Предсједник РС

Цвијановић: Вијеће народа РС служи за политичке блокаде и наметања Народној скупштини РС

„НЕ ТРЕБА ГУБИТИ ВРИЈЕМЕ НА УСАГЛАШАВАЊА НЕГО ИЋИ ПРЕД УСТАВНИ СУД РС“
  • Вијеће народа настоји наметнути или ставити изнад Народне скупштине Српске, што је апсолутно неприхватљиво, јер Вијеће народа није други дом парламента као што је случај у ФБиХ или на нивоу БиХ, већ је институција која је накнадно уведена да би се штитили витални национални интереси конститутивних народа

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је евидентно да је Вијеће народа Републике Српске постало мјесто политичких блокада, а не мјесто гдје се штити витални национални интерес.

Цвијановићева је нагласила да то доказује сама чињеница проблематизовања ребаланса буџета или стављање примједбе да су одређена средства задржана или пребачена на другу ставку у складу са налогом ревизије, што показује да не постоји слух за право рјешење или договор, него се просто жели блокирати цијели процес.

„Склона сам да вјерујем да уопште не треба губити вријеме на било каква усаглашавања, него једноставно користити све механизме које је Устав дао, а Устав је рекао да се треба окончати у крајњој истанци на Уставном суду“, рекла је Цвијановићева коментаришући чињеницу да заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа за усаглашавање закона, прописа и аката није постигла сагласност ни о једној тачки за коју је покренуто питање заштите виталног интереса бошњачког народа, због чега ће сви предмети бити упућени Уставном суду Српске на даљи поступак.

Она је оцијенила да се Вијеће народа настоји наметнути или ставити изнад Народне скупштине Српске, што је апсолутно неприхватљиво, јер Вијеће народа није други дом парламента као што је случај у ФБиХ или на нивоу БиХ, већ је институција која је накнадно уведена да би се штитили витални национални интереси конститутивних народа.

„Настојање да се ставе изнад види се по чињеници да је Вијеће народа, иако је Народна скупштина рецимо према Уставу само имала могућност да потврди или не уредбе са законском снагом које доноси предсједник Републике за вријеме ванредног стања, отишло даље па предлажу одређене амандмане, а ако бисте им тако нешто ускратили онда би се жалили Уставном суду, вјероватно БиХ, да су изузети из одређеног процеса одлучивања и слично. Све је то политичка игра“, нагласила је Цвијановићева.

Она је поручила да је важно да систем буде дјелотворан, али да он то није, уколико има блокаде ове врсте, за које су низ година углавном одговорни бошњачки делегати.

„Очекујем од Уставног суда да ће одрадити свој дио посла и да ће након тога ступити на снагу акти које оспоравају“, закључила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар