Предсједник РС

Додик: Српска је стратешки партнер иницијативе „Један појас – један пут“ – пред нама су нови пројекти

ВИДЕО-ЛИНКОМ СЕ ОБРАТИО УЧЕСНИЦИМА КИНЕСКОГ АУТОМОБИЛСКОГ ФОРУМА
  • Новоизабрани предсједник РС нагласио: „Одржавајући наше пријатељске односе, успјели смо да изградимо велике пројекте и унаприједимо развој наше инфраструктуре. Ове године реализована су два инфраструктурна пројекта захваљујући великим кинеским државним компанијама“
  • У Бањалуци разговарао са амбасадором Кине у БиХ, Ђи Пингом, који му је честитао на избору за мјесто предсједника Републике Српске, као и комплетном СНСД-у на одличном изборном резултату за све нивое власти. Током састанка наглашена је потреба јачања даље сарадње СНСД и Комунистичке партије Кине на свим пољима

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да се односи Кине и Републике Српске убрзано развијају, захваливши кинеској држави и компанијама на подршци Српској.

Додик је у обраћању путем видео-линка петом Кинеском форуму за развој аутомобила, у оквирима Кинеског интернационалног сајма у Шангају 2022, поручио да је Република Српска велики пријатељ Кине.

– Одржавајући наше пријатељске односе, успјели смо да изградимо велике пројекте и унаприједимо развој наше инфраструктуре. Ове године реализована су два инфраструктурна пројекта захваљујући великим кинеским државним компанијама – рекао је он.

Додик је истакао да је Република Српска вољна да ради са Кином како би се наставила фокусирати на кључне области продубљивања практичне сарадње и остваривања заједничког развоја – поручио је Додик.

Он је рекао да је посљедњих година примјетан брз раст индустрије нових енергетских возила у Кини, а кинески аутомобили су добро познати у Европи и овом дијелу свијета.

– Република Српска као стратешки партнер иницијативе „Један појас – један пут“ до сада је кроз финансирање инфраструктурних пројеката државних ауто-путева, као и финансирања изградње кључних енергетских објеката у великој мјери учествовала у сарадњи и јачању билатералних односа двије земље – Народне Републике Кине и Републике Српске – рекао је Додик.

Он је данас у Бањалуци разговарао са амбасадором Кине у БиХ Ђи Пингом, који му је честитао на избору за мјесто предсједника Републике Српске, као и комплетном СНСД-у на одличном изборном резултату за све нивое власти.

Током састанка наглашена је потреба јачања даље сарадње СНСД и Комунистичке партије Кине на свим пољима.

Ђи је пренио захвалност за честитку коју је предсједник СНСД-а упутио Си Ђинпингу поводом његовог поновног избора на мјесто генералног секретара КПК, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Кинески амбасадор у БиХ захвалио је Додику на континуираној подршци коју даје НР Кини на спољнополитичком плану.

Они су размијенили мишљења о билатералној сарадњи, као и о инфраструктурним пројектима у којима учествују кинеске компаније.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар