Предсједник РС

Додик: Рата неће бити, Изетбеговић прича глупости, што му је својствено

„ПОНОВО ЋУ СЕ У МАЈУ СРЕСТИ СА ПУТИНОМ, ДРАГО МИ ЈЕ ШТО ИМАМ ТУ ЧАСТ И ДО ДВА ПУТА ГОДИШЊЕ“
  • „Без обзира ко био члан Предсједништва од Срба и Хрвата никада не би донио одлуку да Оружане снаге БиХ нападну Републику Српску. Нити би, чак и ако се то деси, Срби у оквиру те војске били спремни да изврше такав налог“
  • „А ако би формирао јединице од Бошњака како би се обрачунали у рату са Србима и Хрватима, онда би то чиниле паравојне формације“
  • „Ни са ким у Русији нисам разговарао о било каквој сепаратистичкој активности. Руси су увијек рекли да поштују међународно право које нису поштовали Американци“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да вјерује у трајност мира у БиХ и да је чиста глупост тврдња предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да до отцјепљења или формирања трећег ентитета не може доћи без рата.

Додик је истакао да би Изетбеговић морао да зна да ни са једном легалном формацијом не може напасти било кога, а за евентуалну употребу Оружаних снага БиХ морао би да има одлуку Предсједништва БиХ.

„Без обзира ко био члан Предсједништва од Срба и Хрвата никада не би донио одлуку да Оружане снаге БиХ нападну Републику Српску. Нити би, чак и ако се то деси, Срби у оквиру те војске били спремни да изврше такав налог“, рекао је Додик вечерас за ТВ „Н1″.

Према његовим ријечима, ако би то чинио употребом полиције Федерације БиХ, тешко да би за то добио подршку Хрвата, а ако би и добио, онда би с том полицијом морао да нападне Републику Српску што би било нелегитимно.

„Ако ни једно ни друго не може, ако би формирао јединице од Бошњака како би се обрачунали у рату са Србима и Хрватима, онда би то чиниле паравојне формације. Према томе, Изетбеговић лупа глупости и то је нешто што је њему својствено“, оцијенио је Додик.

Он је навео да Бошњаци не би могли да спријече формирање трећег ентитета да није међународне заједнице и притиска Америке према Хрватима.

Додик наглашава да се сада фаворизује прича о Акционом плану за чланство у НАТО /МАП/, из страха од његовог доласка у Предсједништво БиХ.

„Ни МАП ни НАТО немају подршку у Републици Српској“, поручио је Додик.

Он је додао да Република Српска није донијела ниједну мјеру или одлуку која би могла да се прикаже као сепаратистичка, те да ни са ким у Русији није разговарао о било каквој сепаратистичкој активности.

„Руси су увијек рекли да поштују међународно право које нису поштовали Американци“, нагласио је Додик и најавио да ће се крајем маја поново састати са предсједником Русије Владимиром Путином.

Он је истакао да му је част што може са становништа једне мале Републике Српске имати прилику да на годишњем нивоу једном или два пута сретне са тако важном личношћу свјетске политике.

Додик је додао да је оружје за МУП Српске набављено да би се Република Српска бранила од терориста, лопова и криминалаца, који су се вратили из Сирије и неких других мјеста.

„Пушке неће бити употријебљене ни против кога, ни у каквим офанзивним акцијама. Пушке се користе за нашу безбједност“, рекао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар