Предсједник РС

Цвијановић: Важно је да наши људи разумију шта чинимо за очување и јачање Српске

У БАЊАЛУЧКОМ НАСЕЉУ ДРАКУЛИЋИ ОДАТА ПОШТА 2.300 СРБА КОЈЕ СУ ЗВЕРСКИ ПОБИЛЕ УСТАШЕ
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Не смијемо бити наивни, јер и ови монструозни злочини и геноцидни пројекат НДХ до сада нису кажњени. Било би лијепо да је високи представник у БиХ Валентин Инцко дошао овдје да се поклони жртвама умјесто да нам држи лекције ко је био на правој, а ко на кривој страни историје и да се окане тешких квалификација и бруталности”
  • Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног “Тјелесног здруга Анте Павелића”, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима

KОД Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је помен, положени вијенци и цвијеће за више од 2.300 Срба које су усташе прије 79 година звјерски убиле у том насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

Вијенце и цвијеће положили су српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, у име Владе Републике Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, те делегације Народне скупштине, парламента БиХ, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и предсједник Скупштине града Младен Илић.

Вијенце и цвијеће положили су министри у Влади Републике Српске, представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, Удружења потомака жртава усташког злочина “7. фебруар 1942. година Бањалука”, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, конзул у Генералном конзулату Амбасаде Србије у Бањалуци Весна Маринковић, те мјештани.

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић.

Обраћајући се окупљенима, Жељка Цвијановић је рекла да је обавеза српског народа да се окупља и искаже поштовање за више од 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете, које су усташе прије 79 година звјерски убиле у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

“Не смијемо бити наивни, јер и ови монструозни злочини и геноцидни пројекат НДХ до сада нису кажњени. Било би лијепо да је високи представник у БиХ Валентин Инцко дошао овдје да се поклони жртвама умјесто да нам држи лекције ко је био на правој, а ко на кривој страни историје и да се окане тешких квалификација и бруталности”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Република Српска сада, али и у будућности мора бити на опрезу.

“Важно је да наши људи разумију све напоре који се улажу када је ријеч о очувању Српске и њеном јачању, те да разумију процесе у којима се налазимо и изазове са којима се суочавамо. Морају јасно препознати ко су пријатељи, а ко непријатељи Републике Српске”, нагласила је Цвијановићева.

Она вјерује да је друштво у Српској довољно зрело да покаже поштовање према свему што је важно у историји.

“Морамо добро разумјети историју да бисмо се знали понашати у будућности. Мислим да ова свијест постоји у Српској, а они који су били страдалници су стално под притиском и, нажалост, то је потрајало дуго”, рекла је Цвијановићева.

Обиљежавање историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, поштујући закључке Републичког штаба за ванредне ситуације који се односе на епидемиолошку ситуацију изазвану вирусом корона.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног “Тјелесног здруга Анте Павелића”, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар