Одабрано Предсједник РС

Додик: Са разграничењем неће бити проблема јер је то све граница између Србије и Српске

„ХРВАТИ НЕЋЕ ПРАВИТИ ПРОБЛЕМЕ, МОГУ САМО БОШЊАЦИ ИЗ НЕКИХ СВОЈИХ РАЗЛОГА“
  • Послије сусрета са Александром Вучићем предсједник Српске нагласио: „РС и Србија имају идентичан став око питања разграничења и ми то питање не доживљавамо као суштинску границу, већ као формалну линију, коју треба усагласити имајући у виду међународне стандарде“
  • „У дијелу код Штрпца, гдје пролази пруга Београд-Бар, постоје нека питања, али то ћемо „испеглати“. Има и неких скретања Дрине, али то је све са наше стране рјешено и ту нико ништа посебно не добија и не губи. Ипак имајући у виду досадашња искуства са Сарајевом, они ће то покушати да искомпликују“
  • Предсједник РС је казао да је, на састанку, било рјечи и о Декларацији о опстанку српске нације која је, како је раније најављено, требало да уђе у скупштинску процедуру овог мјесеца: „То иде својим током. Завршен је нацрт, створени су услови да иде на парламент. Циљ је да буде овог мјесеца и мислим да ће тако и бити“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик очекује да ће питање разграничења између Србије и БиХ бити ријешено до краја године, али упозорава и да би сарајевске власти могле да закомпликују то питање.

„Ми подржавамо приједлог Србије и наша сагласност постоји. То може бити до краја године, али изван је руку Вучића да зна како ће политичко Сарајево реаговати“, упозорио је он у изјави новинарима, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и премијеркама двије владе.

Додик је рекао да не вјерује да ће се Хрвати противити, док би Бошњаци могли то да ураде из неких својих разлога.

„РС и Србија имају идентичан став око питања разграничења и ми то питање не доживљавамо као суштинску границу, већ као формалну линију, коју треба усагласити имајући у виду међународне стандарде“, казао је он.

Упитан за спорне тачке разгараничења, рекао је да то утврђују комисије, као и да је готово цијела „линија у додиру РС и да Српска нема никакав проблем“.

„У дијелу код Штрпца, гђе пролази пруга Београд-Бар, постоје нека питања, али то ћемо “испеглати“. Има и неких скретања Дрине, али то је све са наше стране ријешено и ту нико ништа посебно не добија и не губи. Ипак имајући у виду досадашња искуства Сарајева они ће то покушати да искомпликују“, увјерен је Додик.

Он је додао да се, међутим, Сарајево ту не пита много јер то није њихова земља.

„Они имају надлежност, али то није њихово питање. Вјерујем да ће се консензус у БиХ постићи“, нагласио је Додик.

Шеф РС је казао да је, на састанку, било ријечи и о Декларацији о опстанку српске нације која је, како је раније најављено, требало да уђе у скупштинску процедуру овог мјесеца.

„То иде својим током. Завршен је нацрт, створени су услови да иде на парламент. Циљ је да буде овог мјесеца и мислим да ће тако и бити“, казао је Додик.

Он је, одговарајући на питање новинара, истакао да што се тиче изградње моста Љубовија-Братунац постоје проблеми на страни БиХ око граничног прелаза и изузимања земљишта.

„Србија је завршила све своје. Чекамо крај процедуре да се мост пусти у рад. Мало се касни, али је Србија све на вријеме урадила. Само су споре процедуре БиХ проблем“, објаснио је Додик.

Он је рекао да су на данашњем састанку са предсједником Вучићем и пермијерке двије владе покренута политичка, економска и регионална питања.

Истакао је да све активности које су биле планиране између двије владе реализоване.

„Данас смо видјели шта су то императиви сарадње за сљедећу годину. За то је добар тренутак јер се прави буџет за 2018.“, казао је он додајући да је разговарано и о миру и стабилности у региону, а да РС подржава напоре Србије у том погледу.

Рекао је да ће на састанку двије владе питања сарадње бити оперативно расправљана.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар