Предсједник РС РС и матица

Додик: Јасеновац нећемо опростити – био је државни пројекат НДХ за који нико није одговарао

ДОЊА ГРАДИНА: „У ДРУГОМ СВJЕТСКОМ РАТУ СУ НАС УБИЈАЛИ ГДJЕ СУ СТИГЛИ – БЕЗ ПОВОДА“
  • Милорад ДОДИК: Срби кроз сзисторију страдали због илузија и страха. Република Српска створена као одговорност и зов српског народа, а не да се учини зло неком другом народу. Нећемо пасти у страх и илузије стварања друштва на каквом је пропала бивша Југославија
  • Вукота ГОВЕДАРИЦА: Јасеновац је мајка свих зала на овим просторима. Толико су страшне и несагледиве размјере злочина који се овдје догодио да то зло и страдање из историјских дубина пулсира и још одређује карактер односа држава и народа који настањују овај несрећни дио Балкана
  • Маја ГОЈКОВИЋ: Срби не смеју заборавити шта се десило, јер је Јасеновац био пројекат НДХ, чији је циљ био потпуно истребљење Срба, Јевреја, Рома и антифашиста
  • Исак АСИЕЛ: Није време да се ћути о злочинима у Другом светском рату, већ о њима треба да се говори, јер су непријатељи гласни. Тишина је дуго владала стратиштима на којима су усташе крвничким убијале невине жртве

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Доњој Градини да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројект Независне Државе Хрватске (НДХ), за који никада нико није одговарао и који данас нема званичну категоризацију као геноцид.

Додик је на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина у Спомен подручју Доња Градина рекао да је српски народ из Првог свјетског рата изашао потпуно девастиран, а да је убрзо почео Други свјетски рат у којем је настављено убијање и страдање Срба.

„Убијали су нас гдје су стигли, без повода. Очигледно су у томе уживали, јер никада нису стали, престали, чули зов и плач мајке и дјетета“, казао је он, додавши да је из Јасеновачких логора успјела да се пробије само мала група од 1.100 људи, пред сам крај рата, у априлу 1945. године.

Он је казао да су Срби кроз историју страдали због „илузија и страха“, наводећи да је Република Српска створена као „одговорност и зов српског народа, а не да се учини зло неком другом народу“.

„Средином деведесетих година нам је покушано да се импутира да смо покушали некога убијати. Ми смо бранили своју слободу, своје куће и нећемо одустати од ње. Нећемо пасти у страх и илузије стварања друштва на каквом је пропала бивша Југославија“, казао је Додик.

Према његовим ријечима, у свијету који је у нереду, најважније је да се призива мир, међу људима, народима и државама.

„Ми смо припадници српског народа који је мирољубив и тежи стабилности и миру. Желим да се завјетујемо на живот, на миран живот на овим просторима. Ако не можемо да живимо заједно са онима за које смо мислили да су нам браћа, можемо живјети у миру једни крај других. Морам позвати на мир међу нама, међу људима, међу народима“, рекао је Додик.

Предсједник Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица изјавио је да је „Јасеновац мајка свих зала на овим просторима“.

„Толико су страшне и несагледиве размјере злочина који се овдје догодио да то зло и страдање из историјских дубина пулсира и још одређује карактер односа народа и држава које настањују овај несрећни дио Балкана“, рекао је Говедарица.

Он је навео да од модерне европске државе Хрватске тражи да се коначно и недвосмислено одреди према „овом ужасном мјесту“ и да се најоштрије супротстави сваком покушају умањења жртава, као и да ни по коју цијену не допусти да „једна наопака и нељудска идеологија и данас налази начина да дигне главу у Хрватској“.

Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је Србија гарант мира у региону, истичући да Срби не смијју заборавити шта се десило, јер је Јасеновац био пројекат НДХ, чији је циљ био потпуно истребљење Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

„Јасеновац не би смео никад никоме да се понови“, казала је Гојковић.

Према њеним ријечима, у темељу НДХ били су мржња и расизам, „зло које није потпуно нестало са урушавањем те државне творевине“.

„Сваки покушај оживљавања усташтва и фашизма угрожава основна људска права што се не сме допустити, односно не сме се дозволити да се врате такве вредности“, рекла је Гојковићева у Доњој Градини.

Главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел казао је данас да није време да се ћути о злочинима у Другом свјетском рату, већ о њима треба да се говори, јер су, како је истакао, непријатељи гласни.

Он је оцијенио да је „тишина дуго владала стратиштима на којима су усташе крвничким убијале невине жртве“.

Асиел је данас у Доњој Градини читао молитву на јеврејском језику за Јевреје убијене у усташком концентрационом логору Јасеновац.

Члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић рекао је да су на овом мјесту страдали његови сународници само што су били Роми, додавши да никада неће бити утврђен тачан број Рома који су одведени у вагонима у Јасеновац.

Ацковић је за страдале прочитао молитву на ромском језику.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар