Предсједник РС

Послије деценије преговора – почела градња моста на Сави код Градишке

БИЋЕ ЗАВРШЕН ЗА 30 МЈЕСЕЦИ, РАДОВЕ ИЗВОДИ КОНЗОРЦИЈУМ НА ЧЕЛУ СА ИНТЕГРАЛ-ИНЖЕЊЕРИНГОМ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Наш аутопут ће водити у ЕУ. Ово је стратешки пројекат за нас
  • Милорад ДОДИК: Најважније је да ћемо добити мост који је жеља, који ће нас повезивати са Европом. Великим путевима људи долазе. Српска је опредјељена за ЕУ, али не за НАТО
  • Радован ВИШКОВИЋ: Овим се отварају врата ка ЕУ.Само градњом земља може да рачуна на економски развој. Важна је и планирана изградња моста на Сави код Раче. Волио бих да тај мост буде први завршен

ГРАДЊА новог моста на Сави код Градишке званично је започета данас, након више од деценије преговора, уз присуство бројних званичника БиХ, Републике Српске, Хрватске и ЕУ која је помогла градњу међудржавног моста.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је нагласила да се на ово дуго чекало.

– Наш аутопут ће водити у ЕУ. Ово је стратешки пројекат за нас. Много ће значити и за наше грађане и за Европу. Успјели смо премостити све препреке и сада крећемо да коначно градимо – рекла је Цвијановић на свечаности која је претходила полагању камена темељца за нови мост.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је нагласио да није лако рећи колико мостови значе.

– Најважније је да ћемо добити мост који је жеља, који ће нас повезивати са Европом. Великим путевима људи долазе – рекао је Додик и поновио да је РС опредјељена за ЕУ, али не за НАТО.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је нагласио да је ово велики дан за Српску. Овим се, каже, отварају врата ка ЕУ.

– Овим се и нашем аутопуту даје додатни смисао. Мост ће омогућити брзи развој БиХ. Само градњом земља може да рачуна на економски развој – рекао је Вишковић и додао да је важна и планирана изградња моста на Сави код Раче.

Додао је да би волио да тај мост буде први завршен.

Замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Саша Далипагић је нагласио да је ово важан догађај и да ће овај међудржавни мост бити од велике користи за БиХ и Хрватску.

– Рок за завршетак радова је 30 мјесеци. Надам се да ће и овај пројекат допринијети развоју бољих веза између двије земље – рекао је Далипагић и подсјетио да је ЕУ дала грант вриједан 6,8 милиона марака.

Посао изградње моста добио је половином године конзорцијум фирми  на челу са компанијом Интеграл инжењеринг који је доставио најповољнију понуду на тендеру.

Хрватски министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић је истакао да је ово доказ како заједничка сарадња може унаприједити везе.

– Мостови су увијек повезивали људе. Овај мост је једнако важан за нас и БиХ. Важно нам је међународно повезивање на свим пољима – рекао је Бутковић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер је нагласио да се овим отварају и нова радна мјеста, али и нагласио да је ЕУ ту за БиХ.

Европски комесар за саобраћај Виолета Булц нагласила је да јој је драго што је свједок великог уложеног труда.

– Не славимо само почетак радова. Мостови нас повезују, а ми желимо да БиХ напредује ка ЕУ- рекла је Булц на свечаности увођења у посао извођача за градњу моста на Сави.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/pocinje-gradnja-mosta-na-savi/294648

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар