Предсједник РС

Додик: Чекају нас изазовни, преломни тренуци, али – не дирајте Републику Српску

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У БАЊАЛУЦИ ПОВОДОМ СТУПАЊА НА ДУЖНОСТ ПРЕДСЈЕДНИИИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Милорад ДОДИК: Велики дужник свом народу који ме је бирао на ову функцију, а ја знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме. Дејтонски споразум је зацементирао позицију Републике Српске. Одузете су нам неке надлежности, али политичким средствима вратићемо их
  • Патријарх ПОРФИРИЈЕ: Јединство морамо изграђивати у свом дворишту, па онда у пријатељском амбијенту и у окружењу. Сви заједно имате задатак да градите јединство и мир, и онда ће вас и други поштовати
  • Ана БРНАБИЋ: Велико задовољство што сам поново у Бањалци и Српској. Имамо капацитет да наставимо све пројекте које смо договорили и да чекамо мирнији период који ће обиљежити животе будућих генерација

НЕ ДИРАЈТЕ Републику Српску, јер то нећемо дозволити. Ми само желимо да се очува уставна позиција Српске, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на свечаном пријему поводом ступања на дужност предсједника Српске.

– У годинама и времену које долази биће веома изазовно у овом трећем мандату. Овдје никада није досадно, јер знам да нас чекају преломни тренуци – истакао је Додик.

Додик је поручио да је велики дужник свом народу.

– Он ме је бирао на ову функцију, али знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме. Дејтонски споразум је зацементирао позицију Републике Српске. Одузете су нам неке надлежности, али политичким средствима вратићемо их. Улазићемо у реформе, које су онакве и овакве, али то је неминовност – рекао је Додик.

Додик је напоменуо да ће градити односе са регионом, Хрватском, Црном Гором, Сјеверном Македонијом.

– Желимо и хоћемо у Европску унију и то није спорно. Али исто тако Српска неће у НАТО. Сарађиваћемо и са великим силама, попут Русије, Кине, али и САД, те земаља ЕУ. Ипак највише рачуна водићемо о себи – поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске истакао је да мир мора бити приоритет.

– Српска не тражи ништа осим да буде призната њена уставна позиција. Неоправдано су нам обустављени пројекти вриједни милијарде и борићемо се да их врло брзо покренемо, а с друге стране не оспоравајући другима да раде и граде – рекао је Додик.

Патријарх: Велика је радост што сам овде – мир је највећа вредност Српске

МИР је најважнија вредност Српске, рекао је патријарх Порфирије, на свечаном пријему поводом ступања Милорада Додика на дужност предсједника Српске

– Велика радост што сам овде и што могу да честитам избор Милораду Додик на веома одговорну функцију председника Републике Српске. Није нимало једноставно бити на било којој функцији, а поготово у овако турбулентним компликованим временима, и глобално, али и регионално и локално – поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх Профирије је напоменуо да се мора учинити све да наше окружење испуни миром.

– Он добрим дијелом зависи и од нас. Јединство морамо изграђивати у свом дворишту, па онда у пријатељском амбијенту и у окружењу. Сви заједно имате задатак да градите јединство и мир, и онда ће вас и други поштовати – додао је патријарх Порфирије.

Брнабић: Право паралелних веза љубоморно чувамо

ПУНИМ срцем кажем да настављамо пуну сарадњу, да градимо специјалне и паралелне везе, рекла је предсједница Владе Србије Ана Брнабић, на свечаном пријему поводом ступања Милорада Додика на дужност предсједника Српске.

– Велико задовољство што сам поново у Бањалци и Српској. Имамо капацитет да наставимо све пројекте које смо договорили и да чекамо мирнији период који ће обиљежити животе будућих генерација – рекла је Брнабићева.

Она је набројала неке инвестиције, попут ауто-пута Бањалука – Београд, Аеродрома Требиње и Хидроелектране Бук Бијела, који ће се реализовати у наредном периоду.

– Право паралелних веза љубоморно чувамо. У том смислу инсистирамо на даљем јачању Републике Српске, јер крајњи циљ наше политике мир на цијелом Балкану – додала је Брнабић.

Напоменула је да ће се градити и Меморијални центар у Доњој Градини.

– То је нешто што дугујемо својим прецима, али и генерацијама које долазе – рекла је Брнабић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар