Предсједник РС

Цвијановић: Страни фактор је можда пресудно допринио кошмару кроз који пролази БиХ

ПОТВРДИЛА ДА СУ СДС И ПДП ЗАИСТА ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ СУ ЗА САРАДЊУ СА СНСД
  • „Санкције Велике Британије за мене нису отежавајуће јер су настале из обијести и уз прилично безобразна и потпуно нетачна образложења. Настале су највише из пакости према чињеници да има Република Српска брани Устав БиХ, а не оно што су они од Устава настојали направити у спрези са бошњачким партијама“
  • „Сматрам да је искључивост политичког Сарајева и жеља за доминацијом највећа препрека за нормалан суживот. То насилно прављење неке грађанске државе није реално и само отежава ствари“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас да оно што отежава успјех БиХ нису санкције појединцима, већ хронично затварање очију страног фактора пред реалним проблемима.

– Они су интервенцијама и неуставним експериментисањима значајно, можда и пресудно, допринијели овом кошмару кроз који пролази БиХ – рекла је Цвијановићева за портал УНА.

Говорећи санкцијама Велике Британије, Цвијановићева је навела да за њу нису отежавајуће, јер су настале из обијести и уз прилично безобразна и потпуно нетачна образложења.

Она је оцијенила да су санкције настале највише из пакости према чињеници да има Република Српска која брани Устав, а не оно што су они од Устава настојали направити у спрези са бошњачким партијама.

– Оно што отежава успјех БиХ нису санкције појединцима, већ хронично затварање очију страног фактора пред реалним проблемима. Они су својим интервенцијама и неуставним експериментисањима значајно, можда и пресудно, допринијели овом кошмару кроз који пролази БиХ – рекао је Цвијановићева.

Она је напоменула да је сарадња са страним фактором неопходна.

– А да ли ћемо се боље разумјети, не зависи само од нас. Ако говоримо о сарадњи унутар БиХ, она је нужна и пријеко потребна. Опет, да ли ће се остварити, не зависи само од Републике Српске. Сматрам да је искључивост политичког Сарајева и жеља за доминацијом највећа препрека за нормалан суживот. То насилно прављење неке грађанске државе није реално и само отежава ствари – рекла је Цвијановићева.

На питање да ли отежава рад институција то што све личи на предизборну кампању која још није почела, Цвијановићева је истакла да у Републици Српској не отежава, док се на нивоу БиХ након интервенције бившег високог представника Валентина Инцка ушло у кризу и то се одразило на ниво активности.

– Што се тиче Федерације БиХ, тамо ни резултати избора из 2018. године нису ни након четири године имплементирани, а односи између бошњачких и хрватских партија су још гори, тако да је све непредвидиво. Што се тиче најава неких побједа, па ваљда и не очекујемо од опозиције да најављују унапријед да ће опет изгубити, а онда кукати како су покрадени и којешта друго – рекла је Цвијановићева.

Она тврди да постоје људи у СДС-у и ПДП-у који сматрају да би сарадња са СНСД-ом била добра, и то није ништа ново.

– Зашто на то бурно реагују предсједници СДС-а и ПДП-а (Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић) треба њих питати. У политици оно што данас изгледа нереално, може сутра да се деси. Смијешна је реакција првака те двије партије – оно кад кажу ако таквих има, онда их водите са собом. Мислим да су многи – рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о даљем напретку Републике Српске, Цвијановићева каже да, с обзиром на глобалну кризу, треба наставити са повећањем примања у реалном и јавном сектору и радити на заштити социјално угрожених.

– То је наравно тежак задатак и треба нам и даље добра сарадња Владе и социјалних партнера да бисмо превазишли те проблеме. Уз то, добро је што је настављена реализација важних саобраћајних, здравствених, школских, енергетских пројеката. Ако боље ослушнете шта поручују лидери из окружења и Европе, онда је јасно да је на помолу тешка зима и зато је неопходно да сачувамо стабилност наших институција и стварамо и даље услове за енергетску независност – закључила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар