Предсједник РС

Додик: Српска национална идеја 21. вијека је – државно јединство Републике Српске и Србије

ЗАТРАЖИО ДА СЕ ОРГАНИЗОВАНО РАДИ НА ПРОГЛАШАВАЊУ ЈАСЕНОВЦА ЗА ГЕНОЦИД НАД СРБИМА
  • „Српско национално уједињење не смије бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то. Морају се разбити крилатице о Републици Српској као геноцидној творевини и држави БиХ. Идеја о Републици Српској за српски народ неприкосновена. Та идеја мора бити ојачана јер се урушава на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било гдје“
  • „Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био дио организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена“
  • Предсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић подсјетио је да је Доња Градина највеће стратиште на којем су Хрвати, римокатолици и муслимани убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома за вријеме Другог свјетског рата. „То је велика трагедија нашег народа. И највећи град Срба налази се у Доњој Градини и у јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање дјеце“, нагласио је Живановић

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик сматра да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу мора на међународном нивоу окарактерисати као геноцид.

Додик је истакао да Република Српска подржава организацију Међународне конференцију о Јасеновцу у Бањалуци, која је раније одржавана и у Њујорку и Израелу, те је заинтересована да се она у континуитету одржава и даје одговоре на многе изазове.

„Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био дио организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена“, рекао је Додик новинарима.

Он сматра да су то све одговори који траже да се Јасеновац и страдање Срба постави на међународна мјеста и да се предузму активности које ће довести до тога да се страдања за која је одговорна Независна Држава Хрватска прогласе геноцидом над српским народом тог времена.

„Таква врста злочина не може застарјети и сматрам да је на генерацији научника овог времена и политичара, али и будућих генерација, да истрају у захтјеву да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу окарактерише као геноцид. Није довољно да ми сами себи то говоримо“, поручио је Додик.

Он је оцијенио да је конференција од кључне важности за очување научне пажње према томе шта јесте Јасеновац.

Додик је, отварајући конференцију коју су организовали Удружење Јасеновац – Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, рекао да она треба да одговори на чињенице из времена које посматра, те да на неки начин перципира и будућност.

„Ми морамо афирмисати српску, националну, државну идеју као идеју будућности и морамо истрајати на томе и оваква мјеста и јесу за то. Не смијемо оклијевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Републике Српске и Србије. То је српска национална идеја овог вијека“, нагласио је Додик.

Он је закључио да српско национално уједињење не смије бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то.

„Морају се разбити крилатице о Републици Српској као геноцидној творевини и држави БиХ“, сматра Додик.

Он је поручио да странци увијек изнова налазе тренутке да би се направили историјски кораци против Срба због чега је идеја о Републици Српској за српски народ неприкосновена.

„Та идеја мора бити ојачана јер се урушава на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било гдје. Морамо на то да утичемо и дамо одговоре на ова отворена питања“, сматра Додик.

Предсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић подсјетио је да је Доња Градина највеће стратиште на којем су Хрвати, римокатолици и муслимани убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома за вријеме Другог свјетског рата.

„То је велика трагедија нашег народа. И највећи град Срба налази се у Доњој Градини и у јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање дјеце“, нагласио је Живановић.

Он је додао да су Хрвати и муслимани убили 110.000 дјеце према извору хрватске штампе из Другог свјетског рата.

Удружење Јасеновац-Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу организатори су Седме међународне конференције о Јасеновцу која се одржава у Бањалуци.

Конференција се одржава у вријеме учесталих покушаја да се систем концентрационог логора Јасеновац не само потисне у заборав, већ да се број жртава минимизира, логор преименује у радни логор и – повлачењем разних непримјерених паралела – редефинише сам појам геноцида, истакли су организатори у најави скупа.

Као и до сада, конференција ће бити посвећена научним и стручним погледима на геноцид почињен у Другом свјетском рату од Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима.

Учесници Конференције размотриће и појаву радикалних идеологија у контексту глобалних процеса.

На скупу ће бити представљено више од 30 радова, биће организоване двије панел-дискусије, те промовисане три књиге.

Конференцији присуствују и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске Драган Давидовић, генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић.

Скупу присуствују и предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, предсједник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац, те директори образовних и институција културе у Српској.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар