Предсједник РС

Цвијановић: СДА стално тражи непријатеље и прави неред узурпирањем туђих уставних права

СДА JE ВЕЋ ПРЕПОЗНАТА КАО НАЈВЕЋИ ПОКРЕТАЧ ОДРЕЂЕНОГ НЕМИРА И НЕРЕДА У РЕГИЈИ
  • Било би добро да је СДА неко ко промовише заједнички живот на начин у којем се неће узурпирати од некога нешто па говорити о заједничком животу, него да сте неко ко може да се придржава онога што је рекао Дејтонски споразум
  • Бројни су напади на Србију кад жели да инвестира у БиХ, када жели да пружи руку помирења онда добијете каменовање предсједника, да кажем покушај убиства. Након тога имате ситуацију да немате никога да дође и каже ко су починиоци, нити да се бави озбиљном истрагом а поготово да ту истрагу приведе крају и оне који су криви приведе правди

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да би СДА било боље да усмјери енергију у грађење добрих односа у и ван БиХ, а не да стално тражи непријатеље и прави неред узурпирањем од некога нешто што му је дато Уставом.

Цвијановићева је истакла да СДА нема паметнијег посла него да тражи кривца у некоме другом, а у ствари су највећи кочничар правог развоја и изградње добрих односа у БиХ.

– Било би добро да је СДА неко ко промовише заједнички живот на начин у којем се неће узурпирати од некога нешто па говорити о заједничком животу, него да сте неко ко може да се придржава онога што је рекао Дејтонски споразум – рекла је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Коментаришући оптужбе СДА на рачун СНСД-а и ХДЗ-а, али и Србије и Хрватске, а које су наведене у документу СДА објављеном у појединим медијима, она је нагласила да је ријеч о једном у низу политичких памфлета, али да не треба игнорисати нити умањивати, одређене импликације које могу произвести документи те странке.

Цвијановићева је подсјетила на ранији план СДА о БиХ без ентитета, а на шта је изостала реакција представника међународне заједнице, док се свака изјава представника Српске сматрала антидејтонском иако је промовисала изворни Дејтонски споразум.

– Боље би било да уложе снагу и енергију у то како градити добре односе са Србима и Хрватима у БиХ умјесто да стално праве неке планове који излазе изван оквира Дејтонског споразума, конститутивности, равноправности и свега онога што треба да омогући нормалан живот – рекла је Цвијановићева новинарима у Рибнику.

Она је поновила да је политика СДА већ препозната по томе да су највећи покретачи одређеног немира и нереда у регији и умјесто да поправе одређене односе са сусједима и праве добру регионалну сарадњу – увијек су усмјерени против тога.

– Бројни су напади на Србију кад жели да инвестира у БиХ, када жели да пружи руку помирења онда добијете каменовање предсједника, да кажем покушај убиства. Након тога имате ситуацију да немате никога да дође и каже ко су починиоци, нити да се бави озбиљном истрагом а поготово да ту истрагу приведе крају и оне који су криви приведе правди – истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су честе критике СДА и према Хрватској и пројектима у вези са том земљом.

– Они, СДА функционишу на начин да морају стално да имају неког непријатеља, али сматрам да у овој регији треба да се смире тензије, да видимо на који начин можемо сарађивати, шта су регионални пројекти који су од значаја свима нама и да на тај начин гледамо како можемо помоћи свему ономе што је општи развој – закључила је Цвијановићева.

У документу СДА, који су објавили поједини медији у ФБиХ, Србија и Хрватска су оптужене да раде супротно Дејтону, те се истиче „потреба подршке САД, Велике Британије и ЕУ да приволе Србију и Хрватску да поштују Дејтон“.

СДА наглашава да БиХ „трпи блокаде од СНСД-а и ХДЗ-а“, те предлаже симетрична рјешења у овлаштењима предсједника и потпредсједника ентитета, као и у вези с Домом народа ФБиХ и Вијећем народа Републике Српске.

Шаровићу кључни сарадници људи из ФБиХ, а моји су – грађани Српске

Предсједница Републике Српске поручила је да су њени кључни сарадници грађани Српске, али да је не изненађује изјава лидера СДС-а Мирка Шаровића да су кључни сарадници те странке људи из ФБиХ.

– Грађани су наши политички, људски и сваки други сарадници. Не знам зашто би Мирко Шаровић црпио подршку или добру сарадњу из оних који се налазе у ФБиХ – рекла је Цвијановић новинарима.

Она је рекла да се представници Српске бирају на подручју Српске, да ту полажу рачуне својим грађанима и да су ту обавезни да раде свој дио посла, а да су у заједничким институцијама Бих у обавези да не забораве гдје су изабрани.

– Да не заборавимо за кога радимо, на који начин треба да обезбиједимо тај баланс са осталима, а то мислим да кључ неког успјеха и заједничке државе може да буде само у сарадњи – истакла је Цвијановић.

Она је додала да је, нажалост, та сарадња до сада изостајала, те поновила да су функционерима из Српске партнери институције и грађани Српске пред којима су одговорни и због којих извршавају своје обавезе.

– Показујемо свој капацитет да повећавамо плате, пензије, да упркос великој кризи и бројним кризама кроз које смо пролазили у претходном периоду, а које нисмо ми изазвали, али смо успијевали да јачамо институције, да подижемо њихов капацитет да бисмо могли изаћи у сусрет потребама грађана – нагласила је Цвијановић.

Предсједница Српске изразила је задовољство што су то постигли и што може доћи у сваку општину у Српској и реализовати одређене приоритете важне за грађане.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар