Предсједник РС

Додик: ЦИК БиХ на територији Српске може бити надлежна само за бирање у ПД ПС и Предсједништва БиХ

НАГЛАСИО ДА ЋЕ РС ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ И ДАЉЕ БИРАТИ – ДИРЕКТНО
  • Поводом измјена Изборног закона указао: Сматрамо да је Централна изборна комисија БиХ у оваквом облику узурпирала права за спровођење избора на нивоу Српске за предсједника Српске, Народну скупштину и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и Вијеће народа Српске и локалне изборе. То није у надлежности те комисије већ Изборне комисије Српске

СРПСКА остаје при ставу да директно и на својој територији бира члана Предсједништва и то се неће мијењати, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик

Додик је нагласио да је поменути став Срба познат, те да је Бошњацима и Хрватима на неки начин остављена слобода да се договоре на том плану.

– На свим другим питањима Изборног закона БиХ желимо да будемо укључени. На примјер, раније смо предлагали да се цензус повећа са три на пет одсто у смислу да елиминишемо основе политичке корупције, што би омогућило да партије буду неприкосновени власници мандата, односно да мандат припада странакама а не појединцима – рекао је Додик.

Додик је додао да српска страна сматра и да је Централна изборна комисија БиХ у оваквом облику узурпирала права за спровођење избора на нивоу Српске за предсједника Српске, Народну скупштину и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и Вијеће народа Српске и локалне изборе.

– Сматрамо да то није у надлежности те комисије већ Изборне комисије Српске. И један од наших основних захтјева биће да се то питање коначно ријеши и да ЦИК БиХ једино што може да ради јесте да спроводи изборе на нивоу Предсједништва и посланика за Представнички дом парламента БиХ. То је оно што јесте њен задатак, а све остало је узурпација – појаснио је Додик.

Он је подсјетио да је владајућа коалиција на нивоу БиХ, при свом формирању, рекла да ЦИК није изабрана законито, те да ће се то питање рјешавати у неком долазећем периоду.

– Ми сада изучавамо начин како да то ријешимо а један је да се у парламенту донесе одлука, разријеше чланови ЦИК-а и изабере нова комисија. Други начин је да се интервенише у закону и стави услов да се мора бирати нова комисија. Ми ћемо изабрати начин који је најмање правно споран – рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар