Предсједник РС

Додик: Важан члан СНСД биће кандидат наше коалиције за предсједника Републике Српске

„КАО ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ НЕЋУ БРАНИТИ НИЧИЈЕ БОЈЕ ОСИМ БОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“
  • „Ја тамо (у Сарајево) идем да поштујем Устав и Дејтонски споразум. Мене не интересују никакви други аранжмани – типа јаранског. Интересује ме да ли има користи Република Српска, ако нема користи за њу – нема ни за кога“
  • „Иза мене ће увијек бити наша тробојка, неће се иза мене шаренити као иза (члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена) Иванића, (министра иностраних послова БиХ Игора) Црнатка и других који уживају у том амбијенту и не желе да се замјере било коме из сарајевске чаршије, а поготово странцима“
  • „Потпуно сам увјерен да су (ови из Савеза за промјене) издали идеју Републике Српске и да су се прилагодили једној другој идеји. Они ће се враћати идеји Републике Српске јер им требају гласови. Људи ће овдје бити свјесни и видјеће шта је било у посљедње три-четири године када су узели власт на нивоу БиХ и све што су учинили – учинили су против Републике Српске“

МИЛОРАД Додик је потврдио да ће бити кандидат за српског члана Предсједништва БиХ из одговорности према Републици Српској и ономе што она треба да буде на заједничком нивоу, те да би прекинуо политику која је покушала да је девастира у претходном периоду.

Додик је истакао да се за члана Предсједништва БиХ не кандидује да би бранио боје БиХ, већ боје Републике Српске и да покаже шта је њена уставна позиција.

„Ја тамо идем да поштујем Устав и Дејтонски споразум. Мене не интересују никакви други аранжмани – типа јаранског. Интересује ме да ли има користи Република Српска, ако нема користи за њу – нема ни за кога“, рекао је Додик за требињску Херцег телевизију.

Он је нагласио да га искључиво интересује Република Српска и да није спреман да своје политичко понашање прилагоди неким користима које су изван ње.

„Иза мене ће увијек бити наша тробојка, неће се иза мене шаренити као иза (члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена) Иванића, (министра иностраних послова БиХ Игора) Црнатка и других који уживају у том амбијенту и не желе да се замјере било коме из сарајевске чаршије, а поготово странцима“, рекао је Додик.

Он је истакао да га уопште не интересује ко ће у Предсједништву БиХ бити из реда бошњачког народа и да се не бави тим питањем.

„Могу да доведу кога хоће, ја имам свој план и програм. То је ствар бошњачког народа“, каже Додик.

Говорећи о кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске на предстојећим изборима, Додик је рекао да, због коалиционих партнера са којима преговарају, не би било коректно да каже име, али да са сигурношћу може рећи да ће то бити важан члан СНСД-а.

Он је оцијенио да су шансе опозицији на изборима лоше и да су они својим радом у посљедње вријеме потпуно демаскирали своју политику, која је на нивоу БиХ покушала да девастира и заустави Републику Српску.

Додик је навео да су за само годину и по дана људи из Савеза за промјене зауставили бројне пројекте и аранжмане који су ишли у различите области развоја у Републици Српској.

Према његовим ријечима, то говори о томе каква је њихова стварна намјера била и да су жељели да зауставе живот у Републици Српској, да све полако стане и да за то окриве актуелну власт.

„Потпуно сам увјерен да су издали идеју Републике Српске и да су се прилагодили једној другој идеји. Они ће се враћати идеји Републике Српске јер им требају гласови. Људи ће овдје бити свјесни и видјеће шта је било у посљедње три-четири године када су узели власт на нивоу БиХ и све што су учинили – учинили су против Републике Српске“, рекао је Додик.

Лидер СНСД-а каже да су они у неком смислу „не само издајници, него и лицемјери“.

„Покушаће да причају како штите Републику Српску, а имали смо прилику да их видимо на нивоу БиХ и да се увјеримо да то није тако“, рекао је Додик и додао да су „квази Срби“ у заједничким институцијама потенцирали причу о паравојним организацијама којих у Републици Српској нема и о наводном наоружању.

Додик каже да Иванић то није зауставио, нити је шта о томе говорио.

„На крају је испало да су ти људи – `Србска част`, који су се сликали, активисти СДС-а из Приједора. Зато (министар безбједности БиХ Драган) Мектић и остали сада не говоре о томе“, рекао је Додик.

Слиједи реализација више пројеката, РС не пријете борачки протести

Милорад Додик са Луком Петровићем у Требињу 2016. г.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је све Требињце да заједно са градоначелником Луком Петровићем раде на реализацији свих битних започетих пројеката, у чему ће имати и велику подршку републичких институција.

Додик је нагласио да је веома важно што је, за разлику од претходне локалне власти, успостављена добра сарадња са републичким нивоом власти, јер такав однос може донијети значајне бенефите и Требињу и грађанима.

„Са новом градском влашћу стабилизовани су ситуација у граду и буџет, извршавају се све обавезе, одлична је атмосфера коју је градоначелник направио и са другим политичким факторима“, рекао је за Херцег телевизију Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је рекао да га радује сваки напредак Требиња, у које радо долази, као и то да је Лука Петровић, генерални секретар СНСД-а, његов најближи сарадник у странци, што су само неки од разлога због којих је заинтересован за завршетак многих пројеката, међу којима је спој два магистрална пута код „Града сунца“, реконструкција више објеката и завршетак обилазнице.

„Убрзо ћемо завршити и вртић чију градњу је подржала Влада Србије. Мислим да се рехабилитују и сви пројекти који су стали након мандата градоначелника Доброслава Ћука. Желимо да Требињу посветимо пажњу као што смо то чинили и раније“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио на значајна инфраструктурна улагања у Требиње и Херцеговину, те напоменуо да је преостао проблем реконструкције пута од Тјентишта до Фоче, који ће бити ријешен великим пројектом „Бук Бијела“.

„Ако тај пут не урадимо ове године, свакако ће бити завршен наредне“, навео је Додик.

Он је истакао и велика улагања у развој села и стимулисање пољопривредне производње, напомињући да је Влада Српске, односно надлежно министарство за потребе Требиња и других херцеговачких општина обезбиједило средства за куповину машине која дроби камен и претвара земљиште у обрадиву површину, што ће допринијети да огромне површине буду прилагођене пољопривредној производњи.

„Често млади у Републици Српској не налазе начин и разлоге да се врате на село, али ми морамо створити предуслове и помоћи им“, рекао је Додик и подсјетио да је прије десетак дана одржан састанак са представницима удружења пољопривредника различитих сектора који су изразили задовољство због подстицаја и повећања аграрног буџета ове године са 60 на 71 милион КМ.

Он је навео да држава мора да створи инфраструктурно, социјално-здравствене и културолошке претпоставке, а да људима који се баве производњом треба помоћи подстицајима и на друге начине.

„Развој села није само развој пољопривреде, улаже се и знатан дио средстава у заштиту од поплава“, рекао је Додик, наводећи да је више од 50 милиона евра уложено и да се улаже у системе одбране од великих поплава.

Додик је нагласио да је Република Српска сређено друштво, која редовно извршава све обавезе према свим секторима – од образовања до социјалних категорија.

„Прије неколико дана из СДС-а су говорили да је Федерација БиХ сређенија, боља, а видјели смо шта се десило када су борци протестовали“, рекао је Додик и нагласио да та криза није могла да се „прелије“ у Републику Српску јер је она ријешила многе своје проблеме.

Он је истакао да је друштво дужно да буде на услузи свима који су учествовали у рату и навео да ће представници републичких институција ове седмице разговарати са Предсједништвом Борачке организације.

„Република Српска је много учинила и по питању смјештаја борачких категорија, увели смо много више права у претходних седам-осам година и желимо да одржимо дијалог о тој теми, схватајући Борачку организацију као патриотску, која мора да се издигне изнад политичких процеса и догађаја и да буде чувар свијести Републике Српске“, нагласио је Додик.

Он је нагласио и да Борачка организација не смије бити имуна када је ријеч о причама о паравојним формацијама и наоружавањем Републике Српске и да мора реаговати, а не само политичари.

„Ти који су говорили о паравојним формацијама су измишљали, а то иде на терет ове републике за коју су се они борили. Када у озбиљном свијету министар тако нешто каже онда иза тога мора да буде маса доказа, а овај (министар безбједности БиХ Драган Мектић) нема ниједан такав“, каже Додик.

Говорећи о кандидатури бившег градоначелника Требиња Славка Вучуревића за амбасадора БиХ у Словенији, Додик је навео да се са тим „људи шегаче“.

„Вјероватно му је намјера застој развоја Требиња, што је чинио и у свом мандату градоначелника“, рекао је Додик.

(Срна)

 

1 коментар

  • S obzirom da se Dodik neće kandidovati za poziciju Predsjednika Republike Srpske najbolje je kandidovati Igora Radojičića, poliglota je, politički iskusan, elokventan za dijalog kakav treba voditi sa onima koji nam žele zlo, Cvijanovićka nije dorasla.

Кликни овде да поставиш коментар