Предсједник РС

Додик: Бошњаци форсирају босански језик, а у свему што је `босанско` морају бити сва три народа

НИСАМ ПРОТИВ АМЕРИКЕ – НАПРОСТО НИСАМ ДОВОЉНО ГЛУП ДА БУДЕМ ПРОТИВ АМЕРИКЕ, АЛИ...
  • Коментаришући изјаве бањалучког бискупа Фрање Комарице да 4.000 повратника чека да се врати у Српску, али не може због њега, Додик је рекао да није поштено да Комарица тако прича, јер ако би се ико вратио у БиХ због Милорада Додика вратили би се Хрвати, јер они више навијају за њега него неки Срби
  • Додик је навео да је 1996. године, када је изабран за начелника општине Лакташи, рехабилитован један католички самостан, те да је организовао донаторско вече за срушену католичку цркву на улазу у Бањалуку на Петрићевцу: „Помагао сам да се изгради дом за старе у оквиру католичке цркве. Ја сам тај који је дао сагласност да се финансира католичка гимназија. Није фер и није поштено да он тако прича… Сва хрватска политичка елита гнуша Комаричиних „измишљотина и подвала“
  • На питање новинара да ли је тачан план да он постане члан Предсједништва БиХ, сачека да се конституише Дом народа и након одређеног времена повуче се на мјесто премијера, а мјесто члана Предсједништва преузме потпредједник СНСД-а Никола Шпирић, Додик је рекао да ће се кандидовати, а то шта ће се догодити, и да ли ће се догодити – не може да процијени

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да користи свој ауторитет да се побољша положај Срба у оним дијеловима БиХ гдје власт чини ХДЗ БиХ, те је навео да је спреман да заштити базичне интересе свих Бошњака и Хрвата, мир и стабилно друштво.

Он је изразио увјерење да ће у Херцеговачко-неретванском кантону врло брзо доћи до промјена Устава у дијелу који се односи на равноправност, али да то није једини проблем у том кантону.

„Потребно је још и то формално одређење о равноправности у самом Уставу и то нико не спори. Не споре чак ни Хрвати из ХДЗ-а и напросто би требало да дође до тога“, рекао је Додик.

Он је истакао да је чињеница да је у Мостару отворено представништво Владе Републике Српске које тамо дјелује и да су битно побољшали положај Срба у самом Мостару.

Коментаришући изјаве бањалучког бискупа Фрање Комарице да 4.000 повратника чека да се врати у Српску, али не може због њега, Додик је рекао да није поштено да Комарица тако прича, јер ако би се ико вратио у БиХ због Милорада Додика вратили би се Хрвати, јер они више навијају за њега него неки Срби.

Додик је навео да је 1996. године, када је изабран за начелника општине Лакташи, рехабилитован један католички самостан, те да је организовао донаторско вече за срушену католичку цркву на улазу у Бањалуку на Петрићевцу.

„Помагао сам да се изгради дом за старе у оквиру католичке цркве. Ја сам тај који је дао сагласност да се финансира католичка гимназија. Није фер и није поштено да он тако прича“, рекао је Додик, додајући да се сва хрватска политичка елита гнуша Комаричиних „измишљотина и подвала“.

На трврдњу Комарице аустријском „Стандарду“ да се изградња богомоља и уништене црквене имовине одвија споро због бирократије Милорада Додика који не даје дозволе, Додик је рекао да до њега није дошло да се тражи иједна дозвола за изградњу.

„Без обзира што је човјек цркве, питам га како га није срамота да то износи и наноси штету овдје свима“, рекао је Додик и подсјетио да је и за обнову џамије у Бањалуци као предсједник Владе одобрио 800.000 КМ.

Вучић да питање Српске стави на дневни ред паралелно са Косовом

Осврћући се на недавне изборе у Београду, Додик је рекао да је искористио уставно право које му је дато у Србији и гласао, да то није кршење закона и да је веома поносан што има ту могућност.

„Више је то било из потребе да покажемо да људи треба то да чине и да искористе своја права“, рекао је Додик и упитао зашто не би могао да гласа за представнике у Србији, када „Муамер Зукорлић може да гласа у Сребреници, Хрвати у Бањалуци могу да гласају за представнике у Хрватској?“.

Додик је рекао и да би волио да предсједник Србије Александар Вучић питање Републике Српске стави на дневни ред паралелно са Косовом.

„То је емотивно, политички, историјски и национално за нас исто питање“, рекао је Додик, додајући да је проблем Косова, које међународни фактор покушава да ријеши, поново враћен на дневни ред.

На питање да ли би дошао на обиљежавање дана независности БиХ, ако би бошњачки члан Предсједништва дошао на обиљежавање Дана Републике Српске, Додик је рекао да не би, док се не договори шта је то независност.

„Оног тренутка кад се постигне консензус о томе јер она није само бошњачка него и Бошњака, и Срба и Хрвата, и када то све завршимо, тај дан спреман сам да буде дан обиљежавања“, истакао је Додик.

Осврћући се на питање језика Бошњака, Додик је рекао да покушај да се направи босански језик није одскора јер је још аустроугарски намјесник Бењамин Калај покушао да „направи босански језик, босанску нацију, писмо“.

„Ако је БиХ састављена од два ентитета и три народа, онда у свему што се зове босански треба да буду два ентитета и три народа. А не само један. Нисам стручњак за језик, лингвиста, неке ствари знам, неке питам, али сав принцип је да не можете нешто називати босанским а да унутра нису сви“, рекао је Додик.

Нисам против Америке, а сад ми је лакше без притиска америчког амбасадора

Говорећи о америчким санкцијама које су му уведене, Додик је рекао да Република Српска није осјетила то што је он на црној листи, а да је њему лакше радити овако јер нема никаквих притисака од америчког амбасадора.

Предсједник Српске је истакао да није против Америке и да није довољно глуп да би био против ње.

„Нисам против, без обзира што ми се понекад не свиђа оно што они раде, као и многима у свијету. Али исто тако, нисам спреман да због подаништва неким њиховим службеницима, амбасадорима који овдје долазе, да то подаништво претворим у послушност“, рекао је Додик и истакао да ће се увијек супроставити и Америци и Русији ако покушају нешто да ураде мимо базичних интереса Републике Српске и њеног народа.

Побједа СНСД-а потврдиће стабилност Српске

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће ова странка, он као кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, као и онај ко буде кандидат СНСД за предсједник Републике Српске, уз подршку коалиционих партнера, бити несумњиви побједници избора и да ће Република Српска остати најстабилнији дио у БиХ.

Додик је навео да Србима припада мјесто предсједавајућег Предсједништва БиХ првих осам мјесеци након избора чланова, као и мјесто предсједавајућег Савјета министара у наредне четири године, те да ће имати прилику да нешто уради, али да ће то зависити и од других.

„Видјећу да ли ће то ићи, све зависи од других. Србима у наредне четири године припада и мјесто предсједавајућег Савјета министара и на то мјесто ће доћи неко из блока који предводи СНСД“, рекао је Додик за „ТВ1″.

Он је навео да му је важно да изађе на изборе јер је то најрелевантнији показатељ за сваког политичара.

„Нисам човјек који је спреман да предузме било какву мјеру која би дестабилизовала и довела до насиља. Нисам спреман ни да се плашим. Имаћу 120.000 гласова више од Младена Иванића, којем не могу помоћи ни бошњачки гласови“, истакао је Додик.

Он је нагласио да се кандидовао за члана Предсједништва јер мисли да је СНСД данас најмоћнија политичка партија у Републици, али и у БиХ.

„Члан Предсједништва је по значају мања функција од предсједника Републике и предсједника Владе, али има неки симболички значај. Предсједништво уопште није орган који може било шта да уради, али би се можда могло унијети више координације у рад заједничких институција“, каже Додик.

Знам име кандидата СНСД-а за предсједника Српске

На питање новинара да ли је тачан план да он постане члан Предсједништва, сачека да се конституише Дом народа и након одређеног времена повуче се на мјесто премијера, а мјесто члана Предсједништва преузме потпредједник СНСД-а Никола Шпирић, Додик је рекао да ће се кандидовати, а то шта ће се догодити, и да ли ће се догодити, не може да процијени.

„Нисам сигуран да је најбоље да најјачи политички човјек из Републике Српске, а то сам ја, иде у Предсједништво, јер му тако даје на значају“, истакао је Додик.

Он је додао да зна име кандидата СНСД-а за предсједника Српске на предстојећим изборима, али да не жели да га открије док не буду завршене консултације са коалиционим партнерима.

Додик је рекао да је уобичајено да се прво разговара у оквиру СНСД-а, да се затим закључци усагласе са ставом коалиционих партнера, те да се постигне сагласност у вези са појединцем који би требало да има најбоље резултате.

Говорећи о Изборном закону, он је истакао да је заинтересован за његове озбиљне измјене које би омогућиле транспарентнији и поштенији систем одлучивања и гласања у БиХ, али да је очигледно да то није могуће.

Бојић је био командант и један од важнијих људи на српској страни

Додик је рекао да је СНСД заинтересован и да се коначно осигура адекватан начин попуне мјеста у Дому народа која припадају Србима, као и да би реаговање ОХР-а значило враћање БиХ 20 година уназад.

„Раније је постигнут општи консензус када је ријеч о Предсједништву БиХ, али више нисам сигуран да постоји консензус у Републици Српској. Чујем да је ОХР предложио нека два модела, али ОХР не треба да се бави тиме, они треба да нестану“, истакао је Додик.

На питање да ли је „купио“ доскорашњег члана СДС-а Борислава Бојића, како тврде његови политички противници, Додик је нагласио да ако је ико био у политичком ривалству, онда су то били он и Бојић.

„То није био наш договор, али ми је драго што је то урадио. Могу да замислим колико се у себи ломио – да човјек који је годинама био у истој политичкој партији, који је учествовао у рату и био командант и један од важнијих људи на српској страни, да је одлучио да не прихвата СДС који само дјелује на релацији Маријин двор-Лукавица“, каже Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар