Предсједник РС

Цвијановић: Власт и опозициони блок да буду исти фронт поводом враћања надлежности

У ПЕТРОВУ РЕКЛА: ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ДОЂЕМО ДО РЈЕШЕЊА КОЈА ЋЕ СВЕ У БиХ ДРЖАТИ У ДОБРОЈ АТМОСФЕРИ
  • Нагласила да су представници власти отворени за договор са опозиционим партијама и додала: „За српско јединство је вријеме сваки пут када се ради о стратешким важним питањима за Републику Српску
  • „Српска не спори чињеницу да се налази у оквиру БиХ, али у оквиру БиХ смо се прилично одмакли од онога што је дејтонски уставни концепт који нам је дао не само мир, него нам је успоставио и политички уставни систем“
  • Оно што смо до сада видјели јесте неред и немир. Ништа од онога што је рађено мимо Дејтона није намдонијело ни бољи живот ни боље разумијевање, нити боље функционисање институција, ни мање трошкове

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су представници власти отворени за разговоре са опозиционим партијама у Српској о питању враћања надлежности, које је једно од кључних за будућност.

„Ово је једно од питања око кога треба да се објединимо и не треба да нека дневно-политичка питања, неслагања, анимозитети, фрустрације или било шта друго осујети неки плодоносан рад који би требало да буде заједнички“, рекла је Цвијановићева новинарима у Петрову.

Она је истакла да је Народна скупштина Српске увијек мјесто на којем треба да се дебатује, доносе одговарајући закључци, дају одређене инструкције и према Влади Српске на реализацији одређених важних питања.

Одговарајући на питање да ли је вријеме за српско јединство по питању враћања надлежности, Цвијановићева је рекла да је вријеме сваки пут када се ради о стратешким важним питањима за Републику Српску.

„Сваки пут када радимо на очувању наших надлежности и дјелујемо у складу са оним што нам је дао Дејтонски споразум наравно да је више него пожељно да политичке партије једнако озбиљно приступе проблему, чак и онда када имају можда различите визије о томе на који начин разријешити одређена питања и како доћи до одређеног заједничког циља“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је препознала и став политичких партија из владајуће већине да су отворене за разговоре са опозиционим партијама, јер је у питању једно од кључних питања за будућност.

„Много питања се везује за то колико смо у стању да очувамо своје уставне капацитете и да трасирамо неки пут. Увијек смо говорили да смо отворени за преговоре и да желимо да разговарано са свима у оквиру БиХ, да три конститутивна народа разговарају, као и институције са различитих нивоа власти“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да има много питања која захтијевају ангажман свих, а то би онда значило да када већ желе да разговарају са свима у оквиру БиХ да у тим разговорима учествују и представници политичких партија владајуће структуре и опозиционог блока.

„Тај позив за разговоре је трајан. То је отворен позив према нашим партнерима у оквиру Федерације БиХ и представницима различитих конститутивних народа и институција. Увијек је отворен и позив према опозиционим партијама у Републици Српској“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да не види било какав бенефит да се било ко искључује из таквих расправа, указујући да је суштински важно за Републику Српску да очува своје уставне надлежности.

„Српска не спори чињеницу да се налази у оквиру БиХ, али у оквиру БиХ смо се прилично одмакли од онога што је дејтонски уставни концепт који нам је дао не само мир, него нам је успоставио и политички уставни систем“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је вријеме да се ствари доведу у ред и да се на бази партнерства и општег консензуса дође до рјешења која ће бити одржива и која ће све држати у доброј атмосфери у оквиру БиХ.

„Оно што смо до сада видјели јесте неред и немир. Много тога се одмакло од онога што су дејтонска рјешења и ништа од тога нам није донијело ни бољи живот ни боље разумијевање, нити боље функционисање институција, нити нам је донијело мање трошкова“, рекла је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар