Предсједник РС

Додик: Вратите нам позицију Српске коју смо добили у Дејтону и ми ћемо остати у БиХ

„БиХ ЋЕ ПОСТАТИ НОРМАЛНИЈА ЧИМ ОДУ СТРАНЦИ КОЈИ САДА ОДРАЂУЈУ ПОСАО ЗА БОШЊАКЕ“
  • Не вратите ли нам то, немамо воље ни жеље да останемо у БиХ – рекао је Додик. Наглашава да Срби и Република Српска само хоће своје право, а када га добију моћи ће да буду активни и веома ангажовани у оквиру БиХ
  • Ситуација у БиХ незаустављиво води ка њеном распаду и само је питање како обезбиједити миран разлаз. Ово нема никаквог смисла ни за Бошњаке, ни за Србе, ни за Хрвате. Иначе, спреман сам да поштујем Устав БиХ и Дејтонски споразум. Њега су нарушили многи високи представници, који су мијењали и кршили Устав. Они који су аплаудирали у Сарајеву таквом кршењу не могу очекивати да ћемо се ми са тим помирити

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас како је увјерен да ће БиХ бити нормалнија земља када оду странци и истакао да ће тада домаћи политичари морати да постижу договоре.

Тврди да домаћи политичари у знатном броју не функционишу јер је један велики број, нарочито бошњачких политичара, навикнут да странци за њих обављају посао.

– У тој новој ситуацији мораће да сједну и да се разговара. Рачунајући на рационалан приступ, сви ћемо морати нешто да урадимо.

Он је поручио да се Републици Српској не може узети њено уставно право.

– Вратите нам позицију Републике Српске коју смо добили у Дејтону и ми ћемо остати у БиХ. Не вратите ли нам то, немамо воље ни жеље да останемо у БиХ – рекао је Додик.

Наглашава да Срби и Република Српска само хоће своје право, а када га добију моћи ће да буду активни и веома ангажовани у оквиру БиХ.

– Мјесто одлучивања је Народна скупштина Републике Српске. Када парламент Српске да сагласност за нешто, онда можемо да разговарамо. Прије тога не можемо ни ја, ни (српски члан Предсједништва БиХ Младен) Иванић да одлучујемо у име Републике Српске – истакао је Додик.

Он је оцијенио да ситуација у БиХ незаустављиво води ка њеном распаду и да је само питање како обезбиједити миран разлаз.

– Ово нема никаквог смисла ни за Бошњаке, ни за Србе, ни за Хрвате. Ово не даје резултат, прави стагнације и још веће депресије – сматра Додик.

Према његовим ријечима, рјешење тренутне ситуације у БиХ је поштовање Устава.

– Спреман сам да поштујем Устав БиХ и Дејтонски споразум. Њега су нарушили многи високи представници, који су мијењали и кршили Устав. Они који су аплаудирали у Сарајеву таквом кршењу не могу очекивати да ћемо се ми са тим помирити – истакао је Додик.

Према његовом мишљењу, у политичком смислу Бошњаци сигурно неће сачувати БиХ тако што ће рећи да је ово њихова земља и да их не занима шта о томе мисле Срби и Хрвати.

Предсједник Републике Српске истиче да би волио да је БиХ добила кандидатски статус за чланство у ЕУ и да је то требала добити и прије пет година „да је било памети“.

– Мислим да је крајњи домет да се БиХ дочепа тог кандидатског статуса и да ће послије тога ту дуго остати. Једино ако Европа не одлучи да и мимо неиспуњених стандарда интегрише БиХ у ЕУ, као што је то урадила са Бугарском – рекао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар