Предсједник РС

Доња Градина ће бити меморијални комплекс који ће чувати истину о `српском холокаусту`

ПАРАСТОС НА ГРОБНОМ ПОЉУ У ДОЊОЈ ГРАДИНИ СЛУЖИО ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ
  • Главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел и члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитали молитве на јеврејском и ромском језику за своје страдале сународнике
  • Милорад ДОДИК: Морам да поручим да је српски народ данас организован у својој Републици Српској и загледан у Србију и њену жељу да буде јака. Српска и Србија желе да живе у миру, али они који са нама живе морају да знају да је минимум на који је наш народ спреман Република Српска и да нисмо спремни да изгубимо наше право на аутономију и одлучивање, да су то уставна права која имамо у оквиру БиХ и која су нам безочно одузимали ранији високи представници уз подршку неких важних земаља тјерајући нас у земљу за коју они мисле да је мјера за нас не питајући нас да ли то желимо
  • Ана БРНАБИЋ: „Да се не би догађало оно што се данас дешава – да се релативизују карактер НДХ као једне од најужаснијих творевина нацистичких власти у Европи тог времена, да се релативизује постојање, свирепост и масовност Јасеновца, основна људскост нам налаже да подигнемо глас, без обзира које смо вере, нације, где смо рођени и да ли се и како крстимо
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Страдање које се овдје десило више је од геноцида, а ни правна, ни морална терминологија не познају примјерену квалификацију за злодјела, нељудскост и свирепост метода којима су вршене егзекуције или за идеолошко-политички концепт који је иза тога стајао

ЊЕГОВА светост патријарх српски Иринеј служио је на гробном пољу Храстови у Спомен-подручју Доња Градина парастос српским жртвама убијеним у усташком концентрационом логору Јасеновац, након чега су главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел и члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитали молитве на јеврејском и ромском језику за своје страдале сународнике.

Парастосу су присуствовали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Србије и Српске Ана Брнабић и Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у владама Српске и Србије, представници локалних заједница из Републике Српске, потомци жртава јасеновачког система логора, представници дипломатског кора и међународних организација.

Парастосу су присуствовали и представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, затим преживјели јасеновачки логораши, представници републике Српске у институцијама БиХ, делегације из Израела, те Јеврејске заједнице у Републици Српској, представници ромске заједнице, као и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон, амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд и шеф делеације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске обухватао је око 80 логора, а Доња Градина, као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Додик: Не могу да заборавим и опростим усташком режиму за оно што су урадили нашем народу

  • Не желимо да будемо оспоравани, а они који су олако сатанизовали Србе овдје морају да дођу и науче нешто и виде наше страхове. Прошли вијек је за нас вијек страдања који је завршио егзодусом Срба из Хрватске и из Федерације БиХ. Нисмо босански Срби, нити било који други и признајте нам права као што ми радимо другима. Зато живјеле Република Српска и Србија и сјећање на све страдале

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик   рекао је данас да је у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора почињен геноцид и Холокауст над више 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја што не смије бити заборављено и да је зато српска држава синоним за слободу српског народа.

Тек 27 година обиљежавамо ово страшно страдање које се догодило прије више од 70 година у Другом свјетском рату. То говори да се хтјело сакрити страшно страдање Срба, Јевреја и Рома, међу којима је било и 20.000 дјеце“, рекао је Додик на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Он је истакао да су дјеца убијана на најмонструозније начине, односно да су жива стављана у вреће, које су завезане бацане у ријеку Саву.

Зато не могу да заборавим и опростим усташком режиму за оно што су урадили нашем народу“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да задатак српског народа мора бити очување сјећања на страдале у јасеновачком систему логора.

Додик сматра важним то што Република Српска и Србија заједно обиљежавају Дан сјећања на страдање јасеновачких жртава, напомињући да је од изузетног значаја што ће у Доњој Градини бити велики меморијални комплекс да би сјећање на невино страдале било сачувано.

Он је упитао како је могуће да је неко пресуђен на смрт чим је рођен, зашто су имали монструозне начине убијања, зашто су људи спаљивани.

Након свега овдје нам говоре о броју жртава који ревизионисти желе битно умањити. То раде потомци оних чији је поздрав био `За дом спремни` и који желе поново оживјети. Међутим, носи ме чињеница да то нису и неће успјети да ураде“, категоричан је Додик.

Он је подсјетио да је пројекат Независне Државе Хрватске /НДХ/ био да побију један народ.

Када би се о овоме писала истина, онда би за то морали да имамо књигу од 700.000 страница. Оно што су чинили фашисти, усташе у 20. вијеку се зове геноцид и Холокауст који значи спржити све“, рекао је Додик.

Он каже да правда ипак постоји будући да је Доња Градина остала у Републици Српској, јер у супротном српски народ не би био у прилици да се сјећа својих жртава.

Доња Градина мора бити мјесто мира и окупљања. Нико од нас не жели сукоб и освете не треба да буде. Монструозна творевина НДХ није била независна, ни држава, а по значајном обиму убијања Хрвата можда није била ни хрватска. Једноставно била је злочиначка“, навео је Додик.

Он је поновио да је српски народ на простору Доње Градине, али и у осталим дијеловима бивше Југославије, као што је Срб у Хрватској, дигао устанак против фашизма.

Морам да поручим да је српски народ данас организован у својој Републици Српској и загледан у Србију и њену жељу да буде јака. Српска и Србија желе да живе у миру, али они који са нама живе морају да знају да је минимум за који је наш народ спреман Република Српска и да нисмо спремни да изгубимо наше право на аутономију и одлучивање, на уставна права која имамо у оквиру БиХ и која су нам безочно одузимали ранији високи представници уз подршку неких важних земаља тјерајући нас у земљу за коју они мисле да је мјера за нас не питајући нас да ли то желимо“, рекао је Додик.

Зато, додао је Додик, мир подрзумјева спровођење Дејтонског споразума и Устава БиХ и Српска ништа не тражи осим уставних и гарантованих дејтонских права.

Не желимо да будемо оспоравани, а они који су олако сатанизовали Србе овдје морају да дођу и науче нешто и виде наше страхове. Прошли вијек је за нас вијек страдања који је завршио егзодусом Срба из Хрватске и из Федерације БиХ. Нисмо босански Срби, нити било који други и признајте нам права као што ми радимо другима. Зато живјеле Република Српска и Србија и сјећање на све страдале“, закључио је Додик.

Брнабић: Захтевамо од власти држава чланица ЕУ да не дозволе прославе следбеника усташког покрета

  • Наше присуство овде је потреба и потврда да нећемо заборавити ужасно тешка времена која је наш народ пролазио и преживео, те упркос свим трагедијама опстајао. Нећемо дозволити да се заборави злочин у којем су страдали недужни људи, жене, деца и старци

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Доњој Градини да ће Србија уложити велике напоре и енергију да његује успомену на жртве логора Јасеновац да се не би заборавио злочин у којем су страдали недужни људи, жене, дјеца и страци.

Брнабићева је истакла да је потребно уложити што веће напоре да би јасеновачке жртве снажније и одлучније биле заштићене од заборава, као и да се покаже поштовање према њима.

Зато ћемо уложити значајна средства у обнову и изградњу Меморијалног центра Доња Градина на лично залагање и иницијативу председника Србије Александра Вучића и ово ће бити само почетак обнове сећања и поштовања“, рекла је Брбнабићева обраћајући се током обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логру Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Она је напоменула да је обиљежавање Дана сјећања обавеза, одговорност и залог за будућност, у којој ће се знати цијенити живот и слобода, љубав према отаџбини, али и љубав и поштовање према другом људском бићу без обзира на вјеру, нацију, вјеровање и све различитости.

Наше присуство овде је потреба и потврда да нећемо заборавити ужасно тешка времена која је наш народ пролазио и преживео, те упркос свим трагедијама опстајао. Нећемо дозволити да се заборави злочин у којем су страдали недужни људи, жене, деца и старци“, рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да су деценијама разни људи и системи покушавали да заташкају чињенице о масовности и свирепости јасеновачког система усташких концентрационих логора, од којих је Доња Градина највећа масовна гробница.

Да се не би догађало оно што се данас дешава – да се релативизују карактер НДХ као једне од најужаснијих творевина нацистичких власти у Европи тог времена, да се релативизује постојање, свирепост и масовност Јасеновца, основна људскост нам налаже да подигнемо глас, без обзира које смо вере, нације, где смо рођени и да ли се и како крстимо“, рекла је Брнабићева.

Она сматра да је потребно свом снагом борити се против прекрајања историје и релативизације најгнуснијих злочина.

Свакога дана морамо инсистирати на истини о Јасеновцу, те данас захтевамо од власти држава чланица ЕУ да не дозволе неонацистичке прославе следбеника усташког покрета, јер је управо ЕУ настала на темељима антифашистичке борбе и уништења политичких творевина нацизма“, рекла је Брнабићева.

Цвијановић: Историчари тврде да је Јасеновац по свирепости  био далеко гори од Аушвица

  • На основу договора предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика владе Србије и Републике Српске заједнички ће финансирати изградњу спомен-подручја и меморијалног комплекса у Доњој Градини

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је Јасеновац, као мјесто најмасовнијег страдања Срба у Другом свјетском рату, симбол геноцида и огромна историјска рана која никада неће до краја зацијелити и да је настао на страницама мржње, болесне, мрачне идеологије и концепту истребљења.

Страдање које се овдје десило више је од геноцида, а ни правна, ни морална терминологија не познају примјерену квалификацију за злодјела, нељудскост и свирепост метода којима су вршене егзекуције или за идеолошко-политички концепт који је иза тога стајао“, рекла је Цвијановићева у обраћању присутнима у Доњој Градини.

Она је истакла да се страхота ових злочина не огледа само у застрашујућем броју невиних жртава које су убијене на најсвирепији начин, већ и у чињеници да се радило о институционалном, унапријед планираном геноцидном пројекту Независне Државе Хрватске /НДХ/, чији је крајњи циљ био физичко уништење српског, као и јеврејског и ромског народа.

Цвијановићева је напоменула да ће у историји остати забиљежено да су се чак и по злу чувени нацисти згражавали над методама које су усташе примјењивале током масовних егзекуција у логорима смрти, али и за вријеме бројних других крвавих похода.

Историчари тврде, нагласила је Цвијановићева, да је по свирепости и бруталности Јасеновац био далеко гори од Аушвица и других логора смрти у Европи током Другог свјетског рата, као и да су једино на простору НДХ постојали логори за ђецу.

Она је подсјетила да су у јасеновачком систему логора смрти дјеца убијана на најмонструознији начин, нека спаљивана, многа поклана, а многа су нашла смрт у ријеци у коју су бацана увезана по неколико њих у џаковима.

Цвијановићева је указала да врхунац свирепости и монструозности представља управо Јасеновац настао на страницама мржње, болесне, мрачне идеологије и концепту истребљења, који су данас за нормалног човјека непојмљиве, али упозоравајуће ствари.

Јасеновац је, као мјесто најмасовнијег страдања Срба у Другом свјетском рату, симбол геноцида и огромна историјска рана која никада неће до краја зацијелити, јер прича о Јасеновцу деценијама није вјеородостојно испричана, жртве нису добиле правду коју заслужују, а ни ово стратиште није добило потребну међународну пажњу“, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да ће на основу договора предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика владе Србије и Републике Српске заједнички финансирати изградњу спомен-подручја и меморијалног комплекса у Доњој Градини, која је била највеће стратиште јасеновачког логора смрти, што ће значајно допринијети његовању културе сјећања и промоцији истине.

Предсједник Српске је напоменула да се, када се прича о Јасеновцу и Доњој Градини, истовремено говори и о Јадовну, Пребиловцима, Дракулићу, Шарговцу, Мотикама, Гаравицама код Бихаћа, о Старом Броду и Подрињу, као и свим другим мјестима крвавих и застрашујућих усташких похода.

Ова, и многа друга мјеста тешких страдања, додала је она, служила су као деценијска опомена, али и линија одбране од нове голготе која је пријетила деведесетих година.

Цвијановићева је подсјетила да је огромна цијена плаћена за слободу и у протеклом рату, али је напоменула да би била и много већа да није било Републике Српске због чега је важно чувати и јачати њене институције, а у оквиру БиХ очувати баланс потребан за нормалну коегзистенцију и сарадњу.

Ми данас живимо у слободи и имамо Републику Српску. Мир, стабилност и развој су наши главни политички циљеви. Желимо да сарађујемо са свима и да нашој дјеци и будућим генерацијама оставимо боље услове за живот и вријеме које ће бити мање бременито од времена у којем су живјеле наше и раније генерације“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, историја овог простора је препуна црно-бијелих перцепција, искривљених слика и наметнутих стереотипа о кривцима и жртвама и, нажалост, данас постоји велико неразумијевање и у БиХ и о БиХ, али је обавеза да се говори језиком истине, памти прошлост и поштују жртве да би се одговорније градила будућност.

Масовни и стравични злочин који се овдје десио додатно нас обавезује у Републици Српској да чувамо и бранимо слободу, да изграђујемо наше институције и развијамо наше друштво“, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је захвалила предсједнику Србије Александру Вучићу, Народној скупштини и Влади Србије, јер заједно са Српском обиљежавају важне датуме из прошлости, али и за подршку коју Србија пружа општинама у Републици Српској кроз финансирање различитих пројеката.

Она је захвалила и предсједнику Владе Србије Ани Брнабић која је и данас у Доњој Градини, присутним амбасадорима, драгим пријатељима из Израела и свим окупљенима.

Важно је да смо заједно и онда кад тугујемо и онда кад славимо и да сваког дана заједно корачамо у будућност. Желим нашој дјеци и оној дјеци која ће тек бити рођена мирну, стабилну и просперитетну Републику Српску“, истакла је Цвијановићева.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар