Предсједник РС

Додик: Неко намјерно држи случај Драгичевић, намјерно бира вријеме кад ће чинити или неће чинити

УКАЗАО ДА НАРОД И ИНСТИТУЦИЈЕ СРПСКЕ НЕ ИМЕНУЈУ ТУЖИОЦЕ ЈЕР СУ ТАЈ СИСТЕМ ПОСТАВИЛИ СТРАНЦИ
  • „Злоупотреба институција је и тужилаштво, које није нашло за сходно да све ово вријеме не предузме ништа даље од почетка. Тужилаштво је увијек било мјесто за квалификацију и даљу истрагу али, нажалост, у тужилаштву имамо људе који нису способни да раде свој посао, који су се први пут суочили са притисцима и не знају шта да учине“
  • „Разумијем породицу и оца настрадалог младића, сматрао сам да било шта што отац некоме каже не треба да се узме за зло, јер је ријеч о оцу који је изгубио сина, али су многе друге ствари око тог догађаја потпуна политизација и злоупотреба институција“
  • „Бранислав Бореновић, политички лузер годинама, који покушава да се представи овом народу као неки бранилац, а у суштини је ријеч о поданику страних обавјештајних служби, прије свега Британаца, и увијек је спреман да уради све што од њега очекују“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад  Додик оцијенио је да су многе ствари настале након смрти Давида Драгичевића потпуно исполитизоване и да је дошло до злоупотребе институција, те да неко намјерно држи тај предмет и бира вријеме када ће нешто чинити или не чинити.

Додик је рекао да је на дјелу потпуна политизација догађаја, да разумије породицу и оца настрадалог младића, те да је сматрао да било шта што отац некоме каже не треба да се узме за зло, јер је ријеч о оцу који је изгубио сина, али да су многе друге ствари око тог догађаја потпуна политизација и злоупотреба институција.

„Злоупотреба институција је и тужилаштво, које није нашло за сходно да све ово вријеме не предузме ништа даље од почетка. Тужилаштво је увијек било мјесто за квалификацију и даљу истрагу али, нажалост, у тужилаштву имамо људе који нису способни да раде свој посао, који су се први пут суочили са притисцима и не знају шта да учине“, истакао је Додик.

Он је изразио очекивања да ће тужилаштво све што буде радило учинити у складу са законом, а не у складу са бјежањем од своје одговорности.

„Ми годинама уназад говоримо о неспособности тужилаштва и овдје је то виђено. Сматрао сам да ће након посебне сједнице Народне скупштине бити спремности да се нешто учини, али и од тога је прошло два мјесеца и они опет ништа не чине“, рекао је Додик.

Он је нагласио да институције у Српској нису никад, попут (предсједника Анкетног одбора Народне скупштине Бранислава) Бореновића, прејудицирали случај, већ су само рекли да тужилаштво треба да заврши свој посао.

„Да ли је ријеч о убиству или задесној смрти једино тужиоци могу да кажу. Зашто нису радили свој посао? За то би требало да одговарају“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да народ и институције не именују тужиоце и да то чини неко други, јер су прије десет година странци овдје моделирали правни систем и одлучили ко је прва постава тужилаца и судија у Републици Српској, те тиме наметнули систем који нема одговорности према јавности и институцијама.

„Једино што остаје јесте да МУП или ја поднесемо кривичну пријаву против поступајућег тужиоца за нечињење и за то постоје разлози. Овдје неко намјерно држи овај случај, намјерно бира вријеме кад ће чинити или неће чинити. То је потпуна неодговорност“, нагласио је Додик.

Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да све што се буде дешавало у будућности биће везано за тужилаштво и да је ту одговор за све.

Он је поновио да посланици СНСД-а неће гласати за извјештај Анкетног одбора на сједници Народне скупштине, зато што је Анкетни одбор злоупотријебио законска и свака друга права.

Додик је рекао да је Бореновић, као предсједник Анкетног одбора Народне скупштине формираног да утврди околности везане за страдање Давида Драгичћевића, злоупотријебио овај одбор те да је све учинио да покаже да није достојан јавне обавезе и јавне дужности.

Коментаришући кривичну пријаву коју је Бореновић најавио против њега и министра унутрашњих послова Драгана Лукача због „ставова изнесених о раду Анкетног одбора“, Додик је навео да је Бореновић испао наиван када је прихватио да води Одбор.

„Човјек је политички острашћен, изгубљен у времену. Дозволио је себи да оквалификује дјело, што није имао право да учини. На основу оних које је саслушао није ни могао да закључи оно што је закључио, а могао је да саслуша и оца настарадалог младића и неке важније јавне раднике“, рекао је Додик новинарима.

Он је оцијенио да је ријеч о потпуној злоупотреби Анкетног одбора, неспособности и закључцима који су негдје са стране написани.

„Бореновић нема ни образовање да би могао онако да закључује, али то је Бранислав Бореновић, политички лузер годинама, који покушава да се представи овом народу као неки бранилац, а у суштини је ријеч о поданику страних обавјештајних служби, прије свега Британаца, и увијек је спреман да уради све што од њега очекују“, оцијенио је Додик.

Он је додао да Бореновић не одустаје од тога да све што може учини против овог народа.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар