Одабрано Предсједник РС

Додик: Волио бих да Српска има своје репрезентације и у фудбалу и у кошарци

ИЛИЈИ ПЕТКОВИЋУ НА „ДАНУ ФУДБАЛА“ У БАЊАЛУЦИ УРУЧИО ЗЛАТНУ ПОВЕЉУ „МИЉАН МИЉАНИЋ“
  • Волио бих да Република Српска има своју репрезентацију и да учествује у међународним такмичењима у свим спортовима. Вјерујем, да је БиХ нормална земља – то би било нормално, а пошто није нормално – онда је и ово ненормално
  • У сваком случају, мислим да ће време које долази дати за право да тај захтјев и ту жељу свих вас фудбалских радника и функционера и других спортских радника једног дана и остваримо. И не би то требало да буде на штету било кога, неких других, то је питање наше организације, наше љубави и нашег хтијења

УВЕК је имао спортски инстинкт. Био тамо где се говори о Републици Српској у суперлативима, као нечему најузвишенијем у животу српског народа са леве обале Дрине и томе давао посебну димензију.

Милорад Додик, председник Републике Српске, човек спорта, пријатељ људи добрих намера, емотивац и визионар јасне будућности, непоколебљиви оптимиста патриотског схватања…

Био је гост на манифестацији „Дан фудбала” у Бањалуци и легендарном фудбалеру, тренеру, селектору и спортском раднику, пријатељу Илији Петковићу уручио интернационалну награду „Златна повеља Миљан Миљанић”, а потом аплаудирао свом некадашњем идолу.

– Стварно је живот чудо. Ја, који сам некада покушавао да играм фудбал, зато што се то играло тако тада, када смо сви јурили за лоптом на травнатом игралишту и изговарали име господина Илије Петковића, нисам ни замислити могао да ћу се наћи на овој бини, овде у Бањалуци, заједно са њим, и да ћу му уручити ову награду. Наравно да знам из тих младих дана ко је Илија Петковић и сва та генерација играча. Сви смо живели с тим, радовали се успесима, зато ми навијао за Србију и све репрезентативне селекције, окрећемо се на ту страну. Вероватно због тога желимо најбољи и највећи успех и актуелном селектору Младену Крстајићу, такође награђеном на овој манифестацији, али и свему што носи фудбал као игра – рекао је председник Републике Српске на почетку свог обраћања на „Дану фудбала”.

Потом се окренуо ка лауреату и добитнику „Златне повеље Миљан Миљанић”, па додао:

– Још једном од срца честитам Илији Петковићу на награди, по његовом гласу осетио сам колико му то значи. Ево и мени то значи зато што сам имао прилику да будем овде. Хвала организаторима што сам имао прилику да овде с вама поделим ово дивно време. Желим Фудбалском савезу Републике Српске све најбоље. Опстати у турбулентним животним временима, под сталним политичким притисцима, када је све друго било већа игра од фудбала, остати достојанствен и доследан фудбалу, остати у фудбалу, организацији, окупити оволики број клубова, такмичења проводити у готово најтежим условима нашег одбрамбено-отаџбинског рата, свега после рата, несташица и оног што је уследило, само говори о томе да је фудбал пре свега љубав, а тек онда нешто друго и после тога шта долази.

Ентузијазам је тај који доноси успех и резултат. Зна то врло добро и Милорад Додик који са много успеха води Републику Српску као својевремено некадашњи Кошаркашки клуб Поткозарје из родног Александровца, а данас Игокеу, клуб европског формата.

– Ако немате љубави и ако нисте у томе из љубави, онда нема ни спорта, онда нема ни успеха, нема ни оних врхунских резултата.

Зато сам уверен да Фудбалски савез Републике Српске данас кроз разне клубове, њих више од 350, афирмише значајан број младих за које ћемо тек да чујемо, који ће тек да пронесу славу овог краја, односно славу Републике Српске, који ће сутра бити, верујем у то, оно што је мени као и председнику и човеку најважније: репрезентативци Србије, да је заступају на највећим такмичењима. Желим да кажем да Република Српска стоји иза свих спортских организација, а Фудбалски савез је најмасовнији наш струковни савез, водиља – рекао је Милорад Додик.

Цела Кристална сала бањалучког хотела „Босна” с пажњом је слушала излагање председника који је нагласио и главни проблем данашњег живота младих:

– Спорт је племенит, он окупља и усмерава, у данашње време које је тешко и има посебну, али и потребну димензију. Када су игралишта опустила зато што су друштвене мреже преузеле примат међу децом и омладином, још и више до значаја долазе управо клубови и организације, које се баве спортом и афирмишу га на најбољи могући начин, као начин дружења и колективног окупљања. И наравно незаобилазног патриотизма. Зато морамо да видимо да се као друштво суочимо са тим новим изазовом. Било је многих, али ово што сада следи је забрињавајуће. Видимо некако да се отуђујемо једни од других и некако људи се индивидуализују, а спорт је, поготово фудбал, колективна игра. И без тима нема никакве победе! И ја знам да ни у политици без тима нема победе, а у фудбалу је то изражено. Један појединац може да буде врхунски, може чак да постигне много голова у нападу, али ако нема довољно добре сараднике у одбрани, доброг голмана свог тима, онда је сав напор узалуд.

Председник Додик је потом честитао свим добитницима награда:

– Желим да свима честитам данас добијене награде, да им пожелим сву срећу и уверен сам да ће у годинама које долазе, ви неуморни спортски радници сигурно промовисати значајан број оних који ће овде да стоје на бини уместо нас и прослављати Фудбалски савез Републике Српске.

Доктор Милан Јелић је био председник Републике Српске и први човек фудбалских савеза Републике Српске и БиХ. О њему је актуелни председник Милорад Додик говорио поносно на то што га је познавао и с њим сарађивао:

– Била ми је велика част и животно задовoљство чињеница да сам сарађивао са Миланом Јелићем, човеком с којим сам делио последњих година његовог живота иста политичка уверења, исто животно време и исте идеале. Он се истицао по томе што је страсно, као ја кошарку, волео фудбал и знам да су то била времена када се овај Фудбалски савез борио за свој идентитет у тешким условима притисака и настојања да се Фудбалски савез Републике Српске потпуно разгради и да изгуби свој субјективитет. Заједно са вама, многима које сам видео овде, знам да сте се борили на најбољи могући начин са јасним уверењима, борио се и Милан Јелић.

О спортској жељи и сну који сања Милорад Додик је на крају своје беседе на „Дану фудбала” рекао:

– Волео бих, у ствари морам нешто да кажем што вероватно сви очекују од мене, да Република Српска има своју репрезентацију и да учествује у међународним такмичењима у свим спортовима. Верујем, да је БиХ нормална земља – то би било нормално, пошто није нормално – онда је и ово ненормално. У сваком случају мислим да ће време које долази дати за право да тај захтев и ту жељу свих вас фудбалских радника и функционера и других спортских радника једног дана и остваримо. И не би то требало да буде на штету било кога, неких других, то је питање наше организације, наше љубави и нашег хтења. И зато ћу охрабрити све вас који радите у спорту у савезима, министарствима… да не пропустимо прилику. Она ће се сигурно указати да то једног дана имамо. Живи и здрави били па видели.

http://www.zurnal.rs/fudbal/eks-ju/59264/dodik-zelja-reprezentacija-srpske?lang=lat?lang=lat

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар