Предсједник РС

Цвијановић: За пар дана добијамо 25.000 додатних тестова за откривање вируса корона

УПОЗОРИЛА: „ПРЕД НАМА ЈЕ НЕКОЛИКО ТЕШКИХ СЕДМИЦА, МОЖДА И МЈЕСЕЦИ“
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Сви грађани Републике Српске, без изузетка, дужни су да се стриктно придржавају свих упутстава, како ситуација у наредних неколико дана или седмица не би измакла контроли, као што се то могло видјети у неким далеко развијенијим европским државама

НАБАВКА 25.000 додатних тестова за откривање вируса корона стиже за пар дана, рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Поновила је да је број заражених од вируса корона, који је у РС тренутно 90, вјероватно знатно већи, јер нису сви грађани тестирани, али и да је вјероватно много оних који немају никакве симптоме а могуће да су позитивни на вирус корона.

Навела је да је Република Српска међу првима у региону превентивно реаговала на ширење вируса корона. Да су донесене превентивне и ригорозне мјере.

Захваливши се грађанима Српске који заједно са институцијама помажу да се превазиђе ова криза, Цвијановићева је позвала све да остану у кућама, јер у овом тренутку, приоритет свих приоритета јесте да се у максималној мјери сачува јавно здравље у Републици Српској, а то значи животи грађана, у првом реду најстаријих становника и хроничних болесника, који су најугроженији, као и здравствени систем у цјелини.

Указала је да је то основни циљ Српске и њених институција у наредним седмицама.

„Да бисмо олакшали посао нашим здравственим радницима и смањили број фаталних исхода у нашој заједници, једини начин јесте да избјегавамо социјалне контакте или да их смањимо на најмањи могући ниво онда кад су нужни, али и тада уз строго придржавање упутстава надлежних органа“, нагласила је предсједник Републике.

Она је указала да су сви грађани Републике Српске, без изузетка, дужни да се стриктно придржавају свих упутстава, како ситуација у наредних неколико дана или седмица не би измакла контроли, као што се то могло видјети у неким далеко развијенијим европским државама.

„Пред нама је неколико тешких седмица, могуће и мјесеци. Од нас самих зависи како ћемо изаћи из ове ситуације. Једини начин је да избјегнемо социјалне контакте. Огроман број грађана је дисциплинован, а због оних који нису смо појачали мјере“, казала је Цвијановић.

Додала је да се апелује на грађане да се придржавају упутстава надлежних.

Како је навело Министарство здравља и социјалне заштите РС на својој Фејсбук страници, у Републици Српској до сада је потврђено 90 случајева позитивних на нови вирус корона (Бања Лука – 64, Лакташи – 6, Челинац – 3, Кнежево – 3, Бијељина – 3, Козарска Дубица – 2, Прњавор – 2, Модрича – 2, Приједор – 1, Градишка – 1, Рибник – 1, Дервента – 1, Србац – 1).

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар