Предсједник РС

Додик: ЗСО треба да има извршна овлашћења и да донекле личи на Републику Српску

СА ЗАПАДА НАМ СТАЛНО ТРАЖЕ СТВАРИ КОЈЕ СУ ПРОТИВ НАШЕГ НАРОДА, КАД БИ И ПУТИН ЗАТРАЖИО – ОДБИО БИХ
  • Француско-њемачки приједлог не разликује много од неких у прошлости јер је заснован на захтјеву да Србија, макар прећутно треба да призна Косово, што, истиче, никада не би требало да се деси. Треба вјеровати Вучићу кад каже да Србија одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у УН
  • „Не треба настављати разговоре док се ЗСО не формира у договореном капацитету, а не како сада мешетаре Албанци. Без извршних функција, нема никаквог смисла правити празну љуштуру која ничему не служи“
  • Ово је историјски моментум када је веома важно како се понашамо.Када бисмо рекли да осуђујемо Русију, Путина, придржавамо се санкција, уводимо визе Русима у БиХ, да ли неко мисли да бисмо нешто добили од Запада? Трајно бисмо изгубили пријатеље који су нам се показали у историји као једини ослонац. То је наш одговор према пријатељима и инвестирање у будућност, јер од Запада ништа не можемо очекивати

Извор: РТРС

ЗАЈЕДНИЦА српских општина треба да има извршна овлашћења и да у неком делу личи на Републику Српску, од које је Сарајево сталним нападима и оптужбама направило „бабарогу“, рекао је у Бечу у интервјуу Косово онлајн предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он напомиње и да се француско-њемачки приједлог не разликује много од неких у прошлости, с обзиром да је заснован на захтјеву да Србија, макар прећутно треба да призна Косово, што, истиче, никада не би требало да се деси, додајући да треба вјеровати предсједнику Александру Вучићу када каже да Србија одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у Уједињене нације.

– Међународној заједници не треба вјеровати, али треба разговарати, и одбацивати сваки приједлог који не уважава и српску националну и државну позицију – поручио је Додик.

Он је признање Косова* назвао озбиљном немогућношћу за Србију:

„Предсједник Вучић је апсолутно, као и сваки одговорни државник, то примио, и није могао да одбаци у тренутку када су му предали документ, него је морао да обави јавну расправу“.

Поново нагласивши да Србија одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у Уједињене нације, па таман то била и прећутна сагласност, додао је:

– То је нешто што је читава нација могла да чује у парламенту и томе треба вјеровати.

Додик истиче да Српска подржава да се не призна Косово.

– БиХ, зато што Република Српска то неће, пратећи политику Београда, није признала Косово. Много пута сам био изложен притисцима да се то учини, па нисам. Једнако тако, и сам Вучић и руководство Србије су дневно изложени разним захтјевима у покушају да направе атмосферу притиска која треба да доведе до њима потребног рјешења. О томе треба разговарати и слажем се са Вучићем када је рекао да разговоре наставља од оног тренутка када се формира Заједница српских општина, са извршним функцијама које мора имати као што је договорено – истиче Додик.

Према његовом мишљењу, не треба настављати разговоре док се ЗСО не формира у договореном капацитету, а не како сада мешетаре Албанци:

– Без извршних функција, нема никаквог смисла правити празну љуштуру која ничему не служи – закључио је предсједник Српске.

Изјавио је да неувођење санкција Русији представља одговор Српске према њеним пријатељима и инвестирање у будућност, јер се од Запада ништа не може очекивати, без обзира што нуде демократски живот и економски просперитет.

– Не пропуштају прилику да траже да се уведу санкције, као и да нас привуку себи, да учинимо лош корак према Русији или руском предсједнику Владимиру Путину, зато што они мисле да је он лош – рекао је Додик за „Косово онлајн“.

Додик је навео да Запад својом својом арогантном политиком никада није прихватио и реално размотрио захтјеве Русије да се не приближава њеним границама, а пошто су то учинили, сада криве Путина како би направили атмосферу – „ево, тамо је кривац за наше проблеме“.

– Путин је крив зато што у Брислеу нема уличне расвјете. Ко је други крив? Додик, наравно, па сада /предсједник Србије Александар Вучић. Они иду тим матрицама – појашњава Додик.

Он указује да је историјски гледано ово је један моментум када је „веома важно како се понашамо“.

– Када бисмо рекли да осуђујемо Русију, Путина, придржавамо се санкција, уводимо визе Русима у БиХ, да ли неко мисли да бисмо нешто добили од Запада? Трајно бисмо изгубили пријатеље који су нам се показали у историји као једини ослонац. Ово је наш одговор према пријатељима и за инвестирање у будућност, јер од Запада ништа не можемо очекивати, без обзира што нуде демократски живот, економски просперитет – рекао је Додик.

Када је ријеч о наводном руском утицају, Додик је рекао да на њега нико нема утицај, само српски народ.

– Ја сам човјек српског народа и Републике Српске и једино одговарам онима који су за мене гласали. Да Путин од мене затражи нешто што није у нашем интересу, то се не би остварило. Он тако нешто никада није тражио, а Запад увијек тражи. Гдје год се сретнемо, они увијек траже. Према томе, наша позиција у томе је јасна – додао је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар