Вијести Предсједник РС

Додик: Савез за промјене покушава да оправда своје издајништво на нивоу БиХ

„КО СЕ ДАНАС БОЈИ ВАЛЕНТИНА ИНЦКА – КО ЈЕ ТАЈ И ШТА ОН УОПШТЕ РАДИ?“
  • Република Српска је у БиХ унијела своју државност, територију и ефективну власт. У БиХ је ушао народ који није имао идеју да је формира, већ јединствену и независну Српску“, нагласио је Додик и истакао да је само развој међународних околности довео до тога да се створи БиХ као неодрживи монструм који је служио само странцима да покажу своје присуство
  • „БиХ, која је створена међународним уговором и у себи има Анекс 4, односно Устав БиХ, могла је за нас бити прихватљива. Али, БиХ у којој су високи представници и други пренијели и отели надлежности Републици Српској, наводно градећи унитарну БиХ, за нас је неприхватљива”
  • Поводом дешавања на посебној сједници Народне скупштине, на којој је опозвана одлука о републичком референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је оцијенио да су представници Савеза за промјене „хронични губитници и издајници…  То је за њих пут без повратка”

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас Срни да Српска има право на референдум о свом статусу у БиХ и да ће то бити реализовано онда када о томе буде постигнут консензус.

„Ми смо рекли да то није тема овог времена, али, у сваком случају, нисмо одустали од те идеје. Уколико у БиХ не буде дијалога и ако се БиХ не редефинише у смислу уставног уређења какво је данас, немамо ниједан разлог да останемо у БиХ“, поручио је Додик.

Предсједник Српске каже да је нетачна констатација високог представника у БиХ Валентина Инцка у извјештају Савјету безбједности УН да је, након што су му уведене америчке санкције, смањио учесталост позива на независност Српске и распад БиХ.

„У суштини ми нисмо одустали од тога и чекамо вријеме… Уколико се БиХ не врати на позицију Уставом прописаног система, ми ћемо реаговати на то“, рекао је Додик.

Додик је упитао ко се данас боји Инцка?

„Ко је тај и шта он ради уопште? То је очигледно смишљено да би се на локалном нивоу направила нека позиција утицаја на јавно мњење у вези са мном. Јасно ћу рећи – Република Српска је у БиХ унијела своју државност, територију и ефективну власт. У БиХ је ушао народ који није имао идеју да је формира, већ јединствену и независну Српску“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је развој међународних околности довео до тога да се створи БиХ као неодрживи монструм који је служио само странцима да покажу своје присуство.

„Таква БиХ, која је створена међународним уговором и у себи има Анекс 4, односно Устав БиХ, могла је за нас бити прихватљива. Али, БиХ у којој су високи представници и други пренијели и отели надлежности Републици Српској, наводно градећи унитарну БиХ, за нас је неприхватљива“, поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас Срни да су представници Савеза за промјене опозиција Српској, а не њему, јер нису хтјели ниједан консензус који им је нудио.

Поводом дешавања на посебној сједници Народне скупштине Српске на којој је опозвана одлука о републичком референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је оцијенио да су представници Савеза за промјене „хронични губитници и издајници”.

„Када издаја пређе у врсту таквих квалификација како се они понашају у покушавају да оправдају своје издајништво на нивоу БиХ, онда је то за њих пут без повратка“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да су представници опозиције у једном тренутку покушали да кажу да се он недолично понаша у Народној скупштини Републике Српске када им то одговара.

„Они су научили на монолог, а не на дијалог. Сматрали су довољним то што имају отворене могућности да нападају Милорада Додика који није ту. Тако су и данас урадили. Острвили су се на мене, а ја ту нисам био“, рекао је Додик, осврћући се на конференцију за новинаре лидера Савеза за промјене у Бањалуци.

Он је нагласио да су представници Савеза за промјене јуче у Народној скупштини имали могућност да све кажу и учине.

Додик је рекао да је по јучерашњем доласку у парламент Српске тражио од Клуба посланика СНСД-а да се „не петља у дискусију“ коју је водио са опозиционарима.

„Они су све то достојно пропратили, јер та опозиција није опозиција власти, иако покушавају да представе да је то опозиција Милораду Додику. У суштини то је опозиција Српској, јер нису хтјели ниједан консензус иако сам им нудио разне ствари“, рекао је Додик.

Он је истиче да се као представници Савеза за промјене понашају сви они који по сваку цијену покушавају да елиминишу своје противнике, те поновио да је његов опсег размишљања јуче у Народној скупштини био дијалог, а Савеза за промјене – дисквалификовање.

„Дошао сам да причам и спреман сам да увијек са њима имам дијалог. То се видјело јуче у Народној скупштини. Они су износили своја мишљења и нико им није бранио да било шта кажу. Зато су и добили одговор. Можда им се то не свиђа, али и мени се нису свиђала питања“, рекао је Додик.

Он је навео да су представници Савеза за промјене изабрали свој политички пут.

„То поштујем. На крају крајева, народ ће бити судија. Послије јучерашњих дешавања мислим да сам прибавио доста неопходне енергије да наставим још упорније да се бавим политиком и реализацијом својих идеја“, поручио је Додик.

Срна

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар