Предсједник РС

Цвијановић: Треба да убиједимо колеге из Сарајева да се и БиХ прикључи Отвореном Балкану – да не буду кочница

НА БИЈЕЉИНСКОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ „ИНТЕРАГРО“ 243 ИЗЛАГАЧА ИЗ ДЕСЕТ ЗЕМАЉА
  • Предсједница Српске у Бијељини: „Наравно да је наша Република највише ослоњена и упућена на Србију, али и са свим другим државама у окружењу желимо да градимо добре односе, желимо да се економски повезујемо“
  • „Отворени Балкан није политичка организација нити политичка интеграција. То је економско повезивање које би требало да нас, уз оне економске благодети, доведе до тога да се и политички боље разумијемо и из тог разлога институције Републике Српске дају снажну подршку овој иницијативи“
  • Директор предузећа „Орао“ Младен СТОЈАНОВИЋ: Прошле године смо остварили рекордне резултате. До краја 2022-ге треба да потпишемо уговор са Министарством одбране Србије, што ће им дјелимично обезбиједити и средства за сљедећу годину. Овдје ради 117 људи високе стручне спреме, 71 инжењер техничке струке. Примили смо 17 људи високе стручне спреме у претходне двије године“

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је на отварању Пољопривредног сајма „Интерагро“ у Бијељини да Република Српска свакоме може бити добар домаћин и да жели да се повезује економски у цијелој регији.

– Наравно да је наша Република највише ослоњена и упућена на Србију, али и са свим другим државама у окружењу желимо да градимо добре односе, желимо да се економски повезујемо – рекла је Цвијановић и истакла подршку иницијативи „Отворени Балкан“.

„Отворени Балкан“, како је рекла, није политичка организација нити политичка интеграција.

– То је економско повезивање које би требало да нас, уз оне економске благодети, доведе до тога да се и политички боље разумијемо и из тог разлога институције Републике Српске дају снажну подршку овој иницијативи – истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, сајамско окупљање било је прилика и за разговор о томе на који начин да се и у Српској виде благодети иницијативе „Отворени Балкан“.

– Треба да убиједимо и замолимо колеге из Сарајева да се и БиХ прикључи овом великом пројекту, да они не буду кочница – додала је Цвијановић.

У изјави новинарима након отварања Међународног сајма пољопривреде „Интерагро“ она је рекла да ова смотра аграра има тренд раста са појачаним интересом земаља и излагача, ове године 243 излагача из 10 земаља, што је искорак у односу на претходне године.

Према њеним ријечима, сајам је прилика да се успоставе нови контакти и обнове пословна партнерства која су раније постојала, те навела да је већ уочи отварања Сајма одржан састанак између винара Србије, Сјеверне Македоније и Републике Српске, а направљени су и контакти у вези са извозом житарица.

– Имамо проблеме глобалне природе око снабдијевања храном и енергентима и мислим да смо одавде послали праву поруку да ћемо заједно, као тржиште које обухвата земље бивше Југославије и друге, моћи можда да наступамо интегрално у многим областима и на тај начин појачамо своје капацитете и привлачност за стране инвеститоре – поручила је Цвијановић.

Она је данас оцијенила да је Ваздухопловни завод Орао у Бијељини стабилно предузеће које има визију и да је поносна на резултате које остварује.

– Предузеће успијева да испуни поруџбине, а радује ме и чињеница да се Орао са ремонта старијих типова мотора полако оспособљава за ремонт модерније генерације, због чега мислим да ће имати значајне иностране партнере – рекла је Цвијановић након разговора са руководством предузећа у којем је обишла и производне погоне.

Изразила је жељу да се Орао ослони и на Владу Републике Српске, на републичке институције, али и да се очува јер има сјајну перспективу.

Цвијановић је приликом посјете овом предузећу подсјетила да су велики патриотски чин направили људи који су фабрику пренијели из Рајловца у Бијељину, гдје су у тешка времена започели пословне активности.

– Они су били пионири у прављењу привредног амбијента, спашавајући важан ресурс. Задовољна сам чињеницом да овдје имамо високообразовне кадрове, са специфичним знањима неопходним за обављање ове дјелатности – ремонт мотора – рекла је Цвијановић.

Она је указала да је Србија стратешки партнер Орлу, као и да је радује што постоји сарадња са европским, али и земљама ван Европе.

Предсједница Српске је честитала запосленима јер су издржали тешка времена у пословању Орла, посвећени својим пословима и разумију колико је ово предузеће важно за Републику Српску.

– Предузеће је остало чврсто везано за Бијељину и Семберију и поред тога што су га други хтјели расходовати или преселити на неку другу локацију – рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је данас посјетила и Спомен-собу и положила цвијеће на споменик у кругу предузећа за 23 радника овог колектива који су погинули током Одбрамбено-отаџбинског рата.

– Многи радници Орла дали су животе за Републику Српску, бранили је, нису се повлачили са својих положаја. Разумјели су шта значи бранити огњиште, живот, али и привредне ресурсе своје републике – нагласила је Цвијановић.

Директор предузећа Младен Стојановић рекао је да је Орао прошле године остварио рекордне резултате, па су приходи од пословних учинака били за 18 одсто већи него 2020. године.

Он очекује да до краја године потпишу уговор са Министарством одбране Србије, што ће им дјелимично обезбиједити и средства за сљедећу годину.

– Овдје ради 117 људи високе стручне спреме, 71 инжињер техничке струке. Примили смо 17 људи високе стручне спреме у претходне двије године. Свјесни смо да само младост, нова енергија и нова знања дају напредак овом предузећу – рекао је Стојановић.

Заједно са Цвијеновићевом у посјети Орлу били су министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић.

Ваздухопловни завод Орао прошао је кроз све фазе у развоју своје примарне дјелатности – ремонта авионских мотора, и данас је високоорганизован систем са најсавременијом опремом и снажним кадровским потенцијалом за производњу и ремонт турбомлазних мотора свих врста.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар