Предсједник РС

Додик: Читав политички естаблишмент муслимана у Сарајеву исто мисли исто што и Бакир

СУГЕРИСАО ЗВАНИЧНОМ БЕОГРАДУ ДА ИЗЕТБЕГОВИЋА ПРОГЛАСИ ЗА PERSONA NON GRATA
  • „Признање Косова је Изетбеговићева прича и ми знамо да би га он признао давно, још раније, а није, зато што он није БиХ. Она је нешто специфично, потпуно неуспешно и пропало, а Бакир већ други пут на теми Србије оштро руши Дејтонски споразум и Устав“
  • „Вучић има аутентичну политику, а што се мене тиче, мислим да је крајње време да се узврати том мером. Ово је у континуитету, Србија стално шаље поруке да жели да побољша однос, Вучић стално говори да су односи Срба и Бошњака кључни за нормализацију стања у региону, а онда дође Бакир, па каменује Вучића, тужи га међународном суду без основа, а сада би да мења карте…“
  • „Он би признао Косово, радио нешто у Санџку, а онда би напао РС и из истих разлога из којих је Косово на незаконит начин себе прогалсило неком квазидржавом. То је једна недоследност, ако признате Косово онда морате и РС, али код њега је политика – ујутру једно, у подне друго, навече треће“

ПРЕДСJЕДНИК Републике Српске Милорад Додик поновио је данас да БиХ неће признати независност Косова, јер РС на то никад неће пристати и додао да је његово мишљење да би бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић након јучерашње изјаве требало да постане persona non grata у Србији.

„Ово је озбиљан ударац Србији као држави и политици Србије, без обзира да ли је власт или опозиција. Бакир је рекао да не признаје ништа што је Србија и неки однос према таквим изјавама мора постојати. Ако бих се ја питао, не желим да направим никоме ниједан проблем, али Бакир најмање послије овога треба да буде персона нон грата у Србији“, рекао је Додик за ТВ Прва.

Истиче да је то његово мишљење и да не жели ништа да сугерише Србији и предсједнику Србије Александру Вучићу.

„Вучић има аутентичну политику, а што се мене тиче, мислим да је крајње вријеме да се узврати том мјером. Ово је у континуитету, Србија стално шаље поруке да жели да побољша однос, Вучић стално говори да су односи Срба и Бошњака кључни за нормализацију стања у региону, а онда дође Бакир, па каменује Вучића, тужи га међународном суду без основа, а сада би да мијења карте…“, каже Додик.

Поновио је да БиХ неће признати Косово, јер за то нема консезнуса у складу са прописима и Уставом те земље, који мора постојати да би се предузела нека међународна политичка мjера.

„То зависи од РС и готово да нема политичара, опозиције или власти, Србина из РС да то прихвати. То је Изетбеговићева прича и ми знамо да би он то признао давно, још раније, а није, зато што он није БиХ. Она је нешто специфично, потпуно неуспјешно и пропало, а Бакир већ други пут на теми Србије оштро руши Дејтонски споразум и Устав“, рекао је Додик.

Додао је да се Изетбеговић са мржњом односи према Србији, а да би сваки политичар морао да води рачуна о добрим односима, те да је Србија улагала озбиљне напоре да се односи између Србије и БиХ побољшају.

Додик је навео и да се у јучерашњој изјави види да је Изетбеговић недосљедан.

„Он би признао Косово, радио нешто у Санџаку, а онда би напао РС и из истих разлога из којих је Косово на незаконит начин себе прогласило неком квазидржавом. То је једна недосљедност, ако признате Косово онда морате и РС, али код њега је политика – ујутру једно, у подне друго, навече треће“, рекао је Додик.

Упитан због чега је Изетбеговић дао такву изјаву у тренутку када се разговара о разграничењу, Додик одговара да је могуће да је то темпирано из тог разлога, те да „вјероватно има смисла да је Бакир то урадио да би усложнио те односе“.

„Не знам шта ће урадити Србија, али не знам какав човјек морате да будете да би у лику Бакира Изетбеговића сутра дошли у званичну посјету Београду. Невјероватно! Шта тамо да говори“, рекао је Додик.

Он је поновио да РС воли Србију и да не може да одлучује о томе шта Србија треба да уради, али оно што Србија ради до сада за РС је прихватљиво и Србија мора да покаже однос према стабилности и миру у региону.

„Нажалост, мора да покаже спремност да гради добре односе међу и таквима као што је Бакир, рачунајући да није Бошњак као константа у персоналном смислу, мада ја тврдим да читав политички естаблишмент Бошњака, Муслимана у Сарајеву исто мисли као Бакир“, рекао је Додик.

Срна

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар