Предсједник РС

Додик: Први март је Србима изванредно подсјећање шта им се може десити ако РС буде девастирана

„ИНСИСТИРАЊЕ НА 1. МАРТУ ДОЖИВЉАВАМО И КАО ПРОВОКАЦИЈУ БОШЊАЧКЕ ПОЛИТИЧЕ ЕЛИТЕ“

Сахрана српског свата Николе Гардовића

  • „Бошњалка политичка елита не пристаје на било какав договор о датумима који би били прихватљвиви за све. Што је најгоре – инсистира да се слави датум који је, касније ће се показати, практично био окидач за ужасан грађански рат који нам се догодио“     

ПРЕДЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио Срни да за Српску 1. март није, неће и не може бити празник, јер је то дан у којем је цијели један народ, српски, прегласан, у којем су нападнути наши национални симболи попут заставе и најтрагичније – дан када је убијен српски сват и то само зато што је Србин.

Додик је истакао да је овај датум изванредно подсјећање српском народу шта му се може десити уколико се Република Српска девастира.

„Инсистирање на овом датуму као дану независности доживљавамо као једну у низу провокација, у првом реду бошњачке политичке елите, која не пристаје на било какав договор о датумима који би били прихватљвиви за све, и што је најгоре – која инсистира да се слави датум који је, касније ће се показати, практично био окидач за ужасан грађански рат који нам се догодио“, истакао је Додик.

Првог марта 1992. године у Сарајеву је убијен српски сват Никола Гардовић, отац младожење Милана, а рањен православни свештеник Раденко Мировић, док су убице, које муслиманска власт у Сарајеву није ни покушала да идентификује и казни, спалиле српску заставу.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа и на референдум о независности БиХ, спроведен 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа – Бошњака и Хрвата.

Референдум 1. марта 1992. године

У дијеловима ФБиХ и ове године 1. март је нерадни дан јер се обиљежава такозвани дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никада није усвојен закон о празницима, па тако и о овом датуму.

У Републици Српској и дијеловима ФБиХ са хрватском већином овај датум се не обиљежава и радни је дан за све институције.

 

САМО МОЗГОВИ КАКАВ ЈЕ ЧАНКОВ У СУСРЕТУ СА ЛАВРОВОМ МОГУ ДА ВИДЕ НЕШТО ЛОШЕ

Додик: Легитимно право сваког је да гради вјерски културни центар

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је да је легитимно право сваког да гради вјерски културни центар, додајући да је већ одређена локација у Бањалуци гдје ће се градити руско-српски вјерски културни центар.

Он је навео да ће руско-српски вјерски културни центар, чија ће градња почети овог љета, обухватити 6.500 метара квадратних, а осим цркве, биће изграђени и други објекти у којима ће бити промовисана руска култура.

Додик је поновио да се нада да ће руски министар иностраних послова Сергеј Лавров прихватити његов позив и тада посјетити Бањалуку.

Коментаришући недавне изјаве предсједника опозиционе Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка након сусрета предсједника Српске са руским министром Лавровим, Додик је за „Ало“ рекао да се Чанак додворава странцима који га плаћају.

„Мало је таквих као што је Чанак, који је живио у Републици Српској, који не воли Српску. Он у том погледу не представља никога. Част је увијек сјести са Сергејом Лавровим и разговарати. Само такви мозгови као што је Чанков могу да у томе виде нешто лоше“, навео је Додик.

Чанак је за „Слободну Европу“ недавно изјавио, између осталог да Русија зна да су Додик и Српска фитиљ којим се може запалити балканско буре барута.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар