Предсједник РС

Додик: Укидање Војске Републике Српске било је – грешка

У КАСАРНИ „КОЗАРА“ ОБИЉЕЖЕНИ ДАН ВРС И ТРЕЋЕГ ПЈЕШАДИЈСКОГ РС ПУКА ОРУЖАНИХ СНАГА БиХ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Дан када је формирана Војска је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске.  Потребно је јачати Српску чија аутономија мора бити трајна категорија
  • Замјеник министра одбране БиХ Мирко ОКОЛИЋ: Не смије бити заборављено да је Војска Републике Српске одбранила Српску у протеклом рату и сачувала вјековна огњишта српског народа. Бошњаци и Хрвати су формирали оружане јединице прије почетка оружаних сукоба у БиХ, што је био јасан сигнал шта се спрема     *     

УКИДАЊЕ Војске Републике Српске било ју грешка, али свјестан сам околности и притисака који су довели до тога, рекао Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Он је у касарни „Козара“ на обиљежавању Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, поновио да српски народ неће заборавити НАТО бомбардовање за које је рекао да је промијенило карактер рата.

Најавио је да ће српски народ наставити да слави Дан оснивања ВРС јер је она била одбрамбена снага која је сачувала српски народ, његов идентитет, вјековна огњишта и историју.

Додик је нагласио да је славан ратни пут Војске Републике Српске и да је српски народ поносан на све њене припаднике.

– Био сам један од оних који су 12. маја 1992. године донијели закон о формирању Војске Републике Српске, што је било од пресудног значаја. Тај закон донесен је једногласно – рекао је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Војска Српске у одбрамбено-отаџбинском рату одбранила српски народ и вјековна огњишта, што не смије бити заборављено.

– Не смијемо заборавити погинуле и рањене припаднике Војске и Полиције Републике Српске, али ни цивиле који су страдали у протеклом рату. Дан када је формирана Војска је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске – рекла је Цвијановићева.

Због тога је, додала је она, потребно јачати Српску чија аутономија мора бити трајна категорија.

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Милан Радојичић рекао је да данас сјећамо више од 23.000 јунака који су уградили живот у темеље Српске.

– Трећи пјешадијски Република Српска пук чува традицију ВРС, која је сачувала вјековна огњишта, то никада не смије бити заборављено, а наша је обавеза да ту традицију баштинимо – нагласио је Радојичић.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић изјавио је данас да не смије бити заборављено да је Војска Републике Српске одбранила Српску у протеклом рату и сачувала вјековна огњишта српског народа.

– Не смијемо заборавити оне који су уградили живот у темеље Републике Српске, зато је важно што у континуитету обиљежавамо 12. мај – Дан Војске Републике Српске – рекао је Околић.

Он је истакао да Републике Српске не би било без храбрих бораца који су у најтежим тренуцима успјели да одбране српски народ.

Околић је подсјетио да су Бошњаци и Хрвати формирали оружане јединице прије почетка оружаних сукоба у БиХ, што је, како је рекао, био јасан сигнал шта се спрема.

У Бањалуци, у касарни „Козара“, уз присуство званичника Српске обиљежeно је 28 година од формирања Војске Републике Српске и 15 година постојања 3. пјешадијског пука. Ове године обиљежавање је организовано у најужем кругу званица у складу са ситуацијом проузрокованом појавом вируса корона, те уз поштовање прописаних мјера заштите.

Обиљежавање је почело служењем парастоса погинулим припадницима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата.

Парастос у Спомен-соби Војске Републике Српске у касарни „Козара“ служило је свештенство Српске православне цркве, а присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Дарко Ћулум, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

Присуствовали су и командант Трећег пјешадијског  пука бригадир Милан Радојчић, замјеник команданта Команде подршке Оружаних снага БиХ бригадир Зоран Дуновић, командант Шесте пјешадијске бригаде бригадир Радован Јовић, замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић и друге старјешине, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Након парастоса, у Спомен-соби су положени вијенаци.

Вијенце су положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Остали присутни су положили руже.

Скупштина српског народа у БиХ, на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године, донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска је била главна снага у одбрани Републике Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

У одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 23.731 бораца Војске Републике Српске. Њено војно насљеђе и идентитет његује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Пале: Положени вијенци и цвијеће на централни споменик

У Палама је данас полагањем вијенаца и цвијећа на Централном споменику за 536 погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата обиљежен 12. мај – Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина подсјетио је да је кроз Војску Републике Српске у току одбрамбено-отаџбинског рата прошло више од 200.000 бораца, а више од 23.000 њих је положило своје животе.

– Прије 28 година на данашњи дан, Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци донијела је историјску одлуку о формирању Војске Републике Српске, која је имала искључиво задатак да одбрани свој народ и Српску – рекао је Парађина, честитајући Дан Војске Републике Српске.

Он је нагласио да је 12. мај један од најзначајних и најбитнијих датума у историји Републике Српске, а данашњим окупљањем је одата пошта свима који су дали своје животе, као и ратним војним инвалидима који су дали дијелове тијела.

Према његовим ријечима, све садашње и будуће генерације морају да баштине и чувају тековине својих предака који су стали у одбрану свога народа и стварања Републике Српске.

Он је додао да институције Српске треба да обезбиједе бољи и квалитетнији живот борачким категоријама и да помогну при њиховом запошљавању.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да су борци Војске Републике Српске заслужни што данас постоји Република Српска.

– Локална заједница и њени становници морају одати дужни помен, али и да наставимо гдје су они стали, чувајући, бранећи Српску. Честитам Дан Војске Републике Српске свим патриотима – навео је Југовић.

Вијенце су положили представници Борачке организације Пале, руководство општине,

Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Црвеног крста, као и јавног и политичког живота.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар