Предсједник РС

Додик: Српска ће обуставити све контакте са амбасадама САД и Британије у БиХ и њиховим дипломатама

ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА У РС УКАЗАЛА ДА „ДЕЈТОН“ НИСУ ПОТПИСАЛИ НИ ВАШИНГТОН НИ ЛОНДОН
  • Контакте ће обуставити представници власти у Републици Српској и представници Срба на нивоу БиХ, од Предсједништва БиХ, Савјета министара, Парламентарне скупштине и свих других именованих од стране Срба запослених у заједничким институцијама
  • Влада Републике Српске ће такву одлуку донијети током идуће седмице, а Народна скупштина на првом редовном засједању, уколико се не одлучи да се организује ванредна сједница Скупштине по овом питању
  • Већ се формира тим који ће сачинити свеобухватну информацију о антидејтонском дјеловању америчких и британских дипломата и амбасада, као и њиховом мијешању у унутрашње ствари БиХ

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик саопштио је да је на јучерашњем састанку Савјета коалиције која је на власти у Републици Српској одлучено да се сачини информација и приступи доношењу одлуке у Народној скупштини и Влади Републике Српске о престанку контаката с америчким и британским дипломатама и амбасадама у БиХ.

Саопштење преносимо у цјелости:

Већ се формира тим који ће сачинити свеобухватну информацију о антидејтонском дјеловању америчких и британских дипломата и амбасада, као и њиховом мијешању у унутрашње ствари БиХ.

Дејтонски споразум нису потписале САД ни Велика Британија, оне нису ти који би могли да тумаче Дејтонски споразум јер је то ствар страна потписница споразума и његових анекса.

Република Српска је потписник Анекса, а поготово Анекса 4, који је Устав БиХ, и Анекса 10 о високом представнику. Америчке и британске дипломате и амбасаде систематски руше Устав БиХ и друге анексе, а поготово Анекс 10 о високом представнику, перманентно, а поготово у посљедњем случају када без обавезне одлуке Савјета безбједности УН-а подржавају приватно неименовано лице за високог представника.

Поред тога, амбасадор САД отворено подржава позивање на оружје муслимана у БиХ солидаришући се са изјавом реису-л-улеме Кавазовића о дизању на оружје муслимана у БиХ. То је за Србе неприхватљиво и спречава било какву комуникацију с неведеним структурама, јер такво понашање је директан ударац могућем помирењу у БиХ.

Амбасадор САД Мајкл Марфи са Хусеином Кавазовићем

Стога смо присиљени да обуставимо све контакте са горе наведеним представницима амбасада. Контакте ће обуставити представници власти у Републици Српској и представници Срба на нивоу БиХ, од Предсједништва БиХ, Савјета министара, Парламентарне скупштине и свих других именованих од стране Срба запослених у заједничким институцијама.

Влада Републике Српске ће такву одлуку донијети током идуће седмице, а Народна скупштина на првом редовном засједању, уколико се не одлучи да се организује ванредна сједница Скупштине по овом питању.

На ово су нас присилиле америчка и британска страна, јер очигледно да поред свих досадашњих кршења Дејтонског споразума, а поготово Анекса 4 и Анекса 10, припремају још једну превару и отимачину у вези с имовином, која несумљиво и без дилеме припада Републици Српској.

Било какво предузимање мјера наведених непријатеља српских интереса које се тичу имовине Републике Српске, довешће до одлука које ће заштитити њен суверенитет и додатно изградити њен државни капацитет“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар