Предсједник РС

Додик: Купујемо 2.500 пушака за полицију – нема ту ништа спорно и неуставно

У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ПОЛОЖИО ВИЈЕНАЦ НА СПОМЕНИК ВИТАЛИЈУ ЧУРКИНУ
  • „Полиција Републике Српске не само да ће набавити 2.500 пушака, него и све што буде било потребно за специјалну полицију и што је у стандарду регионалних полиција у борби против тероризма и онога што савремене полиције имају. Значи, то није ништа друго, осим модернизација полиције и јачање њене улоге“
  • „То је једна сасвим легитимна и легална акција и ми нема шта да кријемо. Ми 20 година нисмо имали право да опремимо полицију, сада смо то одлучили да урадимо. Ако то некоме смета, нека прочита Устав и закон и видјеће да је све усклађено“
  • „То што је неко исфорсирао и направио неке вјештачке и антиуставне творевине, попут Сипе (Агенција за истраге и заштиту) и Министарства безбједности, то је нека друга ствар, али то сигурно неће бити у будућности. Ми признајемо само оно што је Уставом предвиђено, а моја надлежност је Република Српска“
  • „Холокауст над Србима морао вратити на међународни ниво како би се и Јасеновац, и Јадовно, и Пребиловци, и многа друга стратишта окарактерисали као мјеста геноцида над српским народом од НДХ“

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Републике Српске, путем Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме, купиће 2.500 пушака за припаднике овог министарства јер је то његово легитимно право, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Источном Сарајеву.

„Легитимно је право МУП-а Републике Српске да се опрема и обучава за посао који је предвиђен Уставом, а то је осигурање безбједности јавног реда и мира и одбране Републике Српске“, рекао је Додик новинарима, реагујући на изјаву министра унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоше Чампаре да је забрињавајуће да МУП РС набавља 2.500 комада аутоматског оружја, ако је та информација тачна.

Он је навео да би Чампара требало да зна да је 15 година, путем међународног аранжмана, полицији Српске било забрањено да било шта набавља и да је било предвиђено да једна дуга цијев иде на 10 полицајаца, што је понижавајуће за било коју полицију.

„Полиција Републике Српске не само да ће набавити 2.500 пушака, него и све што буде било потребно за специјалну полицију и што је у стандарду регионалних полиција у борби против тероризма и онога што савремене полиције имају. Значи, то није ништа друго, осим модернизација полиције и јачање њене улоге“, истакао је Додик.
Он је нагласио да ово представља поруку упућену грађанима Републике Српске – да имају организацију која је спремна да очува мир и стабилност, али да је ријеч и о поруци другима – да је Српска партнер у борби против глобалног тероризма, међународног криминала, трговине људима.

„То је једна сасвим легитимна и легална акција и ми нема шта да кријемо. Ми 20 година нисмо имали право да опремимо полицију, сада смо то одлучили да урадимо. Ако то некоме смета, нека прочита Устав и закон и видјеће да је све усклађено“, каже Додик.

Предсједник Републике Српске додао је да БиХ није надлежна за полицију, нити има уставно право на то.

„То што је неко исфорсирао и направио неке вјештачке и антиуставне творевине, попут Сипе (Агенција за истраге и заштиту) и Министарства безбједности, то је нека друга ствар, али то сигурно неће бити у будућности. Ми признајемо само оно што је Уставом предвиђено, а моја надлежност је Република Српска“, поручио је Додик.

Он је рекао да ће се, ако некада буде на позицији на нивоу заједничких институција БиХ, трудити да се умањи њихов значај и да се оне врате у оквире Устава.

Додик је истакао да су све институције које су мимо Устава формиране на нивоу БиХ „подвала српском народу и Републици Српској“, што се, како је навео, у будућности мора ревидирати и одбацити јер су злоупотребе тих институција очигледне, као и правно насиље дијела међународне заједнице, посебно високог представника у БиХ.

Он је напоменуо да је ту прије свега ријеч о Суду и Тужилаштву БиХ, Сипи, Обавјештајано-безбједносној агенцији коју контролише СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић, као и свим сличним институцијама за које нема мјеста у Републици Српској јер раде против њених интереса.

Предсједник Републике Српске подсјетио је на „монструозну улогу бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна“ који је наметнуо нова рјешења у вези са неуставним одузимањем фискалног суверенитета ентитета, на шта тадашње власти у Српској нису реаговале.

„И овог пута неки из Републике Српске који чине `удружени издајнички подухват` у заједничким институцијама, а прије свега Савез за промјене, покушавају да промијене матрицу понашања у том погледу“, каже Додик.

Одговарајући на питање новинара у вези са данашњим сусретом предсједника Србије и Хрватске Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић у Загребу, Додик је рекао да је Вучић први званичник у региону који промовише мир и стабилност на западном Балкану.

„Мислим да је његова посјета Хрватској добра прилика да три државе – Република Српска, Србија и Хрватска – успоставе неке нове релације, те да у том погледу Вучић у Загребу релевантно и легитимно говори у име српског народа“, навео је Додик.

Он је истакао да на том плану очекује смиривање вербалних односа и рјешавање нагомиланих проблема, укључујући и оне из прошлости, попут геноцидне политике коју је НДХ спроводила над Србима или усташких злочина у Јасеновцу и другим злогласним логорима, као и Холокауст над Србима.

„Срби ову тему морају да врате на међународни ниво како би се и Јасеновац, и Јадовно, и Пребиловци, и многа друга стратишта окарактерисали као мјеста геноцида над српским народом од НДХ“, нагласио је Додик.

Он је захвалио Вучићу и Влади Србије за конкретну финансијску, материјалну и моралну помоћ и подршку развоју инфраструктуре и локалних заједница у Републици Српској.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, данас је у Источном Сарајеву положио вијенац на спомен-обиљежје бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину.

Како је Додик навео, „овај руски дипломата није стао у одбрану само српског народа, него се истински залагао за мир у свијету и заштиту интереса Руске Федерације“.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Kupicemo-2500-pusaka-nemamo-sta-da-krijemo/464552

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар