Предсједник РС

Цвијановић: Запањујућа је политичка неписменост посланика Јелене Тривић

ПОРУЧИЛА ЈОЈ: „НЕМА ЗАКЉУЧКА НС РС О МИРНОМ РАЗДРУЖИВАЊУ ВЕЋ О БУДУЋНОСТИ БиХ“
  • Нагласила да је неприродно што је партија Јелене Тривић, ПДП, у сваком погледу, у свако вријеме и на свакој теми, у апсолутној сагласности са Бакиром Изетбеговићем, који је доказани мрзац Републике Српске и свега што је небошњачко
  • Предсједник Републике Српске који би истовремено био и српски члан Предсједништва БиХ имао би и додатну надлежност у дефинисању спољне политике и питања из домена одбране, а не би се, како то Тривићева бесмислено објашњава, утопила у неку БиХ институцију. За то је потребна уставна промјена, али до ње неће доћи  зато што то никада не би прихватили бошњачки политичари, јер они знају оно што Тривићева не зна

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је политичка неписменост Јелене Тривић запањујућа и да би као народни посланик свакако требала да прочита закључке Народне скупштине Српске, чак и кад за њих није гласала.

Нема закључка који говори о мирном раздруживању, већ о будућности БиХ. Природно је да се таква тема делегира другом ентитету и конститутивним народима, као што је природно да народни посланик у Народној скупштини Републике Српске, у којој добија плату, зна какве закључке доноси та институција”, истакла је Цвијановићева замољена да прокоментарише изјаву посланика Јелене Тривић да је идеја о обједињавању функције предсједника Српске и члана Предсједништва БиХ “унижава Српску”, и да су за то потребне уставне промјене.

Оно што је неприродно, навела је Цвијановићева, јесте да је партија Јелене Тривић, ПДП, у сваком погледу, у свако вријеме и на свакој теми, у апсолутној сагласности са Бакиром Изетбеговићем, који је доказани мрзац Републике Српске и свега што је небошњачко.

Предсједник Српске је навела да је, такође, неприродно и да Јелена Тривић, која већ дуже вријеме политички тихује, излази са бомбастичним изјавама, а да није схватила ниједну поруку.

“Као прво, рекох да се уставна промјена према којој би предсједник Републике Српске обављао и функцију члана Предсједништва БиХ, неће ни десити зато што то никада не би прихватили бошњачки политичари, јер они знају оно што Тривићева не зна.

Као друго, рекох и да би то значило да би институција предсједника Републике Српске, као матична институција, имала и додатну надлежност у дефинисању спољне политике и питања из домена одбране, а не би се, како то Тривићева бесмислено објашњава, утопила у неку БиХ институцију”, појаснила је Цвијановићева.

Наравно, навела је Цвијановићева, ни такво додатно позиционирање Републике Српске она не види као корист, већ наводни губитак неке позиције.

Коначно, а и као треће, ја говорим о директном представљању прве републичке институције у пословима државе, односно заједничких институција у случају БиХ, а Тривићева прича о директном избору два кандидата за двије позиције. Дакле, никакво то није ни унижавање Српске, ни утапање њених институција, већ прибављање додатне надлежности и јачање институције предсједника Републике Српске”, нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Републике је рекла да за такве ствари требају уставне промјене, те да то наравно знају сви, тако да накнадна памет Тривићеве нити помаже нити одмаже по овом питању и нагласила да површност којом ове ствари она тумачи су забрињавајуће.

Наравно да Република Српска има свог директно изабраног представника као српског члана у Предсједништву БиХ, али разлика, на примјер, у Иванићевом климању главом на сарајевске жеље и отуђености од институција Српске и Додиковом приступу у којем је веза са су ставовима Српске императив, сасвим су различите политике. Зато су и оно што тумачи Тривићева и оно што кажем ја, природно, врло различите ствари”, поручила је Цвијановићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар