Предсједник РС

Лавров долази у Бањалуку на постављање темеља руско-српског вјерског и културног центра

ПРЕДСЈЕДНИК РС У БЕОГРАДУ СА ШЕФОМ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ РАЗГОВАРАО ДВА ПУТА ЗА ДВА ДАНА

Фото: Sputnik/ Владимир Песња

  • Милорад ДОДИК:„Обавијестио сам Лаврова да ћемо у јуну, како то одреди Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, положити камен темељац за руско-српски вјерски и културни центар за шта је већ одређена локација у центру града“
  • Центар требало би да буде изграђен у бањалучком насељу Алеја центар. Простираће се на 6.500 метара квадратних, а осим цркве, биће изграђени и други објекти у којима ће бити промовисана руска култура
  • Предсједник Републике Српске рекао руском министру иностраних послова и да је важно очувати Дејтонски мировни споразум, као документ на коме једино може да опстане БиХ. Додик је навео да је импресивно колико Лавров познаје све детаље везане за Дејтон и да је током два разговора с њим, јуче и данас, истакнута управо потреба да се Дејтон поштује

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик позвао је данас министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова да у јуну посјети Бањалуку када буду постављани темељи руско-српског вјерског културног центра.

Додик је рекао новинарима у Београду да је током данашњег и јучерашњег сусрета са Лавровом било ријечи о изградњи тог центра у Бањалуци.

„Овај сусрет био је прилика да позовем Лаврова да буде гост у јуну, када у Бањалуци буду постављани темељи руско-српског центра“, рекао је Додик и додао да му је Лавров пренио да ће настојати да дође.

Предсједник Српске је подсјетио да је изградња центра била тема разговора и када је боравио у посјети Москви.

„Обавијестио сам Лаврова да ћемо у јуну, како то одреди Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, положити камен темељац за руско-српски вјерски и културни центар за шта је већ одређена локација у центру града“, рекао је Додик.

Центар требало би да буде изграђен у бањалучком насељу Алеја центар.

Простираће се на 6.500 метара квадратних, а осим цркве, биће изграђени и други објекти у којима ће бити промовисана руска култура.

Градња овог центра требало би да почне на стогодишњицу од страдања руске царске породице Романов.

Предсједник Републике рекао је шефу руске дипломатије и да је важно очувати Дејтонски мировни споразум, као документ на коме једино може да опстане БиХ.

Додик је навео да је импресивно колико Лавров познаје све детаље везане за Дејтон и да је током два разговора с њим, јуче и данас, истакнута потреба да се Дејтон поштује.

„И они и ми смо свјесни да је тај докуменат значајно оскрнављен, а у многим одлукама о томе није учествовао представник Русије, који је изузимао мишљење, што су остали у БиХ тада сматрали да је јерес“, рекао је Додик новинарима из Српске у Београду.

Он је истакао да је у том погледу обавијестио Лаврова да је потребно очувати тај документ, Устав БиХ, а не скрнавити га и рушити, и да је за то потребна сагласности свих у БиХ.

Додик је указао да је много рушења споразума учинила међународна заједница преко високог представника који је имао подршку ЕУ, САД и америчке администрације ранијег времена.

„То мора свима да буде јасно. Напор да очувамо Дејтон или оно што је остало од њега најбољи је политички пут у овом тренутку“, поручио је предсједник Српске и подсјетио да је Русија учествовала у контакт групи када се стварао Дејтон, али да Москва тада на жалост није имала данашњу снагу.

Он је нагласио да, без обзира на сву хајку и хистерију, антируску и антисрпску, која траје дуго и у различитим облицима, треба послати вјечну поруку опредијељености за мир, стабилност, поштовање Дејтона и Устава БиХ.

„И ако због тога треба да будем осуђен, то би био преседан јер они који су легалисти стављају се на другу страну, односно страну кривице“, поручио је Додик.

Нагласио је да је Српска захвална Русији за двије изузетно важне ствари – за вето у Савјету безбједности УН на иницијативу Британаца и за онемогућавање злоупотреба које је високи представник у БиХ у континуитету чинио пред Савјетом безбједности.

„Нећу пропустити прилику да руским званичнима захвалим, прије свега за њихово понашање у Савјету безбједности када су Британци хтјели да Срби буду осуђени за наводни геноцид над Бошњацима. Русија је уложила вето. Мислим да је то било фер и поштено. Британски приједлог био је понижавајући за српски народ“, рекао је Додик.

Навео је да су лажним извјештајима Савјету безбједности УН високи представници у БиХ поткопавали позицију Српске, све док Русија није показала спремност – првенствено покојни амбасадор Виталиј Чуркин, а данас то чине и представници руске администрације – да прихвати извјештај из Српске и презентује га пред Савјетом безбједности.

„Управо та пракса, која траје седам, осам година онемогућила је ригорозне и непотребне и недокументоване одлуке које би ишле против Републике Српске. Русија да ништа друго није учинила за нас, било је довољно што чини то“, категоричан је Додик.

Он је нагласио да је Српска трајно захвална Русији за присуство у Нафтној индустрији Српске, привреди и пројектима културе и најавио да ће интензивни контакти бити настављени.

„У сваком случају, ми ћемо наставити наше разговоре у овој години. Ја ћу у мају присуствовати Данима Републике Српске у Санкт Петербургу, крајем маја је форум у Санкт Петербургу који је под покровитељством предсједника Русије Владимира Путина и ја вјерујем да ћемо имати прилику да се до краја године сретнемо још на највишем нивоу и да разговарамо о нашој сарадњи“, закључио је предсједник Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар