Предсједник РС

Додик: За све Србе је важно да Србија успије – Србија је наш све већи понос

ПРЕДСЈЕДНИК РС У БЕОГРАДУ ОТВОРИО МАНИФЕСТАЦИЈУ „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“
  • „Други покушавају да нам докажу да смо мали, недостојни властитих одлука о свом животу. Зато је важно да смо овдје у Србији, да вам покажемо колико је Република Српска ваша, али и да вам кажемо да је Србија наша и да је то јединство које се окупља око свете ријечи – слободе“
  • „Српском народу је данас потребно да се окупи око наших државних и националних идеја, да завршимо послове које су нам у прошлости остављали незавршене, тврдећи да ми немамо право на оно што су они имали, правећи монолитне националне државе око нас, а нама тврдећи да само ми морамо да будемо у заједници“
  • Дани Републике Српске у Србији трајаће до 8. септембра и имаће укупно 25 програма реализованих у 19 градова и општина у Србији у 35 извођења

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је СИНОЋ отварајући у Београду манифестацију „Дана Српске у Србији“, да Србији и Српској не треба ново упознавање, него да потврде пријатељство и да покажу да су истинска браћа, која се окупљају око свете ријечи – слободе.

Додик је рекао да љубав и повезаност једног народа није успио да прекине ток историје, те нагласио да га за ову манифестацију везују велике емоције и да увијек долази са тремом да она буде што боља.

Он је истакао да вечерас одаје пошту прецима који су дали живот за слободу коју сада има српски народ у Србији и Српској.

Додик је подсјетио да је српски народ кроз историју водио тешке битке за слободу, да никада није одустајао, те да никада себично није чувао слободу само за себе, већ је несебично дијелио са другим народима и с њима желио да живи у миру и слози и гради такву будућност.

„Други тако нису мислили и зато смо изгубили заједничку земљу која не може да буде ништа друго него наш укупан српски национални пораз прошлог вијека. Зато је важно да данас имамо снажну Србију и снажну Републику Српску“, истакао је Додик.

Предсједник Додик је поручио да српски народ мора да буде свјестан снаге коју има и која није мала.

„Други покушавају да нам докажу да смо мали, недостојни властитих одлука о свом животу. Зато је важно да смо овдје у Србији, да вам покажемо колико је Република Српска ваша, али и да вам кажемо да је Србија наша и да је то јединство које се окупља око свете ријечи – слободе“, нагласио је Додик.

Он је нагласио да Српска нема ниједан проблем са другим народима, да жели да живи у миру, те подсјетио на страдања српског народа кроз историју.

Срби, како је рекао, немају потребу данас да се повуку пред иједним захтјевом на уштрб националних и државних интереса.

„Зато је важно да Србија успије… Србија је данас наш све већи понос. Српском народу је данас потребно да се окупи око наших државних и националних идеја, да завршимо послове које су нам у прошлости остављали незавршене, тврдећи да ми немамо право на оно што су они имали, правећи монолитне националне државе око нас, а нама тврдећи да само ми морамо да будемо у заједници“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Српска протеклих година била суочена са сталним притисцима на њен субјективитет и аутономију, напомињући да је висок степен формалне аутономије добила Дејтонским споразумом, а што је резултат борбе српског народа под вођством Радована Караџића и војном управом генерала Ратка Младића, који су се борили за слободу српског народа и независну државу на том простору.

Дејтонски споразум, како је рекао, био је компромис по коме су Срби пристали да уђу у квази БиХ, коју су касније високи представници разграђивали, покушали да смање и ослабе Републику Српску и направе од ње празну љуштуру, али да се српски народ борио против тога.

Према његовим ријечима, српски народ се у том периоду дрзнуо да прави државу, коју прави и данас.

„Зато је наша борба била тешка, али смо увијек били загледани у Србију, увијек жељели да буде што већа и снажнија. Србија је данас незаобилазан фактор стабилности и мира на овим просторима, са својим потенцијалима је најјача и најмоћнија земља Балкана“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Србија показује љубав према Републици Српској, те да је под вођством предсједника Александра Вучића и његове Владе помогла Српској да, између осталог, изгради неколико вртића, мост, помогла неколико насеља, изградњу болнице.

„Живјела Србија, живјела Република Српска, живио српски народ и нека живи наша Света Српска православна црква“, поручио Додик.

Свечаном отварању манифестације „Дана Српске у Србији“ у Комбанк дворани у Београду присуствовали су директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, викарни епископ патријарха српског Иринеја Стефан, министри у владама Србије и Републике Српске, академици, као и представници Војске и полиције.

У умјетничком дијелу програма у Комбанк дворани, према сценарију и у режији Драгана Елчића, учествовали су Бора Дугић, Биљана Ђуровић, Небојша Дугалић, Дјечији хор „Изворник“ – диригент Христијана Сандић, Хор Дечијег културног центра Београд – диригент Невена Ивановић, хор АКУД „Иво Лола Рибар“ – диригент Милован Панчић, плесна група „Уна Сага Сербика“ и Драгољуб Ђуричић и његови бубњари.

Дани Републике Српске у Србији трајаће до 8. септембра и имаће укупно 25 програма реализованих у 19 градова и општина у Србији у 35 извођења.

Током манифестације, Српску ће представити научне, културне и умјетничке институције, професионална и аматерска позоришта и групе, као и културно-умјетничка друштва, клубови и удружења, а наступиће и самостални умјетници, глумци и књижевници.

Предвиђено је да сутра буду одржани програми у Београду, Вршцу, Зрењанину, Смедеревској Паланци, Ужицу и Суботици, а у сриједу, 5. септембра, у Новом Саду, Сомбору, Врању, Инђији, Ужицу, Лозници, Крагујевцу, Аранђеловцу, Нишу и Београду.

У четвртак, 6. септембра, програми ће бити одржани у Београду, Суботици, Нишу, Аранђеловцу, Краљеву, Врњачкој Бањи, Лозници, Сечњу и Новом Саду, а у петак, 7. септембра, у Суботици, Крушевцу, Тополи и Београду.

У суботу, 8. септембра, програми ће бити одржани у Београду и у Суботици, гдје ће свечано бити затворена овогодишња манифестација.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар