Предсједник РС

Додик Вархељију: Српска неће у органе БиХ док се не повуче „Инцков закон“

ПОНОВИО: НИСМО ПРОТИВ ДЕЈТОНСКЕ БиХ, АЛИ ЈЕСМО ПРОТИВ МАЈОРИЗАЦИЈЕ
  • Послије сусрета врха Српске са Оливером Вархељијем нагласио: „Након тога пристајемо да разговарамо и у парламенту БиХ о начину на који би се могло ријешити то питање, али без повлачења и укидања те одлуке, то неће бити могуће”
  • Имовина третирана сукцесијом, а која се налази у ентитетима, треба да припадне примарно ентитетима. Имовина добијена сукцесијом која је ван БиХ и односи се на амбасаде, конзуларно дипломатска представништва и слично може бити укњижена на ниво БиХ
  • Посебно је нагласио: “Немамо никакав план за сецесију и поштујемо слово Устава БиХ и Дејтонски споразум. Општа галама, када је ријеч о одређеним активностима и најављеним санкцијама, нас не додирује и ми ћемо спроводити наше политике уз спремност за дијалог, разговор и договор, како смо раније предложили
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Српска је за дијалог заснован на поштовању Дејтонског споразума и Устава БиХ. Посвећени смо кретању ка Европској унији од које очекујемо разумијевање и избалансиран став према интересима оба ентитета и сва три конститутивна народа у БиХ

У САРАЈЕВУ је вечерас завршен састанак комесара ЕУ за проширење Оливера Вархељија и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера са предсједницима СНСД Милорадом Додиком, ХДЗ БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.

Додик, Човић и Изетбеговић по изласку из резиденције шефа Делегације ЕУ нису дали изјаве за новинаре.

Касније је Додик изјавио да је Вархељију пренио да Република Српска неће учествовати у раду заједничких органа БиХ док се не повуче спорни закон који је донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

То су управо они органи за које је Народна скупштина рекла да неће да се партиципира у њиховом раду све док се не ријеши проблем везан за наметнути закон”.

Изашао је пред новинаре након вечерашњег састанка у Бањалуци са Вархељијем којем су присуствовали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић.

Додик је рекао да су Вархељију пренијели да они који стоје иза срамног посла који је учинио Инцко треба то питање и да ријеше и истакао да Српска одговорност за то види у земљама које подржавају или су прећутно подржале такву врсту параде коју је направио Инцко.

“Након тога пристајемо да разговарамо и у парламенту БиХ о начину на који би се могло ријешити то питање, али без повлачења и укидања те одлуке, то неће бити могуће”, нагласио је Додик.

Навео је да ЕУ очекује да “нормално функционишу заједничке институције – Предсједништво, парламент БиХ и Савјет министара”.

Истакао је да питање имовине треба ријешити споразумом два ентитета и Брчко дистрикта, те подсјетио да ће о имовини бити ријечи на сједници Народне скупштине Српске 10. децембра, иако још има времена да се спорна питања на том плану разријеше.

“Тај споразум може бити потврђен у парламенту БиХ. Имовина третирана сукцесијом, а која се налази у ентитетима, треба да припадне примарно ентитетима. Имовина добијена сукцесијом која је ван БиХ и односи се на амбасаде, конзуларно дипломатска представништва и слично може бити укњижена на ниво БиХ. Како год, питање имовине ријешено је Дејтонским споразумом и Устав каже да оно што изричито није дато БиХ и њеним институцијама, припада ентитетима”, рекао је Додик.

Он каже да се на том плану Уставни суд БиХ понаша вануставно, те да је, између осталог, поништио право Српској да је она власник имовине, попут пољопривредног земљишта и шума.

Додик је захвалио Вархељију за размијевање и што је дошао вечерас у Бањалуку јер је дијалог најбоља основа за рјешавање проблема у БиХ.

“Ово је значајна посјета Српској и веома цијенимо напоре комесара Вархељија да дође и разговара са руководством Републике о актуелној ситуацији у БиХ. И да разговарамо о евроинтеграцијама како бисмо партиципирали и били корисници великог инвестиционог плана и пакета ЕУ за западни Балкан”, рекао је Додик.

Он је додао да Српска подржава Устав БиХ и очекује то и од других, не само домаћих, већ и страних фактора.

“Немамо никакав план за сецесију и поштујемо слово Устава БиХ и Дејтонски споразум, што и чинимо. У вези са општом галамом када је ријеч о одређеним активностима и најављеним санкцијама, ми можемо јасно рећи да нас то не додирује и да ћемо спроводити наше политике уз спремност за дијалог, разговор и договор, како смо раније предложили”, рекао је Додик.           

Поновио је да Република Српска не угоржава мир, већ поштује Устав и територијални интегритет БиХ, а да се противи сваком облику правног насиља, наметања рјешења и мијешања странаца у политичке односе у БиХ.

„Наш став је јасан, ми нисмо против БиХ, али јесмо против мајоризације. Поштујући Устав и одредбе Дејтонског мировног споразума, БиХ може да функционише“.

Цвијановић је истакла је да је Српска опредијељена за дијалог који ће бити заснован на поштовању Дејтонског споразума и Устава БиХ.

„Посвећени смо – подвукла је – кретању ка Европској унији од које очекујемо разумијевање и избалансиран став према интересима оба ентитета и сва три конститутивна народа у БиХ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар