановић.

Она је истакла да руску иницијативу види као могућност да међународна заједница изађе чистог образа или да га бар спаси након свих година разних експеримената у БиХ.

– Такође, требало би да се на том плану да додатна енергија локалним структурама и да људи изабрани од народа, те домаће институције буду они који управљају овдашњим процесима и преузму одговорност у пуном смислу ријечи, а не да стално имају неког ко им суфлира и може нешто да намеће – нагласила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, то земљу враћа уназад.

– Дакле, било би лијепо и добро кад би све то што су наумили Русија и Кина било оствариво и да се коначно ограничи, а потом искључи и изолује позиција високог представника као нечег непотребног држави – додала је Цвијановић.

Она је рекла да би то коначно показало да овдашњи људи могу управљати стварима.

– Али бојим се да је међународна сцена преконтаминирана разним другим стварима, те оптрећена својим разним подјелама и да они нису свјесни ове велике шансе која им се пружа јер знам да многи чим виде да нешто долази од Русије аутоматски гласају против – навела је Цвијановић.

Она је додала да се слично дешава и са добрим приједлозима из Српске, што је увијек губитничка варијанта.

– Овдје ће међународна заједница исто тако изгубити јер није препознала шансу, а највише БиХ којој није дата шанса да коначно почне управљати процесима у земљи у складу са очекивањима грађана – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да на том плану нема преоптимистична очекивања, с обзиром на ставове појединих чланица Савјета безбједности УН о том питању.

Русија је од Савјета безбједности УН затражила да сутра буде одржано гласање о нацрту резолуције у којем се тражи укидање Канцеларије високог представника у БиХ до 31. јула наредне године, изјавиле су раније дипломате Франс пресу. Да је затражено гласање потврђено је јуче и и РТРС-у у Амбасади Русије у Сарајеву.

Све жртве рата заслужују једнак третман

Предсједник Републике Српске поручила је да све жртве рата заслужују једнак третман и да је немогуће причати о једним жртвама у БиХ, а не говорити о другима, јер то није фер.

Коментаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да не треба изједначавати стране у прошлом рату и да га не треба звати неким несретним сукобом јер је то била, како каже, агресија на БиХ, те да је „српски свијет друго име за велику Србију“, Цвијановићева је данас новинарима у Мркоњић Граду рекла да Изетбеговић заиста мрзи све оно што није бошњачко.

– Мислим да Изетбеговић није капацитиран, ни способан да живи са другима у истој држави и да са њима сједи и то је коначно и показао, те да прича о проблемима те државе на начин да види шта су потребе свих, а не шта је потреба једних. Тиме затвара могућност за заједнички живот, разумијевање ставова и за договор шта је та будућност – истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева каже да је Бакир Изетбеговић упоран реметилачки фактор јер затвара врата било каквом разговору и било каквој шанси за заједнички живот и заједничку будућност.

Према њеним ријечима, Изетбеговић, који је лидер СДА, бори се за своју политичку позицију, која му је озбиљно угрожена на бошњачкој политичкој сцени, чега је свјестан јер масовно губи кадрове и позиције и изгубио је неке од полуга власти на мјестима која су процијењена као важна.

Цвијановићева је рекла да се на међународној сцени мало ко бави Бакиром Изетбеговићем, већ углавном воле да причају о Милораду Додику и Републици Српској.

– Једини прави реметилачки фактор је та инвазивна политика која долази из Сарајева која жели да све друге преплави, да доминира и да прави државу која је по мјери једном народу, умјесто да се сједне и разговара, договара каква је то држава која ће бити по мјери свима ако хоће да имају заједничку државу -напоменула је предсједник Републике Српске.

Коментаришући изјаву Изетбеговића у којој наводи да је „српски свијет друго име за велику Србију“, Цвијановићева је рекла да у Сарајеву дефинитивно имају трајну мржњу према свему ономе што се зове Србија или иницијатива које долазе из Србије.

– Они у суштини не виде ту никакву пријетњу, али желе да наметну то као пријетњу свима около – појаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да Сарајеву сметају и инвестиције које долазе из Србије, док БиХ није у стању ниједну инвестицију да реализује у Србији, Црној Гори или у Сјеверној Македонији.

– БиХ је некапацитирана, заробљена собом и свака идеја је само пријетња, умјесто да у Сарајеву сједну и разговарају са својим партнерима на који начин ми можемо своје капацитете ослободити и ставити у функцију народа и општег напретка – закључила је Цвијановићева.

Циљ Српске да буде енергетски независна и безбједна

Жељка Цвијановић рекла је да Српска планира инвестиције у производњи електричне енергије које треба да јој обезбиједе енергетску независност и безбједност у наредном периоду.

Она је рекла да такви потези представљају велику корист за овдашње становништво, привреду и функционисање друштва у будућности.

Цвијановићева је након посјете погону Хидроелектране „Бочац“ у Мркоњић Граду рекла да „Хидроелектране на Врбасу“ заслужују пуну пажњу с обзиром на одговорност коју имају и у систему „Електропривреде Републике Српске“.

– Данас смо на радном састанку разговарали о будућим плановима, пројектима и инвестицијама које ће много значити за цијелу ову регију, али и Српску и наше стратешке планове да искористимо електричну енергију. Она је велики бенефит Српске и треба да из тога извучемо све могуће користи с обзиром да су многи данас у проблемима када је ријеч и о производњи те енергије – рекла је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар