Предсједник РС

Додик: Институције РС никад се нису бавиле сецесијом, Путин је исувише велики да би нас на то наговарао

ОДГОВОРИО ЊЕМАЧКОМ АНАЛИТИЧАРУ Б. ВЕБЕРУ КОЈИ ТРАЖИ ДА ЕУ ОДВОЈИ СРБИЈУ ОД СРПСКЕ
  • „Русија исувише озбиљна држава, а њен предсједник Владимир Путин исувише озбиљан државник да би прије, током или након Крима разговарао са мном о тој теми“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Руска Федерација најпринципијелнији чувар међународног права у БиХ од потписивања Дејтонског мировног споразума и да се никада ни од једног званичника те земље није могло чути, ни јавно ни тајно, ништа супротно међународном праву и самом споразуму.

Додик је одбацио све неистине, спекулације и конструкције које је изнио политички аналитичар из берлинског Савјета за политику демократизације Бодо Вебер за хрватски портал Index.hr у вези са наводном сецесијом Српске и наводним разговорима о тој теми са Русијом, поручивши му да је „Русија исувише озбиљна држава, а њен предсједник Владимир Путин исувише озбиљан државник да би прије, током или након Крима разговарао са њим о тој теми“.

„Господин Вебер се само уклапа у политички тренд који је у посљедње вријеме захватио дио Европе, у којем се државе и народи застрашују Русима и руским утицајем, креирајући нетачне и неутемљене анализе“, рекао је Додик Срни замољен да прокоментарише Веберове тврдње да је „непосредно послије избијање кризе на Криму, Путин наговарао предсједника Српске да уђе у авантуру сецесије Републике Српске“.

Додик је истакао да институције Републике Српске никада нису на дневни ред ставиле питање сецесије од БиХ, нити је икада о томе разговарао са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

„Русија је и сувише озбиљна држава, а предсједник Путин и сувише озбиљан државник да би и прије Крима и током Крима или након Крима разговарао са мном о наводној сецесији“, констатовао је предсједник Српске.

Додик је поручио Веберу да би, уколико се већ бави регионом и Републиком Српском, за почетак требало да зна да је овдје одавно вишепартијски систем и да је парламентарна демократија на нивоу појединих европских држава.

Подсјећамо, политички аналитичар из берлинског Савјета за политику демократизације Бодо Вебер каже да ЕУ мора да изврши притисак на Србију да се дистанцира од Додика. Он је изјавио да је предсједник Русије Владимир Путин наговарао Додика да уђе у авантуру сецесије Републике Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар