Предсједник РС

Цвијановић: Високи представници су кршили и „Дејтон“ да би развластили Српску

БОРЕНОВИЋУ ПОРУЧИЛА: НИЈЕ САМО ГРЕЈЕМ ДЕЈ ПОЧЕО ДА РАДИ ЗА РС, РАДЕ НЕКОЛИЦИНА ИЗ ОХР
  • „Високи представници су годинама уназад штетни по интересе Републике Српске. Високи представник је остао овдје да заврши посао, а да ли ће то урадити зависи од нас. Мислим да га неће завршити зато што вјерјем у народ и институије Српске“
  • „Живимо у земљи у којој ниједан процес није завршен, нити ће бити. Зато знам да треба да јачамо Републику Српску. Не желим да изиграм интересе народа, а услови за затварање ОХР-а пет плус два су сачињени да нам се узму шуме, воде и све живо. Хоћу да се боримо за своје интересе, а не да климамо главом“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да су високи представници у БиХ константно излазили из оквира мандата који је јасно прописан и постали полуга у рукама одређених политика у оквиру БиХ, те настројени против Дејтонског мировног споразума и Српске коју су настојали да развласте.

„Док год постоји високи представник у БиХ има и простора да се њиме бавимо, посебно са аспекта нове чињенице, бар како је најављено, именовања још једног високог представника мимо процедуре“, рекла је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Она је истакла да је веома важно да Народна скупштина заузима ставове и доноси закључке о свим важним питањима, па и о високом представнику.

„Очито је да нисмо сагласни о приступу, што се манифестује чињеницом да у Народној скупштини имамо скоро празне опозиционе посланичке клупе. То није први пут, јер имају игнорантски однос када се бавимо важним питањима за Републику Српску – референдумом и Даном Републике, НАТО путем, Уставним судом БиХ, што говори о свему“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да су високи представници узурпирали овлашћења и доносили много неправдених одлука.

„Питање ОХР-а јесте судбоносно, поготово што наноси штету. Много година уназад је штетан за интересе Републике Српске. Високи представник је остао овдје да заврши посао, а да ли ће то урадити зависи од нас. Мислим да га неће завршити зато што вјерјем у народ и институије Српске“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, посао високог представника односи се на ремоделирање унутрашње организације БиХ.

„Прича да је реторика задржала високог представника у БиХ не пије воде. Такође, прича Бранислава Бореновић /лидер ПДП-а/ да је неки Грејем Деј, који је био у ОХР-у, почео да ради у институцијама Српске. Није само он, него неколико њих је прешло да ради код нас јер су препознали шта ради ОХР и које су системске грешке међународног права“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да дубоко вјерује да је високи представник сметња развоју БиХ.

„Живимо у земљи у којој ниједан процес није завршен, нити ће бити. Зато знам да треба да јачамо Републику Српску. Не желим да изиграм интересе народа, а услови за затварање ОХР-а пет плус два су сачињени да нам се узму шуме, воде и све живо. Хоћу да се боримо за своје интересе, а не да климамо главом“, рекла је Цвијановићева.

Већина посланика опозиције напустила је сједницу Народне скупштине Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар