Предсједник РС

Цвијановић: Странци се у БиХ сврставају на једну страну и на све начине потпирују конфликте

УПОЗОРИЛА ШМИТА ДА ЈЕ СВЕ ШТО СЕ ТИЧЕ ОБРАЗОВАЊА У НАДЛЕЖНОСТИ СРПСКЕ
  • „Нити смо сепаратисти, нити смо сецесионисти. Људи смо који хоће досљедну примјену Дејтона и Устава који јасно прописују шта су чије надлежности у оквиру ове државе»
  • Као кандидат СНСД за српског члана Предсједништва БиХ, за које конкурише и Мирко Шаровић, рекла: „Има једна ствар у којој дефинитивно Шаровић предњачи у односу на мене, а то је чињеница да он има шест некретнина у Србији, а ја ниједну изван Републике Српске. Ту Шаровић једино има предност, док је у свим другим сегментима предност на мојој страни»

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да странци у БиХ потпирују конфликте тиме што се сврставају на једну страну и политички и на сваки други начин.

„Они то упорно раде. Доведени смо чак у ситуацију да овдје у Српској санкционишу људе јер наводно крше Дејтонски споразум, а имате с друге стране бошњачке политичаре који раде све мимо онога што је рекао Дејтон“, рекла је Цвијановићева за „Еуроблиц“.

Она је указала да странци на то зажмире и просто игноришу такве појаве.

„У Републици Српској, кад год и шта год кажете, неко ће рећи `ови су сепаратисти`. Упорно понављам да ми нити смо сепаратисти, нити смо сецесионисти. Оно што јесмо, јесмо људи који хоће досљедну примјену Дејтона и Устава који јасно прописују шта су чије надлежности у оквиру ове државе“, рекла је Цвијановићева.

Коментаришући најаву Кристијана Шмита да ће се ангажовати у вези с наставним програмима историје у БиХ, Цвијановић је рекла да било шта што се односи на наставне програме је у надлежности ресорних министарстава и институција Српске.

„Дејтонски споразум и Устав јасно прописују чија је надлежност образовање. Дакле, то је посао домаћих институција, а не посао било каквог странца. Странац не може да интервенише, нешто мијења и намеће. Не постоји нико ко је добио овлаштења за то било каквом релевантном резолуцијом или актом међународног права. Образовање припада Републици Српској по Уставу“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о предстојећим општим изборима, Цвијановићева, која је кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ рекла је да је сигурна да има убједљиву предност и да ће добити подршку грађана у односу на остале кандидате, међу којима је Мирко Шаровић.

„Има једна ствар у којој дефинитивно Шаровић предњачи у односу на мене, а то је чињеница да он има шест некретнина у Србији, а ја ниједну изван Републике Српске. Ту Шаровић једино има предност, док је у свим другим сегментима предност на мојој страни“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је Шаровић док је обављао функције на нивоу БиХ у потпуности игнорисао институције Српске.

„Онај ко сједи у Сарајеву мора да има чврсту везу са институцијама Српске јер у име Републике и сједи у Сарајеву. Мора постојати чврста сарадња и везе са институцијама Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се не бави спекулацијама да би Кристијан Шмит могао да забрани њој и лидеру СНСД-а Милораду Додику учешће на изборима.

„Кандидат сам СНСД за српског члана Предсједништва и не интересује ме никакав Шмит, ни било ко у Сарајеву ко призива такво нешто јер је стање већ, ионако, довољно болесно и не треба га чинити још болеснијим“, рекла је Цвијановићева.

Она истиче да јој уопште није доминантно, нити важно то да ли је по вољи неког странца.

„Радим у интересу грађана и очекујем да они разумију шта је мој политички концепт“, закључила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар