Одабрано Предсједник РС

Орденом Републике Српске на ленти Додик одликовао три министарства Србије

ОРДЕНОМ ЗАСТАВЕ РС СА СРЕБРНИМ ВИЈЕНЦЕМ ОДЛИКОВАО РАЈКА ДУКИЋА
  • Орденом Немањића  одликовао Прву мјешовиту противоклопну артиљеријску бригаду Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске и Прву Новоградску пјешадијску бригаду
  • Орденом Његоша првог реда одликовани су Арно Гујон, француски и српски хуманиста, оснивач и директор француске НВО „Солидарност за Косово“, и Горан Драгић, словеначки кошаркашки репрезентативац

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик данас, поводом обиљежавања 28. јуна, Видовдана – Крсне славе Војске Републике, уручио је одликовања заслужним појединцима, колективима и организацијама.

Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању свеукупних односа и међудржавне сарадње између Републике Српске и Републике Србије, предсједник Додик одликовао је Војску Србије, те Министарство унутрашњих послова и Министарство здравља Србије.

За признат рад и заслуге у области привреде и допринос у послијератном развоју Републике Српске, предсједник Републике одликовао је Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем Рајка Дукића, предсједника Компаније „Боксит“ из Милића.

За изузетне јуначке подвиге у оружаним борбама које представљају нарочит примјер јунаштва, и служе као узор свим будућим генерацијама како се бори за слободу Републике Српске, предсједник Републике одликовао је Орденом Немањића Прву мјешовиту противоклопну артиљеријску бригаду Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске и Прву Новоградску пјешадијску бригаду.

За признати рад и заслуге у културном, духовном, хуманитарном и спортском развоју, као и заслуге на пољу јавне дјелатности и активности којом се доприноси општем напретку и афирмацији Републике Српске, Орденом Његоша првог реда одликовани су Арно Гујон, француски и српски хуманиста, оснивач и директор француске НВО „Солидарност за Косово“, и Горан Драгић, словеначки кошаркашки репрезентативац.

Орденом Крст Милосрђа за признат дугогодишњи рад у здравству и допринос у развоју здравствених услуга, као и лијечењу пацијената са подручја Републике Српске, Додик је одликовао пуковника Мирослава Вукосављевића, заступника начелника Војномедицинске академије Београд, и Драгана Нинковића, специјалисту опште хирургије болнице у Брчко дистрикту.

За исказану личну храброст у борби за слободу Републике Српске, предсједник Републике одликовао је Медаљом „Мајора Милана Тепића“ поручника Војске Републике Српске из Брчко дистрикта Јована Савића.

За заслуге у области хуманитарног и духовног рада, као и достигнућа у области спорта, којима се доприноси општој афирмацији Републике Српске, Медаљом заслуга за народ Додик је одликовао Савез Срба Француске, Зорана Драгића, словеначког кошаркашког репрезентативца, и Жељкицу Илић, секретара Градске организације Црвеног крста Бањалука.

Медаљом заслуга за народ постухумно, предсједник Републике одликовао је стотину погинулих бораца Војске Српске за заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске. Указ о одликовању преузео је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Уручивање одликовања уприличено је у Палати Републике.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци, а интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар